AYTAÇ; "TÜM KAMU ÇALIŞANLARINA 120 SAAT SAĞLIK EMEKÇİLERİNE 136 SAAT"

Genel Sağlık-İş Sendikası Sinop İl Temsilcisi Mustafa Aytaç; “Haziran 2024 dönemi için toplam 136 saat olan çalışma süreleri, normal mesai usulü ile görev yapan sağlık çalışanları açısından 120 saat üzerinden hesaplanması, personelin görevini tam olarak yapmış sayılması, mali haklarını da eksiksiz şekilde alması gerekmektedir.” dedi.

AYTAÇ; "TÜM KAMU ÇALIŞANLARINA 120 SAAT SAĞLIK EMEKÇİLERİNE 136 SAAT"
06 Haziran 2024 - 17:56 - Güncelleme: 07 Haziran 2024 - 10:56
Genel Sağlık-İş Sinop Temsilcisi Aytaç, sağlık emekçilerinin mesai hesaplamalarının 120 saat üzerinden yapılması gerektiğini söyledi. Aytaç, konu hakkında bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamasında, Haziran 2024 dönemi içerisinde toplam normal çalışma saatlerinin 136 saat üzerinden değil, 120 saat üzerinden hesaplanması gerektiğini, 120 saati aşan her bir sağlık çalışanının fazla mesai olarak ödeme alınması gerektiğinin kabul edilmesini talep ettiklerinin altını çizdi.
“BAŞVURU YAPTIK”
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine üvey evlat muamelesi yapan ve haklarını ödemeyenlerden Anayasanın 10. Maddesinde yer alan eşitlik ilkesine binaen hak talebinde bulunduklarını işaret eden Aytaç açıklamasında; “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hakkını almak için her türlü hukuki süreci üstlenen ve yürüten sendikamız her bayram olduğu gibi bu bayramda da sağlık emekçilerinin alması gereken fazla mesai ücretinin düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na başvuru yaptık. Kurban Bayramı bu yıl 16-19 Haziran tarihlerinde kutlanacaktır. 20-21 Haziran günlerinin Kurban Bayramı tatili ile birleştirilmesi nedeniyle bu tarihlerde tüm kamu çalışanlarının idari izinli sayılmalarına karar verilmiştir. Buna göre idari izinli sayılan sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, “idari izinli oldukları” için görevlerini fiilen yerine getirmiş ve çalışmış kabul edilmiştir.”  
 “FAZLA MESAİ SAYILMASI GEREKMEKTEDİR.”
Sağlık ve sosyal hizmet sunumu; bazı hizmetler bakımından “nöbet usulü” yerine getirilmekte olduğunu kaydeden Aytaç; “Yine, 20-21 Haziran tarihlerinde de “nöbet görevleri” sağlık çalışanları tarafından yerine getirilecektir. Haziran 2024 dönemi için toplam 136 saat olan çalışma süreleri, normal mesai usulü ile görev yapan sağlık çalışanları açısından 120 saat üzerinden hesaplanması, personelin görevini tam olarak yapmış sayılması, mali haklarını da eksiksiz şekilde alması gerekmektedir. Ancak “nöbet usulüyle” çalışacak olan sağlık görevlilerinin Haziran 2024 dönemi içerisindeki çalışma saatleri ve personelin alacağı nöbet ve fazla mesai çalışmaları da 136 saat üzerinden hesaplanacaktır. Bu nedenle tüm sağlık ve sosyal hizmet kolu kamu çalışanlarının, Anayasa’nın 10. maddesinde açıkça tanımlanan ve idarenin zorunlu olarak uygulaması gereken eşitlik ilkesinin gereğinin yerine getirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır. İdari izin kapsamına alınan 20-21 Haziran tarihlerinin toplam çalışma saatinden düşülerek, tüm kamu çalışanlarına bu saat üzerinden hak edişlerinin ödenmesi; toplamda 120 saati aşan her bir çalışma eyleminin de ücrete bağlanması ve fazla mesai sayılması gerekmektedir.”
“KONUYA İLİŞKİN YAZIYI GÖNDERDİK”
Sendikalarının Genel Sağlık-İş tarafından Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na konuya ilişkin yazı gönderdiğini belirten Aytaç sözlerini şu ifadelerle tamamladı; “Gönderilen yazılarda tüm sağlık ve sosyal hizmet kolu kamu çalışanlarının Haziran 2024 dönemi içerisinde toplam normal çalışma saatlerinin 136 saat üzerinden değil; 120 saat üzerinden hesaplanması ile 120 saati aşan her bir çalışma saatinin ‘fazla mesai’ olarak kabul edilmesi talep edilmiştir.” diye konuştu.

Bu haber 14343 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<