BAŞKAN GÜRBÜZ, ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİNİ ANLATTI!

Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Meşedağ Çöpten Elektrik Üretim Tesisinin günde 4500 meskenin elektrik enerjisini karşılayabilecek düzeye geldiğini söyledi.

BAŞKAN GÜRBÜZ, ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİNİ ANLATTI!
30 Nisan 2024 - 14:19
Başkan Gürbüz, Ajans Sinop’a özel, merak edilen konuları değerlendirdi. Ajans Sinop Muhabiri Hakan Cinel, kentte en çok konuşulan Meşedağ Çöpten Elektrik Üretim Tesisi ile Katı Atık Ön İşlem Tesisiyle ilgili sorularını Başkan Gürbüz’e yöneltti. Gürbüz ise, sorulara ilişkin cevaplarında Sinop Belediyesi’nin kâr payı sahibi olduğu elektrik üretim tesisi ve çöp bertaraf tesisinin detaylarını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde tesisi ziyaret ettiğini ve orada yürütülen çalışmaları yerinde incelediğini aktaran Gürbüz, tesisin son derece teknolojik imkanlarla kurulduğunu, bu vesileyle çöp toplama alanının ömrünün uzadığını dile getirdi. Tesiste üretilen elektriği iletim hatları yoluyla şehir şebekesine ve ulusal ağa verdiklerini enerji üretimine katkıda bulunduklarını işaret etti.
“ENERJİ ÜRETİMİNE KATKIDA BULUNUYORUZ”
Söz konusu tesisin günlük 4500 evin elektrik enerjisini karşılayabilecek düzeye geldiğini aktaran Başkan Gürbüz; “Belediye Başkanlığımız döneminde ilk ziyareti yaptık. Bize bağlı tüm çalışma sahalarımızı ziyaret ediyoruz. Meşedağı’nda bulunan çöp bertaraf tesisimizi yani depolama tesisimizi ziyarette bulunduk. Orada şu anda 2 tane tesisimiz var. Bu tesislerde de biz kâr payı sahibiyiz. Yıllardır biliyorsunuz Meşedağı’nda çöplerimizi depoluyoruz. Fakat bu çöp depolamamızdan kaynaklı olarak gerek metal anlamında gerek plastik anlamında gerek kâğıt ve karton anlamında çok ayrıştırma ve depolama imkanına kavuşamamıştık. Geçtiğimiz yıllarda yani Barış Ayhan Bey döneminde başlatılan, bugünlerde de hizmete giren 2 tesisimiz var.  Bir tanesi yaklaşık 4 bin- 4500 meskenin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir biyoenerji tesisi. Çöp sahasının içerisinde borularla oradaki gazı alma ünitesi yerleştirildi. Onlar büyük bir kübajla depolanıyor. Aynı zamanda da bir motor vasıtasıyla aynı zamanda elektrik enerjisine dönüştürüyor. Bu tesis yaklaşık 4500 tane evin elektrik ihtiyacını karşılıyor günlük. Dolayısıyla biz hiçbir enerji sarf etmeden, oradaki gazı da sera gazına yük binecek şekilde atmosfere salmadan bir yakıta dönüştürüyoruz. Oradan ürettiğimiz enerjiyi de iletim hatları üzerinden şehir şebekesine ve ulusal ağa vererek enerji üretimine katkıda bulunuyoruz.”
“MODERN SİNOP’U İNŞAA EDECEĞİZ”
Şu anda deneme aşamasında olan yaklaşık bugüne kadar 123 saat çalışan bir çöp ayrıştırma ve bertaraf tesisinin olduğunu kaydeden Gürbüz açıklamasının devamında; “Bu tesisimizde son derece teknolojik imkanlarla kuruldu. O bölgedeki hem mevcut çöpleri hem de ilçelerimizden gelen çöpleri ayrıştırarak ekonomiye çok büyük katkı sağlıyor. Orada da aynı zamanda bunları balya haline getiren balya tesisi de var. Tedarikçilere yani isteyen firmalara ham madde olarak gönderiyorlar. Bu bize 2 katkı sağlıyor. Birincisi; çöp depolama sahamızın ömrü uzamış oluyor. Daha kısa zamanda dolacak çöp depolama sahası artık daha uzun yıllarda depolama imkanına kavuşmuş olacağız. İkincide gömülü kalacak madenler, plastik gibi doğada kaybolmayan aynı zamanda petrol ürününde dışa bağımlı olduğumuzdan kaynaklı olarak onları da ekonomiye kazandırmış oluyoruz. Bundan da çok mutluyuz. Bizim hem biyoenerji tesisimizde hem de çöp arıtma ve ayrıştırma tesisimizde modern bir Sinop’u inşaa edeceğiz. Önümüzdeki yıllar daha konforlu, yurttaşlarımızın hayatının daha kolaylaştığı, onların beklentilerinin gerçekleştiği aylar ve yıllar olacak. Basın mensupları olarak, Ajans Sinop olarak bize bu soruları yönelttiğiniz ve bizim de kamuoyuna sizlerin ayrıcalığıyla, sizlerin vesilesiyle bunları paylaştığımız için tekrar çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
 

Bu haber 264 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<