VALİ ÇETİNKAYA ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ

Sinop Valisi Dr.Yasemim ÖZATA ÇETİNKAYA, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü ziyaret etti, Sinop Arkeoloji ve Etnografya Müzelerinde gezerek incelemelerde bulundu.

VALİ ÇETİNKAYA ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ
27 Mayıs 2015 - 19:09 - Güncelleme: 28 Mayıs 2015 - 12:10

İlk ziyaretini İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gerçekleştiren Vali ÇETİNKAYA’yı Müdürlük binasında İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet TOSUN, Müze Müdürü Hüseyin VURALl, Kütüphane Müdür Vekili Semra YALÇIN ve Müdürlük personeli karşıladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğündeki galeri salonu, konferans salonu ve çalışma atölyeleri ile Müdürlük idari hizmet birimlerini gezen Vali ÇETİNKAYA daha sonra Arkeoloji Müzesine geçti. Müze Müdürü Hüseyin VURAL müzede bulunan mermer mimari eserler, mil taşları, mezarlar, heykeller, pitoslar ve çok sayıda tarihi mozaik, Helenestik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı devrine ait eserler hakkında Vali ÇETİNKAYA’ya bilgiler verdi. Ayrıca Avrupa Birliği Karadeniz Havzası Sınır Ötesi Hibe Programınca desteklenen ve Ekonomistler Platformunca yürütülen Karadeniz İpek Yolu Koridoru projesi hakkında bilgiler aldı.

Müze Müdürü Hüseyin VURAL ”2013 yılından beri devam eden proje kapsamında Türkiye’de Karadeniz Bölgesinde 20 İl ve çevre İlçelerde çalışma yapıldığını, buralarda 100 eser belirlendiğini ve bu eserlerden üçünün Sinop’ta olduğunu ifade etti. Paşa Tabyaları, Sinop Kalesi ve Tarihi Cezaevinin Ekonomistler Platformunca bastırılan “Karadeniz İpek Yolu Koridoru Karadenizin 100 İncisi” kitabında yer aldığını ve bu kitabın Almanca, İngilizce ve Rusya çevrilerinin de yapıldığını belirtti.

Zengin bir tarihi eser envanteri bulunan Sinop Arkeoloji Müzesi içinde ve bahçesinde çok sayıda tarihi mozaik eserin yer aldığını gören Vali ÇETİNKAYA” Sinop’a geldiğimden beri tarihi ve turistlik faaliyetlerle ilgili pek çok bilgi aldım, eser okudum. Ancak mozaiklerle ilgili hiçbir bilgiye rastlamamıştım. Müzedeki mozaikleri görünce çok şaşırdım ve Sinop’ta çok zengin bir mozaik varlığı olduğunu da duyduğumda da bunun hiç işlenmemiş olduğuna çok üzüldüm. Bundan sonra Sinop’taki mozaik varlığını brifinglerimize ve tanıtım çalışmalarımıza mutlaka ekleyelim” dedi.

Vali ÇETİNKAYA son olarak tapu kayıtlarında 19yy. başlarına ait olduğu belirtilen Sinop’taki en güzel Osmanlı dönemi mimari örneklerinden biri olan Etnoğrafya Müzesi(Arslan Torunlar) Konağında da incelemelerde bulunarak, ağırlıklı olarak ahşabın kullanıldığı 2 katlı Etnoğrafya Müzesinde sergilenen eserler hakkında bilgiler aldı.

Müzeleri ziyareti ardından, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerine, Türkiye genelinde yılın 365 günü ziyareti açık bulunan 84 müzenin içerisinde Sinop Arkeoloji Müzesi, Sinop Etnoğrafya Müzesi ve Sinop Tarihi Cezaevi olmak üzere üç müzenin bulunması İlimizin turizm potansiyelini ortaya koyan çok önemli bir husustur. Bunu çok iyi kullanmalıyız” şeklinde ifade etti.

Bu haber 2054 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<