Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

YAZIyorum
[email protected]

Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra AYANCIK

15 Temmuz 2021 - 11:19

                     Yerel yönetimler; çocuklar, kadınlar, gençler, yetişkinler, yaşlılar için ölçekte kamusal hizmetleri ve sosyal destek/dayanışmayı güçlendirecek politikalar geliştirmelidirler. Bu politikalarla, eğitim, istihdam, bakım, koruma, barınma, sağlık ve güvence politikaları ve uygulamaları ile toplumun en dezavantajlı kesimlerinin ayakta kalmalarına ve yaşama daha umutla tutunabilmelerine katkı sağlayabilirler. 1980 darbe sonrası uygulamaya başlayan kapitalist küreselleşmeci neoliberal politikaların etkisi ile 1984 yılında çıkarılan, bir yasa sonrası belediyelerde şirketleşme yolu seçilerek yerel yönetimlerde kamucu hizmetlerin ticarileşmesi ve güvencesiz istihdam ile sosyal belediyecilik yerine “yardımseverliğe” ve “hayırseverliğe” dayanan “bakım besleme, yedirip içirme, yardım” belediyeciliği ikame edilmiştir.
                    Bu haftaki yazımın konusu “Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra AYANCIK” kitabı. Kitabı hazırlayan Volkan Atılgan’la tanışıklığımız 1997 yılında Ayancık İlçe Müdürlüğü görevim sırasında sanıyordum. Kitabı imzalarken “Sen Bizim Gürsökü’de ki Devrimci Ağabeyimsin” notunu yazmış. Daha önceden tanıyormuş onu öğrendim. Ayancık’daki gazetelerdeki köşe yazılarımda da birkaç kez yer vermiştim Volkan kardeşime. Fotoğraf sanatçısı iken “Tarabalar Bir Ayancık Belgeseli” fotoğraf sergilerini ülkemizin çokça yerlerinde sanatseverlerle buluşturması, “Valizimde Gurbet” adlı sözlü çalışmasıyla 1961’de Almanya’ya başlayan işçi göçü ve göçün Ayancık’ta yarattığı toplumsal dönüşümüne ışık tutması ve bu son çalışması ropörtaj kitap “Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra Ayancık” la devletçi-kamucu belediye başkanı Hasan KAYA çalışmasını 23 Temmuz 2021’de Ayancık’a taşıyor.
                      O gün, devletçi-kamucu belediye başkanı Hasan Kaya okurlarıyla buluşurken saaat 16.00 da Ayancık Atatürkçü Düşünce Derneği bahçesinde benim moderatörlüğümde yapılacak söyleşiye kitabın önsözünü yazan Prof. Dr. Aziz Konukman Hasan Kaya (1977-1980 yıllarında Ayancık Belediye Başkanı) ve Sinop-Ayancık’ın evladı Uğur Şahin (Birgün Gazetesi Haber Müdürü) katılacaktır. Tüm okurlarım davetlidir. Konu da: Toplumcu Belediyecilik (Demokratik-Katılımcı-Üretici-Kaynak yaratıcı- Birlikçi Bütünlükçü- Toplumsal Tüketim Geliştirici)
                      Kitabın önsözünü yazan iktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman özetle; “Bu kitap, ayrıca toplumcu belediyeciliği yeniden hatırlamamıza vesile oluyor. Bu anlayışı hatırlamamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullar, dayanışmacı, katılımcı ve eşitlikçi bir belediyecilik anlayışının artık kaçınılmaz hale geldiğini göstermektedir. Küreselleşmeyle de 80’li yıllarda giderek yaygınlaşan Dünya Bankası patentli, günümüz sosyal belediyecilik anlayışının yarattığı tahribat Türkiye dahil birçok ülkede büyük bir boyuta ulaşmıştır. Bilindiği üzere bu uygulamayla, ranta ve tüketime dayalı bir kentleşme yaratılmış ve kent yoksulları yardım yoluyla belediyeye bağımlı insanlar haline getirilmiştir. Bu kitap geçmişi hatırlatmakla kalmıyor aynı zamanda yeni bir belediyecilik deneyimimiz ilham verici ve yol gösterici olabilir. Volkan Atılgan’ın hazırladığı Hasan Kaya beyefendinin ortaya koyduğu kamucu belediyecilik hatırlattığı ve aynı zamanda yeni bir belediyecilik anlayışının inşa edilmesine küçük bir ilçe deneyiminden hiç de mütevazı sayılamayacak bir katkı sunuyor.”
                          Kitabın kahramanı Hasan Kaya 1938 Datça doğumlu. İlkokulu bitirdikten sonra ortaokulu Marmaris’te, liseyi Muğla Turgut Reis lisesinde okudu. Yüksek öğrenimini “İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü’nde okudu. Öğretmenliğe Nevşehir Kız Öğretmen Okulu’nda başladı. 1968’de Ağrı Patnos ilçesinde yedek subaylık sonrası önce Türkeli lisesi sonra da Ayancık lisesine atanır. Hasan Kaya 1970’li yıllarda birçok öğretmen gibi solcu olmak; “halktan yana olmak, adaletten yana olmak” kumünist öğretmen olmaktır… Erzincan’ın Çayırlı ilçesinin Yaylakent nahiyesinin bir köyüne sürgün edilir. Zar zor bulduğu okulunda hiçbir görevli olmadığından muhtarın imzasını alıp mührü basarak göreve başlama yazısını Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiğinde; “Zahmet etmişsin. Ama son öğretmen değilsin ki göreve başlayabilesin. Atama kararnamen çoktan iptal edildi. Görevden alındın.” Bundan sonrası mı? 23 Temmuz saat 16.00’da Ayancık ADD bahçesindeki söyleşiye hepinizi bekleriz.
                                                                                                                     Sevgi ile kalın
 

Bu yazı 1933 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum