SİNOP'TA ULUSLARARASI SEMPOZYUM!

Sinop’ta Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği tarafından ‘Uluslararası Antik Sinop Sempozyumu’ düzenlendi.

SİNOP'TA ULUSLARARASI SEMPOZYUM!
23 Mayıs 2024 - 17:25 - Güncelleme: 24 Mayıs 2024 - 12:25

Sinop Tarihi Cezaevi’nde bu sabah başlayan sempozyuma Sinoplular büyük ilgi gösterdi. Sempozyumun açılışına, Sinop Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, İl Genel Meclisi Başkanı Ersin Yaman, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Kültür Turizm İl Müdürü Fatih Güzel, öğretim görevlileri ve vatandaşlar katıldı. Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden alanında Uzman Profesörlerin katıldığı sempozyuma yurt dışından tarih araştırmacıları, California State Üniversitesinden Prof. Doonen Owen’da katıldı.

Sinop Tarihi Cezaevi’nde sabah 09:30 sıralarında başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sinop Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Hasan Onur, amaçlarının yapılaşma nedeniyle pek çoğu kaybolan ya da bina altında kalan Arkeolojik alanların ortaya çıkarılmasının hızlandırılması olduğunun altını çizerek; “Karadeniz bölgesinin en zengin geçmişe sahip kenti olan Sinop’un hakkettiği uluslararası ilgi ve nitelikli turiste kavuşmasıdır.” Dedi.

Konuşmasına derneğinin kentte yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi vererek başlayan Onur; “Ben Sinop Tarih ve Kültür araştırmaları Derneği başkanı Hasan Onur. Size çok kısaca derneğimiz hakkında bilgi vermek istiyorum. 2011 yılında Sinop’u çok seven ve kentine katkı sağlamak isteyenler olarak bir araya gelerek bu derneği kurduk. Amacımız kentin unutulmaya yüz tutan ya da ortaya yeterince çıkarılamamış tarihi ve kültürel değerlerine dikkati çekmek ve konuda çalışmalar yapmaktı.”

MERHUM ÖZCANOĞLU’NU UNUTMADI!

Sinop fotoğraflarıyla ilgili dev arşiv sahibi olan merhum Zeki Zeynel Özcanoğlu’nu anmak isteyen Onur; “Bu arada derneğimizin kurucularından Zeynel Zeki Özcanoğlu’nu saygı ve sevgiyle anmak isterim. Sinop’la ilgili özellikle fotoğraf konusunda oluşturduğu dev arşivi ile Sinop’un yakın tarihine ilişkin belgeleri Sinop’lulara hediye etmiştir. Biz de dernek olarak Sinop Belediyesi ile ortaklaşa Sinop Tarihi kitabını bastırdık.”

“BULUŞMALAR DÜZENLEDİK”

Sinop üzerine Amerika’da California Üniversitesi Keşifler Kulübü’nde buluşmalar düzenlendiklerini işaret eden Onur; “Bunun dışında ağırlıklı olarak çalışmalarımızı arkeolojik alanlarda yaptık. Sinop’ta daha önce yapılan ve mevcut kazıların hızlanması, yeniden başlatılması veya hiç kazılmayan yerlerin de bir an önce kazılmaya başlanması amacıyla; sponsor bulmak ve arkeoloji dünyasına Sinop’u tanıtmak üzere Amerika California Üniversitesi’nde, Kaşifler Kulübü’nde (Explorers Club), Paul Getty Müzesi’nde buluşmalar düzenledik. Sinop’tan Belediye Başkanı ve Milletvekilinin de katıldığı toplantılar yaptık.

“KARADENİZ’İN EN ZENGİN GEÇMİŞE SAHİP KENTİ SİNOP”

Sinop’u hak ettiği uluslararası ilgiye kavuşturma amacında olduklarını anımsatan Onur; “Amacımız yapılaşma nedeniyle pek çoğu kaybolan ya da bina altında kalan Arkeolojik alanların ortaya çıkarılmasının hızlandırılması ve Karadeniz bölgesinin en zengin geçmişe sahip kenti olan Sinop’un hakkettiği uluslararası ilgi ve nitelikli turiste kavuşmasıdır.”

“SİNOP’UN ARKEOLOJİK MÜZEYE DÖNÜŞMESİ MÜMKÜN”

Onur konuşmasının devamında Sinop’un açık hava Arkeoloji Müzesi’ne dönüşmesinin mümkün olacağını belirterek; “Sonuç olarak değerli yöneticilerimizden de ricamız, devam etmekte olan Balatlar Yapı Topluluğu kazısının hızlandırılması ve daha da önemlisi bir an önce ziyarete açılmasının sağlanması; daha önce yarım kalan Sinop Girişindeki Kale kazısının tekrar başlatılması ve büyük olasılıkla Krallara ait mezarlar olan, bugün de hocalarımız tarafından bahsi geçecek olan, Ada’daki Höyüklerin kazılarının başlatılması için Bakanlık nezdinde girişimlerimizin arttırılmasıdır. Hatta çok daha fazla nokta mevcut olup, Sinop’un bir Açık Hava Arkeolojik Müzesine dönüşmesi mümkündür. Biz dernek olarak ayrıca bir arkeoloji merkezi kurarak bu çalışmalara destek vermek için de çalışmalarımıza başladık.”

“ANTİK SİNOP SEMPOZYUMUNUN İLKİ”

Sözlerini Dünya’nın çeşitli ülkelerinden gelen katılımcılara teşekkür ederek tamamlayan Onur; “Sempozyumda, bu bakış açısıyla başlattığımız Antik Sinop sempozyum serisinin ilkidir. Bugün daha çok Sinop’un Başkent olduğu dönemdeki efsanevi Kral Mithridates Eupator konusu işlenecek olup daha sonra Antik Dönemin farklı konularını işlemeyi amaçlamaktayız. Sempozyum konusunda California State Üniversitesinden Prof. Doonen Owen size kısa bir bilgi verecek. Ben, başta çok uzaklardan, ABD, İrlanda, Rusya, Almanya, Belçika ve Kuzey Kıbrıs’tan gelen sayın hocalarımız, Türkiyeden Akdeniz Ünv., Ankara Sosyal Bilimler Ünv., Ankara Hacı Bayram Ünv. ODTÜ, Bartın Ünv. Ve Sinop’ünv.  Katılan değerli hocalarımız sempozyumu izlemeye gelen siz değerli misafirlerimize tekrar hoş geldiniz diyor ve teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Öte yandan sempozyumun 24 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde başlayıp, öğlen saatlerine kadar devam edeceği bilgisi paylaşıldı.

Bu haber 17806 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<