"HACIKADI TAVUĞU" TANITILDI!

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Melih Çınar ve beraberindeki heyet, Gerze ilçesinin coğrafi işaretli ürünlerinden saf kümes hayvanı ırkı “Hacıkadı tavuğu” nu tanıttı.

 "HACIKADI TAVUĞU" TANITILDI!
28 Kasım 2023 - 16:43 - Güncelleme: 30 Kasım 2023 - 15:59

Çınar, tavuğun özellikleri, bu ırkın korunması, geliştirilmesi ve Türk tavuk ırkına kazandırılabilmesi için kurdukları işletmede yaptıkları çalışmalar hakkında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Antalı’ya bilgi verdi ve sahip olduğu değere ulaştırılması için IPARD Programı kapsamında neler yapılabileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulundu.    

Yüzyıllar önce Osmanlı İmparatorluğu mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan Hacıkadı tavuğu için yürütülen çalışmalarla pişirme ve sunum teknikleriyle gastronomisinin oluşturularak Türk mutfağındaki birinci sınıf restoranlara “en lezzetli tavuk eti” olarak girmesinin ardından dünya pazarlarına açılması hedefleniyor.

Başkan Antalyalı ise yürütülen çalışmanın çok değerli olduğunu belirterek, çalışmada emeği geçen Çınar’ı ve ekibini kutladı.

Konuyu yakından takip edeceğini vurgulayan Antalyalı, hazırlıkları devam eden ve Sinop’un da dahil edildiği IPARD III Programı kapsamında tesisin TKDK hibe destekleriyle Avrupa standartlarında modernize edilebileceğini kaydetti.

Ziyarete, STSO Yönetim Kurulu üyeleri Nihat Özkaya, Zafer Çetin, Dr. M. Samet Erdem, Halit Açıköz, Oytun başkan ve Seyit Şen de katıldı.

Hacıkadı Tavuğu Hakkında

Hacıkadı tavuğu çatal ibikli, yüz yapısı orta uzunlukta ve hafif tüylüdür. Türkiye adına 2 adet tescilli saf tavuk ırklarından birisidir. Ticari olarak değer yaratılmadığı için nesilleri tehlike altındadır ve yok olmaya yüz tutmuştur. Gagası, incik, oynak, deri ve pulları siyah; beden derisi, kulak lobları, yumurtasının kabuğu beyazdır. Ayak ve mahmuzlarının uzun olması yemini çökerek yemesine neden olur. Bu da onu diğer ırklardan ayıran bir özelliktir. Uysal ve yumuşak başlı tavuklarının yumurtası çifte sarılı ve beyaz kabukludur. Dış görünüşleri ile horozlarına çok benzerler. İri yapılı ve eti de oldukça lezzetlidir.

 


Bu haber 16528 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<