Tufan BİLGİLİ

Tufan BİLGİLİ

Sokağın Nabzı
[email protected]

ARKEOLOJİK PARK

24 Ocak 2022 - 21:42

Sinop’umuzda tartışmalı şekilde inşaatı sürdürülen Meydan Projesi ile ilgili tartışma daha çok sürecek gibi görünüyor.
Tarihin kazanılması amacı ile çıkıldığı iddia edilen projenin geldiği noktanın doğanın, mazinin hatta tarihin tahrip edildiği projeye dönme endişesi bir kısım bu projeden bireysel menfaati olmayan duyarlı Sinopluları tedirgin etmeye devam ediyor.
Yurttaşlar konu ile ilgili tartışmaları gerek sosyal yaşamda, gerek sanal dünyada kıyasıya yürütüyor.
Sinop’ta yirmi yedi sivil toplum örgütü bu konuda tepkilerini ortaklaştıkları platform üzerinden duyurmaya çalışıyor. Basın açıklamaları, imza kampanyaları düzenliyorlar. Hatta istekleri dikkate alınmaz ise bu zor şartlarda miting yapmayı dahi göze almış görünüyorlar.
Yürütülen ve başlatılan bu proje o kadar tartışılmasına rağmen ortada somut, net, açık, bilinen bir proje de yok.
İki günde bir birileri proje diye değişen yapı taslakları üzerinden tartışma yürürken iş makinaları projeyi başlatarak kenti yolu yürünemez çamur deryasına dönüştürdüler bile…
Olmayan (!) ancak başlanan bu projenin tartışılan konu başlıklarından biri oto park konusu.
Projeyi düzenleyenler kalelerin açmak için doğu yakasının doğusundaki Belediye binasından başlayarak, Hükümet Meydanına kadar olan binaların yerlerini amaca uygun olarak boş bırakarak yeşil alan olarak ayırmış görünüyor.
Bir kısım Sinoplu yılar önce yapılmış bu yapıların zeminlerinin zaten kazıldığını, buraların çıplak betonla kaplayacağına buraya çok katlı yer altı otoparkı yaparak üzerinin yine yeşillendirilmesinin mümkün olacağını, böyle bir nimetin GÖMÜLMESİNİN akılcı olmayacağını söylüyor.
Bu arada mevcut yapı sırasında tarihi eser çıkarsa yine galerilerde sergilenerek şu anda çıkarılmadığı için yer altında saklı kalan hazineler değerlenerek Sinop’umuzun ve yurdumuzun değeri gelecek kuşaklara aktarılabilecektir.
Başta Cemalettin Kaya olmak üzere bir kısım vizyon sahibi duyarlı ise olaya daha derin bakarak, açılan buranın  “Zeugma’dan da kıymetli (keramikten değil) renkli çakıl taşlarından, iki boyutlu Sinop Kraliyet Mozaikleri, dehlizler gibi birçok esere sahip olabileceği, olasılığından yola çıkarak jeoradar yöntemiyle ortaya çıkarılacak bu tarihi eserleri arkeolojik park olarak sergileyelim’ diyor?
Bu yol muhakkak daha kıymetli görünmekle birlikte…
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu yapıların bu eserlerin çıkması olası derinlikteki altı-on metre altı kazılmış ve ihtimal ki mevcut eserler ya tahrip edilmiş ya da rastlanmamıştır.
Yeraltı otoparkı yapılırken böyle büyük eser/ler çıkarsa şehrin imar planı da içinde proje tümden değiştirilerek o alan arkeolojik park olarak ayrılabilir.
Bizim itirazımız her aklı başında insan gibi böyle kıymetli mekânın heba edilmemesidir.
Umalım bu projeyi yürütenler Sinoplu’yu mitinge götüren körlük içinde olmazlar.

Meydan tanıtım görsellerinden biri.


 

Bu yazı 517 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum