MOBİL KAN BAĞIŞI ERFELEK'TE

Sinop’un Erfelek ilçesinde 29 Aralık 2023 tarihinde Hükümet meydanında 11:00-17:30 saatleri arasında konuşlanacak kan bağış aracı, bağışçılarını bekliyor olacak.

MOBİL KAN BAĞIŞI ERFELEK'TE
28 Aralık 2023 - 17:52 - Güncelleme: 01 Ocak 2024 - 16:33

Sinop’ta kan alma merkezi olmaması nedeniyle kan bağışlarında ciddi anlamda düşüş meydana gelmişti. Kızılay, kan bağışçıları için Erfelek ilçesinde mobil aracıyla hizmet verecek. 29 Aralık Cuma günü saat 11:00 ile 17:30 saatleri arasında kan verilebilecek.


KAN BAĞIŞI NASIL YAPILIR?

Kan verecek kişinin 18-65 yaş grubunda olup en az 50 kg olması gerekmektedir. Kan bağışında bulunacak kişi, bir seferde en fazla yarım litre kan verebilmektedir. Erkekler iki ayda bir, kadınlar ise üç ayda bir kan bağışında bulunabilmektedirler. Kan bağışından sonra hücreler kendini yaklaşık 2 ayda toparlar. Bu yüzden, periyodik olarak kan vermede herhangi bir sorun öngörülmez. Aksine, faydaları olduğunu söylenebilir. Her yıl, yaklaşık 4 ünite kan bağışlanabilmektedir. Kan verme işleminden önce, parmaktan alınan kan ile kan grubu ve hemoglobin miktarı kontrol edilir. Tansiyon ölçülür ve değerlerin normal aralıklarda olması durumunda kan alma işlemi gerçekleştirilir. Kan torbaları, tek kullanımlık olduğu için herhangi bir kontaminasyon riski bulunmamaktadır. Kan bağışının, kilo aldırma, zayıflık, bağımlılık, alerjik reaksiyon, halsiz bırakma gibi yan etkileri yoktur. Hatta kan bağışı yapan birinin; AIDS, sifiliz, hepatit B ve C gibi herhangi bir hastalığının olup olmadığının da ortaya çıkacaktır. Kan bağışı esnasında ve sonrasında, kısa süreli baygınlık, soğuk terleme, bulantı gibi geçici reaksiyonlar görülebilir. Kan, çeşitli durumlarda kullanılmak üzere uygun koşullarda korunur. Kan, sadece kan nakli için değil, alyuvar, akyuvar ve trombosit üretimi içinde gereklidir. Bu şekilde, birçok kan ürünü elde edilebilmektedir.

 KAN BAĞIŞI NEDEN ÖNEMLIDIR?

Yılda bir veya iki kez yapılacak olan kan bağışı birçok insana yaşam umudu olabilir. Her gün çeşitli kazalar, yaralanmalar ve operasyonlar gerçekleşmektedir. Bu noktada, kan ihtiyacı hayati önem taşır. Kanamalı hastalığı olan bir hastanın, ameliyatta 6-8 ünite kana ihtiyacı olabilmektedir. Bu hastanın, kurtulabilmesi için kan gereksinimi olduğu unutulmamalıdır. Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün binlerce kişi hayatını kaybedebilir. Bu sebep ile düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurtarır. Kan bağışı, bir sosyal sorumluluk olup, bir gün herkesin kana ihtiyaç duyacağı da bir gerçektir. Kan bağışının ücretsiz gönüllülük esasında yapıldığının da unutulmaması ve bu bilinç ile yapılması gerekir. Kan bağışı yapan kişi ile aynı soyadı taşıyan yakınlarına kan bağışında öncelik tanınarak kan sigortası sağlanabilmektedir.

Bu haber 8115 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<