"TEMA 30 Yaşında"

Gönüllüler İstanbul’da buluştu.

"TEMA 30 Yaşında"
20 Ağustos 2023 - 14:45 - Güncelleme: 21 Ağustos 2023 - 11:24
Tema Vakfı’nın Saha örgütlenmesini oluşturan İl Temsilcileri,  İlçe/Mahalle Sorumluları ve Genç TEMA başkanları ile birer yardımcısının katıldığı, her sene düzenlenen Saha Koordinasyon Toplantısı  16-19 Ağustos 2023 tarihleri arasında İstanbul Özyeğin Üniversitesi’nde gerçekleştirilirken Vakfın 30 yılını tamamlaması da etkinliğin anlamını artırdı. Sinop İl Temsilciliği ve Gerze İlçe Sorumluluğundan ikişer gönüllünün katılım gösterdiği toplantının bu seneki ana tema mesajı, vakfın 30. Yılını tamamlaması nedeniyle  “TEMA 30 Yaşında” şeklinde gerçekleştirildi.
Toplantı, Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Deniz ATAÇ‘ın geçmiş bir yılın değerlendirilmesi ile gelecek yılların hedef ve planlarının sunumuyla başlarken, toplantıda yerel ürünler panayırı, proje afişleri panayırı, konusunda uzman konukların çevre/ekoloji içerikli  sunumları, deprem bölgesinden gelen İl Temsilcilerinin yaşadıklarıyla ilgili  söyleşiler gerçekleştirildi. Toplantının, Proje afişleri kısmına Sinop Emirtolu‘da uyguladıkları farkındalık projesine yönelik afişiyle katılım sağlandı.
Diğer yandan 8 ilin öne çıkan çalışmalarının anlatıldığı bölümlerden oluşan “Umut Yeşerten Örnekler” konu başlığında Sinop’un savunuculuk faaliyetlerinden olan Yapımı planlanan ‘Nükleer Güç Santrali’ ve hukuksal geçmişini anlatan sunum Özgür CEBECİ tarafından gerçekleştirildi.
‘Yerel Uyum Eğitimleri, kömürden çıkış, su bütçesi, yerel basınla iletişim ve sosyal medya’ başlıklı atölye çalışmalarıyla oldukça zengin içeriğin olduğu toplantıda gönüllüler doğa hassasiyeti olan sanatçılardan pop şarkıcısı Buray ve oyuncu Yiğit ÖZŞENER’in söyleşilerini de izleme fırsatı buldular.
Ayancık’a ve Kadriye Göl’e ödül
Toplantının son günü “Hayrettin Karaca ve Ali Nihat Gökyiğit Gönüllük Ödülleri” kapsamında "Eğitim Çalışmaları Katagorisi"nde Ayancık İlçe Sorumluluğu yaptığı başarılı dönem çalışmasıyla ödüle layık görüldü.
Öte yandan, TEMA VAKFI Temsilcilik ve Sorumluluklarını kesintisiz sürdüren gönüllüler için 4 yılda bir verilen plaket Sinop İl Temsilcisi Kadriye GÖL‘e verilirken, 4 gün süren Toplantı Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Deniz ATAÇ ‘ın kapanış konuşması ile sona erdi.
TEMA ve tarihçesi…

Çevre kavramının dünya literatürüne ilk girişi 1972 yılında Stockholm Konferansı ile gerçekleşti. Ancak bugün anladığımız çevre ve sürdürülebilirlik kavramlarının hayatımıza girişi ise 1992 yılında Rio de Jenario’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı ile oldu. Türkiye’nin iki saygın iş adamı, Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit, uluslararası arenada henüz çok yeni olan bu kavramları Türkiye’ye kazandırmaya ve hayatlarını adadıkları doğa korumayı örgütlü hale getirmeye karar verdiler. Erozyon ve çölleşme ile mücadele Türkiye’de acilen müdahale edilmesi gereken konular olmaya başlamıştı. Bu nedenle bu iki doğasever, konunun hassasiyetini iş dünyasının diğer liderlerine açtı ve 11 Eylül 1992 tarihinde Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı kurdu.
Hedefleri; topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadele edilebileceğini göstermek, tehlikeye dikkat çekmek, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamaktı.
Bu hedefe ulaşmak için halkımıza ve karar vericilere aslında erozyonun kader olmadığını, topraklarımızı koruyarak ve ağaçlandırma yaparak erozyonla mücadele edilebileceğini anlatmaya başladılar. Doğal varlıkların korunmasında verilecek bu mücadelenin bir halk hareketi olmasını amaçlayarak önceliği, bu mücadelenin kalbinde yer alacak gönüllülere ulaşmaya verdiler. TEMA Vakfı’nın Kurucu Onursal Başkanları olarak başladıkları doğa yolculuklarında kısa bir süre içinde tüm doğaseverler için Toprak Dede ve Yaprak Dede oldular.
TEMA Vakfı’nın “Türkiye Çöl Olmasın” sloganı o dönem toplumda büyük yankı uyandırdı. İlk kez önlem alınmazsa ülkemizin çöl olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bu kadar yüksek sesle dile getirilmişti.
Kısa süre içinde TEMA Vakfı’nın gönüllüleri ve destekçileri artmaya başladı. Toprak Dedemiz ve Yaprak Dedemizin yürekleri doğa için çarpan binlerce başka yürekle birlikte atmaya başladı. İşte o insanlar sayesinde;
  • Türkiye’de Mera ve Toprak yasaları çıktı.
  • Bugün Türkiye’nin 81 ilinde TEMA Vakfı bağışçıları sayesinde oluşturulan en az bir orman bulunuyor. 1992’den bugüne kadar 43.500 futbol sahası büyüklüğü alanda 37,3 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 22 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 700 milyon meşe palamudu ektik.  
  • Bugüne kadar doğa eğitimleri ve farkındalık çalışmaları ile yaklaşık 6 milyon  çocuğa ulaştık. Eğitim ve öğretimin tüm kademelerine yönelik modern doğa eğitimi programları geliştirdik. Milyonlarca çocuk ve yüz binlerce yetişkin eğitim programlarımızdan faydalandı, ekolojik okuryazarlık kavramıyla tanıştı. 20-25 yıl önce TEMA Vakfı’ndan doğa eğitimi alan, bugün gönüllümüz, bağışçımız, destekçimiz olan milyonlarca çocuğumuz var.
  • Türkiye’nin her ilinde yüz binlerce gönüllümüz ve destekçimiz, 81 il temsilciliğimiz, 300’den fazla ilçede sorumluluğumuz, 150’ye yakın üniversitede Genç TEMA Topluluğumuz var.
  • Bugüne kadar 368 kırsal kalkınma, koruma ve ağaçlandırma projesi gerçekleştirdik.
  • Çevre seminerleri ile 230 binden fazla öğretmene ve 35 bini aşkın kamu görevlisine ulaştık.
  • Doğal varlıkları korumak için attığımız her adımın; yaptığımız her itirazın altında doğa yararına bilimsel nedenler var. Bu nedenle bugüne kadar açtığımız/müdahil olduğumuz 305 davanın 179'unu kazandık. Müdahil olduğumuz onlarca dava devam ediyor.
  • Çevre ile ilgili 100’e yakın kitabı kamuoyuna kazandırdık.
  • Bugün toplumun tamamına yakını tarafından bilinen, gönüllülükle, güvenle, ağaçla, doğayla ve doğal varlıkları koruma mücadelesi ile özdeşleştirilen bir TEMA Vakfı algımız var. Vakıf olarak 2012 yılında Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sekreteryası (UNCCD) önderliğinde Dünya’da ilk kez verilen ve birçok Sivil Toplum Kuruluşu’nun yanında devletlerin aday gösterildiği “Yaşam İçin Toprak/Land for Life” ödülünü aldık. Türkiye'yi Avrupa Çevre Bürosu, DRYnet ve UNCCD Sivil Toplum Paneli gibi önemli kurumların yönetimlerinde temsil etme onurunu yaşıyoruz. Doğal varlıkları korumak için daha yapacak çok işimiz, gidecek çok yolumuz var. Gönüllülerimizin ve bağışçılarımızın desteği ile doğa için çalışmaya devam ediyoruz.











 
Bu haber 3478 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

<