ARAL; "SİNOP'A MÜBADİL TURİZMİNİ SAĞLIYORUZ"

Sinop Mübadele ve Balkan Hakları Derneği Başkanı Kenan Aral; “Sinop’ta mübadele turizmini daha üst seviyelere çıkartmak için çalışıyoruz.” Dedi.

ARAL; "SİNOP'A MÜBADİL TURİZMİNİ SAĞLIYORUZ"
26 Ağustos 2023 - 14:20 - Güncelleme: 30 Ağustos 2023 - 11:48

Mübadele ve Balkan Hakları Derneği kent merkezinde yer alan kültür evinde sergiledikleri eserlerin yanı sıra, Cumhuriyet’in ve Mübadele’nin 100. Yılında, Balkan ve Mübadil yemeklerini kitap haline getirmek için çalışıyor.

Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürlüğü’ne proje olarak sunulan ve kabul gören, Mübadelenin 100. Yılında Gelenek ve Göreneklerimiz projesi 57 adet yemek tarifi ile kitap oluyor. Kitapta yer alan yemekler dernek üyesi Mübadil Kadınlar tarafından, aile büyüklerinden kalan tarifler doğrultusunda hazırlanıyor ve fotoğraflanıyor. Ayrıca Sinop kent merkezinde yer alan Mübadele ve Balkan Derneği Binası özellikle yaz aylarında çevre illerden gelen mübadiller tarafından büyük bir ilgiyle ziyaret ediliyor.

“SİNOP TURİZMİNE DERNEK OLARAK CİDDİ BİR ŞEKİLDE KATKI SAĞLIYORUZ”

Hem Mübadelenin hem de Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla özel bir çalışma yapmak istediklerinin altını çizen Dernek Başkanı Kenan Aral; “Bu kapsamda, Mübadelenin 100. Yılında gelenek ve göreneklerimiz adı altında İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürlüğü’ne bir proje sunduk. Projemiz de çok olumlu karşılandı. Bu bağlamda projemizin ilk ayağında denize karanfil bıraktık. İkinci ayağında Sinop Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde mübadele ve göç üzerine bir panel yaptık. Son ve en önemli aşamasında mübadil ve balkan yemekleri adı altında bir kitap çalışmasına 15 Mayıs tarihinde başladık. Dernek binamızda mübadil üyelerimiz ve mübadil hemşehrilerimiz önceden belirledikleri çeşitli yemekleri dernek mutfağımızda yaptılar. Bunları biz kayıt altına aldık. Sinop plakasına has olmak üzere 57 tane yemek çeşidini tamamladık. Kitabımızın çalışması bitti. Basım aşamasına geldi. Proje yazan ve hazırlayan arkadaşımız Dr. Engin Bayra hocamızı emeği çok ona da şahsım ve derneğim adına teşekkür ediyorum. Aynı zamanda proje koordinatörü Sevgi Aral’a da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Sonuç olarak çok güzel bir eser meydana çıkacak. Kitabımızı muhtemelen Eylül Ayının başında basımdan çıkacak. Ekim ayının ilk haftasında da proje kapanış toplantımızı gerçekleştireceğiz. Tanıtım toplantısında da balkan ve mübadil mutfaklarından konuklarımıza ikramlarda bulunacağız. Amacımız Sinop Kültürüne, ülkemiz kültürüne katkı sağlamaktır. Türkiye’nin değişik illerinde mübadil hemşehrilerimiz var, ağırlıkla Trakya bölgesinde ve Balkan ülkelerinden ilimize turizm amacıyla Sinop’u ziyaret edenler var. Sinop’taki mübadele müzesini, asırlık eşyalar sergilediğimizi duyanlar dernek binamızı ziyaret ediyor. Sinop kültürüne, Sinop turizmine dernek olarak ciddi bir şekilde katkı sağlıyoruz. Bir başka değişle de Mübadele turizmi yapıyoruz diyebiliriz. Herkesi derneğimizi gezmeye davet ediyoruz.”
 

“GELECEK NESİLLERE BIRAKABİLECEĞİMİZ BİR MİRAS OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Balkan ve Mübadil lezzetleri unutulmasın, gelecek nesillere miras olarak kalsın diye bu kitap çalışmasına başladıklarını kaydeden Proje Koordinatörü Sevgi Aral ise Ajans Sinop’a yaptığı açıklamada; “İlk çalışmamızı dernek mutfağımızda, dernek üyesi kadınlar ile gerçekleştirdik. Onlar annelerinden, babaannelerinden ve anneannelerinden gördükleri tarifleri unutmak istemdiler. Tekrar hatırlansın çocuklarına da miras kalsın diyerek, hep birlikte zevkle ortaya koyduk. Daha sonra Mübadillerin yoğun olduğu Karacaköy’de yemek etkinliklerimizi sürdürdük. Gelemeyen üyelerimiz kitapta benim de katkım olsun diyerek kendi evlerinde yemekler yaptı. kitabımızdaki tarifler ve fotoğraflar tamamen bize ait oldu. Türkiye’nin 57. İlinde 57 tarifli kitabımız şuanda basım aşamasında. Bütün yörelerde bilinmeyen tarifler de kitabımızda mevcut. Kitabımızı gelecek nesillere bırakabileceğimiz bir miras olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Bu haber 11167 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<