DEMİREL; "DEVLET TARAFINDAN GÖRÜLMEDİ"

Sinop’ta Kent Konseyi Engelli Meclisi Üyeleri tarafından düzenlenen El Sanatları Sergisi ardından 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel; “Serginin açılışı maalesef devlet tarafından görülmedi.” dedi.

13 Mayıs 2024 - 16:01 - Güncelleme: 15 Mayıs 2024 - 13:26
10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde Sinop Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri tarafından El Sanatları Sergisi düzenlendi. Sergi açılışına; Sinop Belediye Başkan Yardımcısı Aysun Öz Sönmez, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz’ün eşi Özlem Gürbüz, Belediye Meclis Üyeleri, Mübadele ve Balkan Hakları Derneği Başkanı Kenan Aral, Kent Konseyi Başkanı Fatma Ustacan, Başkan Yardımcısı Sevgi Aral, 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Gül Ustabaş Genç, Usta Öğretici Nermin Tansel ve vatandaşlar katıldı.
Sergi açılışı ardından değerlendirmelerde bulunan Cemiyet Başkanı Demirel, etkinlikte gözlerin devlet erkanını aradığını söyledi. Böylesine anlamlı bir etkinlikte emek verip yıl boyunca hazırlanan engelli meclisi üyelerinin devlet tarafından yalnız bırakıldığına değinen Demirel; “Sinop’ta CHP’li Belediye’nin olması mı bu inşaları buradan uzak tuttu?” diye sordu. Sorularına ilgililerden cevap istediğini belirtti.

“ENGELLİLER ADINA CANIM SIKILIYOR”
El emeği göz nuru dediklerinin en üst düzey sonucunun söz konusu sergi olduğunu aktaran Demirel; “Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından hazırlanan ve Engelliler Haftası nedeniyle bu hafta içerisinde bugün böyle bir sergi açılışı yapıldı. Kent Konseyine ve 73 yaşında olmasına rağmen tamamen bedelsiz, buradaki kursiyerleriyle birlikte emek harcayan Nermin Tansel Hanımefendiye gerçekten çok teşekkür ediyorum. Ancak bu serginin açılışında beni üzen bir olay vardı. Serginin açılışı maalesef devlet tarafından görülmedi. Net olarak söylüyorum. Devlet tarafından serginin açılışı görülmedi. Elimde Sinop Valiliği’nin 2024 yılı engelliler haftası kutlama programı var. Bu program ne Sinop Belediyesi’nin ne de Kent Konseyi’nin programı değil. Sinop Valiliği’nin programı. Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde yer alan etkinlik Valilik programında var ancak, vali orada yoktu. Bu bizi üzdü. Hiçbir protokole dahil bir bürokrat yoktu. Bu bizi üzdü. Nedenini sorgulamaya çalışıyorum. Engelliler adına canım sıkılıyor.”

“İŞİN SAHİBİ ONLARDI”
Sergiye hazırlanan engellilerin bir kısmının işitme engelli olduğunu kaydeden Demirel; “Nermin Hanım 73 yaşında işitme engelliye bu ürünlerin yapımını öğretirken, onlar devletten bir şey beklemeden, bu ürünlerin karşılığında evlerine 3-5 kuruş gelir temin etmeye çalışırken bu serginin açılışında devlet neden yoktu? Çok merak ediyorum. Valinin işi mi çıkmıştı? Vali Yardımcıları mı yoktu? Kurum amirleri neredeydi? Herkese bu davetiyenin dağıtıldığını biliyoruz. Sosyal Hizmetler İl Müdürü neredeydi açılış anında? Bir saat sonrası mı gelmesi gerekiyordu sergiye? İşin sahibi onlardı.”

“CEVABINI VERMEK ZORUNDALAR”
Sinop’ta CHP’li Belediye olması mı insanları buradan uzak tuttu sorusunu sorarak konuşmasına devam eden Demirel; “Aklıma şu geliyor; kent meclisleri kanunla kurulmuş Stk’lardan oluşan bağımsız, özgün yaratıcılıklarla bezeli kuruluşlar. Kanun ne diyor? Kent Konseyleri bulundukları yerde belediyenin desteğiyle yürürler. O zaman şu mu çıkıyor ortaya? Sinop’ta CHP’li Belediye olması mı bu insanları buradan uzak tuttu? Üzgünüm, gerçekten üzgünüm. Eğer böyleyse, Vali gelmedi, biz de gelmedik noktasındaysa birtakım bürokratlar üzerinde oturup düşünmemiz lazım. Olmaz kabul edemiyorum. Engelliler haftasında engellileri, ki bana göre onlar engelli değil. Onlar engelsiz biz engelliyiz. Ya da işte bu zihniyette olanlar esas engelli. Adına engelli diyoruz. Engelliyi yalnız bırakanlar bu sorduğumun cevabını vermek zorundadırlar. Ayırımcılık mı var? Yukarısı oraya gidersem ne der mi var? Korku mu var? Endişe mi var? Kabul edemiyorum. Birçok dönemde biz bunları yaşadık ama Sinop Engelliler Meclisi’nin sergisinin bürokrasi ve Valilik tarafından yalnız bırakıldığını ilk defa gördük. Herkesin aklını başına alması lazım. Böyle güzel bir sergide bunları değil, bu ürünlerin güzelliğini konuşmak isterdim. O ürünlerin güzelliğini sayın halkımızın giderek görmesini dileyerek ben tamamlamak istiyorum. Maalesef üzdüler, neden aldınız bu programa. Kadın Meclisi var, Gençlik Meclisi var. Bu şehir için çalışıyor bu insanlar fedakârca, 5 kuruş gelir elde etmeden çalışıyorlar. Fedakârca çalışanların yanında ilk önce devlet olacak. Birtakım nedenlerin arkasına sığınarak eğer devlet yoksa oturup düşünmek gerekir. Bizden evvelde kendilerinin düşünmesi gerekir. Uzatmak istemiyorum, uyarıyorum. Devlet vatandaşı için vardır. Devlet, soyut kavramdır. Somut, devlet adına o görevi yerine getirenlerdir.” diye konuştu.

 
Bu haber 12716 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<