Simge Uzun&Dilara Açıkgöz

Simge Uzun&Dilara Açıkgöz

[email protected]

PANDEMİ DÖNEMİNDE SINAV KAYGISI

02 Nisan 2021 - 19:14 - Güncelleme: 02 Nisan 2021 - 19:28

Pandemi süreci hepimiz için kaygı uyandırıcı ve belirsizlikler ile dolu bir süreç olmakta. Bu dönemde  hayat akışımızı ilerletmekte bile zorlanıyorken sınav çağında olan çocuklarımız için süreç iki kat daha zor bir hale gelmiş durumda. Alışkın olduğumuz düzenler değişirken bir yandan da başlı başına kaygı uyandırıcı olan sınav dönemi yaklaşmakta. Öncelikle “Sınav kaygısı nedir ve kişiyi nasıl etkiler?” konusunda bilinçlenmemiz gerekir.
Sınav Kaygısı: Öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır. Kişinin bilgi ve becerilerinin belirli ölçütlerle incelenip, değerlendirilmesi durumunda yaşadığı işlev bozucu endişe halidir. Daha sade bir dille anlatacak olursak; öğrenilen bilgilerin sınav sırasında yaşanan yoğun duygular sebebi ile kağıda aktrılamamasıdır.
Sınav Kaygısının Belirtileri: Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, uyku düzeninde bozukluklar, dikkat ve konsantrasyon sorunları, anlama güçlüğü olarak sıralanabilir. Fiziksel belirtileri ise; taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terlemedir. Öğrencilerde gözlenebilecek bu belirtilerin varlığı, başarının gerçek bir biçimde etkilenmesine yol açmaktadır.

Bu tanımlamaları bilerek vücudumuza ve duygularımıza neler olduğunu daha kolay anlamlandırabiliriz.
Sınavların yaklaştığı bu günlerde belirtileri hissetmeye başlayan öğrencilerimiz olabilir. Bu belirletileri yönetmeye çalışırken ders çalışma performansında düşüşler, mutsuz ruh hali, karışıklık gibi belirtiler gösterebilirler. Bu süreçte öğrenci kadar aileye de büyük bir görev düşmekte.

Aileler bu süreçte çocuklarının gelecekleri ve sağlıkları için çocuklarından daha kaygılı hissediyor olabilirler. Fakat kaygı bulaşıcı bir duygudur. Sınavın başlı başına çocuklar için stresli bir dönem olmasının yanında şu anda hiç karşılaşmadıkları bir durum olan Covid-19’un da stresini yaşadıkları unutulmamalıdır. Bu nedenle ailelerin öncelikle kendi kaygılarını iyi bir şekilde yöneterek örnek olması gerekmektedir.
Aileler çocuklarına anlayışla davranmalı, destekleyici yaklaşmaları ve bu süreçte yol göstermeleri gerekmektedir. Çocukların kendine olan güvenini sarsacak negatif konuşmalardan uzak durmaları, ailenin beklentilerinin gerçekçi olması ve çocuğun başkaları ile kıyaslanmaması çok önemlidir. Çocukların olumlu yönlerini ve çabalarını överek cesaretlendirmek de motivasyonlarının artmasını sağlayacaktır. Sınavda başarısız olmanın dünyanın sonu olmadığını çocuklara hissettirmek sınav kaygısını azaltır. Salgın ile ilgili bu sürecin geçici olduğunu, önlem aldığımız sürece bunu aşabileceğimizi, bu durumun derslerini ve sınav sürecini etkilemeyeceğini anlatmak onları rahatlatacaktır.

Öğrenciler sınavın yaklaşmaya başladığı bu günlerde artan kaygıları ile birlikte ders çalışmakta zorluk yaşayabilirler. Bu zorlukları aşmak için düzenli ve gerektiğinde esnek bir program oluşturmaları isabetli olacaktır.
Bununla alakalı sınava hazırlanan öğrenci arkadaşlarımıza önermek istediğimiz birkaç noktayı ekleyerek yazımızı sonlandıralım:

  1. ÖZEL DERS PROGRAMNI HAZIRLAYIN
    Ders çalışmak için plan/program yapmak biraz klişe gelebilir ama başarılı olmak istiyorsanız uyabileceğiniz bir program hazırlamalısınız. Bu program elbette size özel olmalı, sonuçta neyi yapıp neyi yapmayacağınızı en iyi siz bilirsiniz. Sınav gününe henüz bu kadar vakit varken oturup kendinize güzel bir zaman çizelgesi çizin. Bu zaman çizelgesine hangi derse ne kadar zaman ayıracağınızı ya da günde kaç saat konu tekrarı, kaç saat soru çözümü yapacağınızı not edin.
  2. DERS ÇALIŞACAĞINIZ ORTAMI DÜZENLEYİN
Okulların yarı zamanlı olması ve derslerin online olarak ilerlemesi ders ortamında da bir çok değişiklik meydana getirdi. Okulda geçirilen zamanların yerini ev aldı. Evde geçirilen zamanlarda daha iyi odaklanabilmek adına en rahat edeceğiniz ortamnı oluşturmak faydalı  olacaktır. Bu ortamda uzun süre geçirildiği için arada bir ortamda değişiklikler yapılabilir.
  1. NOT TUTMAYI İHMAL ETMEYİN
    Online dersler sırasında ev ortamında olmanın artısı olduğu kadar eksisi olduğuda aşikar. Ev ortamında ders dinlemeye odaklanmak bazı öğrenciler için daha zor. Pasif bir şekilde dinleme yapmak yerine öğretmenlerinizin önemli gördüğü yerlerde not almayı ihmal etmeyin. Aynı düzeni kendi başınıza des çalışırkende uygulamak faydalı olacaktır. Aktif bir şekilde ders dinleyebilmek ve çalışabilmek adına not tutulabilir.
  2. MOLA ZAMANLARINI İYİ AYARLAYIN
    Aralıksız ders çalışmak çok zorlayıcı ve yorucu olabilir. Bu nedenle bir süre sonra ister istemez performansınız düşer ve çalıştığınız müddetçe bir şey anlayamaz duruma gelebilirsiniz. Bu nedenle mola zamanlarınızı dersten çok kopmayacak ama size de nefes aldıracak şekilde ayarlamanızı öneriyoruz.


     
  3. KENDİNİZİ MOTİVE EDİN:
Bu süreçte evlere kapanmış olsak da kendinizi motive edebilecek özel zamanlar ayırın. Bu süreler içerisinde sizi mutlu edebilecek eğlenceli aktiviteler düzenleyebilirsiniz. Yemek yapmak, resim çizmek ya da bir müzik aleti çalmak gibi. İlginiz hangi yönde ise bunu uyabilecek aktivitler için zaman ayırın. Sağlık koşullarına dikkat ederek dışarıda yapacağınız kısa süreli yürüyüşler ise size nefes aldıracaktır.

Unutmayın ki sınav bir başlangıç olmadığı gibi bir son da değil. Elinizden geldiği kadar emek harcadığınız sürece sonuçtan memnun kalacaksınız.
 

Bu yazı 750 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum