SİNOP'TA İLK, MANTARDAN MANTI!

Sinoplu Ece Denizci ve Hakan Yalçın, yabani mantarlardan Sinop Mantısı üretti.

SİNOP'TA İLK, MANTARDAN MANTI!
21 Mayıs 2024 - 18:14 - Güncelleme: 24 Mayıs 2024 - 12:25

Kendilerini ‘Yabani Mantar Avcısı’ olarak adlandıran iki genç girişimci, Denizci ve Yalçın, Sinop ormanlarından topladıkları mantarları Türk Mutfağı Haftası’nda görücüye çıkarttı. Sinop’ta 3 bine yakın mantar türü olduğunu kaydeden genç girişimciler amaçlarının yabani mantar çeşitlerini Sinoplu’ya ve Dünya’ya tanıtmak olduğunu söyledi. Girişimci Yalçın, Türk Mutfağı Haftası için Borozan, Mıhbaşı ve Kuzu Göbeği Mantar çeşitlerini kullandıklarını, bu türlerden Sinop Mantısı yaptıklarını işaret etti. Sinop Mantısı içeriğinde kıyma yerine Mıhbaşı mantarını kullandıklarını aktaran Yalçın; “Mıhbaşı Mantarının kıyma kadar lezzeti var. Cevizli yöresel mantımızı mıhbaşı mantarı ile sizlere sunuyoruz.” diye konuştu.

“KENDİ REÇETELERİMİZİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Topladıkları mantarları yöresel yemeklere entegre ederek yeni reçeteler oluşturmaya çalıştıklarını işaret eden Girişimci Denizci; “Biz yabani mantar avcılarıyız, kültür mantarı kullanmıyoruz, ağırlıklı olarak kendi avladığımız mantarı kullanıyoruz. Bugün tadımımızda borozan mantarı, mıhbaşı mantarı ve kuzu göbeği mantarı var. Biz Sinop yöresel yemeklerine mantarı entegre edip yeni reçeteler yazmaya çalışıyoruz, kendi reçetelerimizi oluşturmaya çalışıyoruz. Mantar hep Avrupa'ya ait olan bir şeydir gibi düşünülür hep oranın mutfağında vardır ama aslında Türkiye mantar çeşitliliği açısından çok zengin bir ülke, bizim şehrimiz de bu şekilde. Biz bu bilgiyi yaymak için buradayız. İki genç girişimci olarak iki haftada bir tadım etkinlikleri yapıyoruz 30 kişi kontenjanımız var. Bu etkinlikleri Sinop Denizci Otel'de yapıyoruz.”

“ASIL AMACIMIZ SİNOP MANTARINI SİNOPLU’YA VE DÜNYAYA TANITMAK”

Mantar türlerinin Avrupa ülkelerinde 1000-1500 Euro gibi rakamlara satıldığının altını çizen girişimci Yalçın; “Öncelikle üç çeşit yemek ile katıldık. Sinop sirkelisi, Sinop mantısı ve Sinop kuru yufkasından yapılan dürümle katıldık. Dürümümüzde kuzu göbeği mantarını kullandık, kuzu göbeği Avrupa'da çok rağbet gören ve fazlaca değer biçilen bir mantardır. Sinop sirkelisi pırasa ya da patlıcanla yapılır. Yöremizde, biz borazan mantarını kullandık. Normalde sadece ilaç sanayinde kullanıldığı ön görülen bir mantar ama lezzetli de bir mantar biz bunu da entegre ettik beğenilerine de sunduk ve çok da güzel dönüşler aldık. Bir de vazgeçilmezimiz olan Sinop mantısından kıymayı çıkardık ve en az kıymak kadar da et tadı olan mıhbaşı mantarı ile lezzetlendirip cevizli yöresel mantımızı yaptık. Kullandığımız mantarlar Avrupa piyasasında satılıyor. Oraya da buradan gidiyor. Orada kilosu 1000 ila 1500 eurolara satılan mantarlar. Biz burada, Ece Hanım ile birlikte avcılığını da kendimiz yaptığımız için bunları halkımıza daha uygun sunabiliyoruz. Bunun kıymetini de bence Sinoplu bilmeli, ikimizin de amacı bu. Aynı zamanda bu mantarları tekrar Sinop'a kazandırmak, çünkü bu mantarlar Sinop'un mantarları. Sinop'ta bilindik yenilebilen 27 çeşit mantar var 3 bine yakında mantar çeşidi olan bir bölgede nerdeyse sadece istiridye, kestane ve kültür mantarı kullanılıyor, en bilindik yabani mantar da kanlıca mantarı. Biz bunu daha da çeşitlendirmek istiyoruz. Asıl amacımız Sinop mantarını Sinoplu’ya ve dünyaya tanıtmak.” Diye konuştu.


Bu haber 12802 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<