Simge Uzun&Dilara Açıkgöz

Simge Uzun&Dilara Açıkgöz

[email protected]

RUHUNUZ İYİLEŞİRSE...

08 Temmuz 2021 - 11:11

Sağlık bedenen ve ruhen tam bir iyilik hali olmasına rağmen, ruh sağlığı son yıllarda önemsenmeye başlandı. Önce depresyon, panik atak, anksiyete, sosyal fobi, vajinismus gibi hastalıklar tedavi edilirken; artık derin bir mutsuzluk, hayatın anlamsızlığı, hiçlik ve boşluk hisleri, yaşamayı değer bulmama gibi daha derin sorunlar tedavi edilmeye başlandı. Sorunlar derinleştikçe hissedilen olumsuz duygular artmaya, tedavi süreci ise uzamaya başladı.
Ruh sağlığımız biz farkında olmasakta bir çok alanda bizi fazlasıyla etkiler. En başta fiziksel sağlığımız olmak üzere.
'Zihin' ile 'beden' arasında genellikle belirgin bir ayrım yapılır. Ancak zihin(ruh) sağlığı ve fiziksel sağlık göz önüne alındığında, ikisi ayrı olarak düşünülmemelidir.

“The American Psychological Association” göre ruhsal olarak hasta iseniz, fiziksel sağlığınız da sıkıntı belirtileri gösterecektir. Benzer şekilde fiziksel olarak zayıf ve kötü hissediyorsanız, ruh sağlığınız da etkilenecektir. Vücudunuzun genel refahını da etkileyen zihin ve beden arasında güçlü bir bağlantı vardır.
Ruhsal ve fiziksel sağlık temelde bağlantılıdır ve insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen çok sayıda ilişki vardır.
Zihinsel ve fiziksel sağlık arasındaki bağlantılar şöyledir;

  • Zayıf zihinsel sağlık, kronik fiziksel rahatsızlıklar için bir risk faktörüdür.
  • Kronik fiziksel rahatsızlıkları olan insanların zihinsel sağlığı riski altındadır.
Zihinsel ve kronik fiziksel rahatsızlıklar yaşayan insanları desteklemenin ve durumlarıyla baş etme stratejileri geliştirmenin ilk adımı; zihin ve beden arasındaki bağlantıları anlamaktır.
Ruhsal durumunuzun kötü olmasının fiziksel sağlığınıza bir çok etkisi vardır. Bunlardan bağzıları;
  • Stres bir çok hastalık ve fiziksel rahatsızlıklar ile bağlantılı olmuştur. Negatif duygular ve kötü zihinsel durum vücudun maruz kaldığı herhangi bir fiziksel rahatsızlığı ağırlaştırmaktadır.
  • Stres, anksiyete, depresyon gibi kötü ruhsal durumlar uyku problemleri, sindirim problemleri, sırt ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk gibi fiziksel sağlıkta bozulmalara yol açabilir. Vücuttan salınan stres hormonları kan basıncını (tansiyon) yükseltir ve öfke, saldırganlık, korku ya da diğer olumsuz duyguları arttırabilir. Eğer vücuttaki stres hormonlarının kalıcı olarak yüksek düzeyde oluşu uzun bir süre devam ederse, bu beyin kimyasında değişikliklere neden olur. Bu da kalp hastalıkları, inme, uyku sorunları, baş ağrısı ve diğer kronik hastalıklar ile sonuçlanabilir.
  • Kişiyi inaktif, tembel ve çeşitli hastalıklar ya da enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getiren obezite hem çocuklar ve yetişkinler arasında yaygındır.
  • Yoğun duygular, ayrılıklar, sevilen birinin kaybı sizi kötü hissettirir. Bu stresli durumlar sizi depresyona sokabilir. Eğer duygularınızı bastırırsanız bu duygular saldırganlık, öfke ve reddetme şeklinde ortaya çıkma eğilimindedir. Ayrıca ruh sağlığı bozulmuş bir kişi madde bağımlılığı, şiddet, kendine zarar verme ya da intihar gibi riskli ve güvensiz eylemlere yatkınlığı daha fazladır.
  • Araştırmalar ruhsal bozuklukların fiziksel sağlığı, fiziksel bozuklukların da ruhsal sağlığı etkilediğini ve bunun bir döngü olduğunu göstermektedir. Doğru tutum ve gerekli tedavi ile bu döngü kırılabilir. Ancak bunlardan sadece biri için tedavi olmak yeterli değildir. Dolayısıyla fiziksel ve ruhsal sağlık arasındaki dengeyi korumak çok önemlidir.
Anlaşılacağı gibi ruhsal durumumuzun fiziksel sağlığımıza bir çok etkisi olmakta. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda fiziksel olarak sağlıklı kalabilmek adına ruhsal durumumuz için çaba göstermeliyiz. Aşağıda sizi çok yormadan günlük olarak yapabileceğiniz ve hayatınızda bir rutin halini alabilecek önerilere yer verdik. Bunları hayatımızın içerisine ne kadar yerleştirebilirsek o derece karda olacağızdır.
  1. Yaşam şeklinizin düzenli olması önem verin.
  2. Düzenli yürüyüş, yüzme ya da diğer spor aktivitelerinde bulunun.
  3. Haftanın bir gününü keyif aldığınız bir hobiye ayırın.
  4. Günlük en az 7-8 saat uyumaya dikkat edin.
  5. Yoğun alkol tüketiminden uzak durun.
  6. Hafif besinler tüketmeye ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  7. Uzun saatler aç kalmayın.
  8. Sosyal medya ve internet kullanımını sınırlayın.
  9. Her gün en az yarım saat kitap ya da gazete okuyun ve telefon konuşmalarını mümkün olduğunca azaltın.
  10. Hafif müzikler dinleyin ve gün içinde gevşeme egzersizleri yapın.
 
 

Bu yazı 549 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum