SİNOP'TA İLK IPARD PROJELERİ TESLİM EDİLDİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Sinop İl İrtibat Ofisine IPARD III Programı 1. Başvuru Çağrı İlanında Yatırım Tutarı 47 Milyon TL olan 4 adet proje başvurusu yapıldı.

SİNOP'TA İLK IPARD PROJELERİ TESLİM EDİLDİ
10 Haziran 2024 - 17:57 - Güncelleme: 11 Haziran 2024 - 17:32

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararla 2024 yılından itibaren Avrupa Birliği (AB) katılım öncesi mali destek fonlarının kırsal kalkınma bileşeni olan IPARD Programı, Sinop’la birlikte 81 ilin tamamında uygulanmaya başlanmıştı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yürütülen IPARD Programının tanıtımı 19 Mart 2024 tarihinde il protokolünün katılımıyla Sinop Kültür Merkezinde gerçekleştirilmişti. Bu kapsamda Sinop ilinde TKDK İl İrtibat Ofisi kurularak hizmet verilmeye başlanmıştı.

21 Mart 2024 tarihinde TKDK tarafından ilan edilen 1. Başvuru çağrısı için online başvuru 22 Mayıs 2024 tarihinde, fiziki proje teslim tarihi ise 10 Haziran 2024 tarihinde tamamlandı. Birinci proje çağrısı kapsamında tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi sektörü kapsamındaki projeler başvuru yapabilmekteydi.

Sinop Valiliği tarafından yapılan açıklamada birinci proje çağrısı kapsamında Sinop ilinden yatırım tutarı toplam 47 Milyon 919 Bin TL olan 4 adet proje başvurusu yapıldığı bildirildi. TKDK tarafından Sinop Valiliğinde gerçekleştirilen “IPARD Projeleri Başvuru Teslim Programı” ile bu ilk projelerin kabulleri Sinop Valisi Sn. Dr. Mustafa Özarslan’ın huzurunda gerçekleştirildi. Programa TKDK Samsun-Sinop Koordinatörü Yusuf Özbey, proje başvuru sahibi firma temsilcileri, TKDK Sinop İl İrtibat Ofisi uzmanları katıldı.

İlk çağrı kapsamında 3 adet su ürünleri işleme tesisi ve 1 adet mantar işleme-paketleme tesisi modernizasyon ve ekipman alım projesi sunuldu. Projelerin toplam yatırım tutarı 47 Milyon 919 Bin TL, talep edilen toplam hibe destek tutarı ise 24 Milyon 289 Bin TL olarak gerçekleşti.

Sinop için bu ilk projelerin önemli olduğunu belirten Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, konuşmasında;

“Bu projeler sayesinde ilimizde IPARD Programı kapsamındaki ilk proje fikirleri somuta ererek, resmi başvurularını yapmış bulunmaktadır. Bu ilk başvurular bundan sonra hazırlanacak projeler için de hem örnek, hem de teşvik edici olacaktır. Bu bakımdan oldukça kıymetliler. Devamında TKDK tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme süreçlerinin akabinde sözleşme yapmaya hak kazananlar belli olacak ve kamuoyuna deklare edilecekler. İnşallah bu süreçlerin neticesinde bu projelerin hayata geçmesine de tanıklık etmeyi temenni ediyoruz. Bu bakımdan proje sahiplerini tebrik ediyorum. TKDK tarafından bu yıl ön duyurusu yapılan proje başvuru takvimi kapsamında 2024 yılı içerisinde 3 başvuru çağrısı daha ilan edilecek. Bu çağrıları yatırımcıların, çiftçilerimizin, ziraat odaları, birlik ve kooperatiflerin ihtiyaç duydukları yatırımları gerçekleştirmek için güzel bir fırsat olarak değerlendirmelerini bekliyoruz. Bizler de Sinop Valiliği olarak kendi uhdemizdeki konularda her türlü desteği vermeye ve kolaylaştırıcı rol oynamaya devam edeceğiz” dedi.

TKDK Samsun-Sinop Koordinatörlüğü tarafından yapılan açıklamada 2024 yılı Haziran ayı içerisinde bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve kırsalda iş geliştirme tedbiri kapsamında kırsal turizm, yenilenebilir enerji, makine parkları, arıcılık ve bal paketleme, mantar, kesme çiçek, kültür balıkçılığı ve katma değerli ürünler sektöründen çağrıya çıkılacağı ve bu kapsamdaki projelerin Temmuz ayında teslim alınmaya başlanacağı ifade edildi. Devamında yine Temmuz ayı içerisinde hayvancılık sektöründen, Ağustos ayı içerisinde de açık alan ve serada tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında makine ekipman projeleri için çağrı ilanlarına çıkılacağı belirtildi. Yatırım fikri olanların Sinop İl İrtibat Ofisi ve Samsun İl Koordinatörlüğünden yüz yüze veya telefonla (444 8535) detaylı bilgi alabilecekleri ifade edildi.

Vali Dr. Mustafa Özraslan IPARD Programının Sinop ve ilçelerinde bilinirliği için gayretli şekilde çalışan TKDK personelini ve proje süreçlerinde yatırımcıların yanında yer alan tüm paydaşları ve ilk proje sahiplerini tebrik ettiği program, fotoğraf çekimiyle tamamlandı.” Diye konuştu.


Bu haber 9407 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<