Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

YAZIyorum
[email protected]

Lebaleb Salgın Lebalep Kongre

01 Nisan 2021 - 20:30

Bilindiği üzere insanlık bir yılı aşkın zamandır pandemiyle uğraşmaktadır. Bir çoğumuz kalabalık ortamlardan kaçarak daha izole bir hayat sürmeye başladı. Diğer taraftan devlet sık sık yasaklar getirip kalabalıkların önüne geçmeye çalışıyor. Fakat son aylarda hatta yazımı kaleme aldığım günde tartışma konusu ve bu konu üzerinden bir kelime ortaya çıktı: “lebalep…” Bu kelime son günlerin trend kelimesi olmuştur. İlk defa 15 Şubat 2011 günü Rize’de gerçekleştirilen AK parti kongresine katılan ve aynı zamanda Aksaray, Eskişehir ve Konya’daki kongrelere de seslenen Cumhurbaşkanı “Bakın bir kongre yapıyoruz, salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize’de salon lebalep dolu” diyerek kalabalığı övmesi dikkat çekti. Peki lebalep ne demek, anlamı ne? Farsça’dan dilimize geçen lebalep kelimesinin anlamı; “ tıklım tıklım dolu, ağzına değin dolmuş” demektir.
                   Bir gün sözlü yazılı medyada bu kelimeyi yine okuduk dinledik. Trabzon’da dükkanına “namuslu bir şekilde battık” pankartı asan esnaf İbrahim Odabaşı, “Pandemi sürecinde lebalep batırdınız bizi” diyerek, sitem etti. Esnaf; “Namuslu bir şekilde battık derken devletimizin koyduğu kurallara uyduk, hiçbir şekilde açmadık, bir şey yapmadık. Ama yapmadığımız halde onlar söylenenin tam tersini yaptı. Kongreler yaptı, kayak merkezleri açtı. Hiç alakası olmayan insanlar güzel yaşarken benim çalışan işçilerime bile maaş hacizleri geliyor şu anda.” Devamında da: “Elektriğimizi kestiler, aboneliğimizi iptal ettiler. Bizi kendi kendimizle baş başa bıraktılar. Burada 13 kişi çalışıyordu, bir sürü gariban öğrenci buradan nasiplenmiştir… Burası çok önemli. Şimdi ne diyebilirim daha. Lebalep batırdınız bizi, namuslu şekilde battık.”
                   Cumhurbaşkanının kongrede “Salon lebalep doldu” demesi sonrası AK Parti kongreleri için “lebalep kongreler” olarak bahsedilmeye başlanmış ve gerek siyaset dünyasının gerekse kamuoyunun tepkisini çekmiştir. Bugün yapılan AK Partinin 7. Olağan kongresindeki koronavirüs salgınının yok sayılarak mesafeye dikkat edilmemesi sosyal medyada “#lebalep” TT oldu. Türkiye gündeminde ilk sıraya yerleşti. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle Sağlık Bakanı tarafından sık sık tekrarlanan “maske, mesafe, temizlik” çağrısı AK parti kongrelerinde karşılık bulmadı. Sağlık Bakanı Muhammed Emin Saraç’ın cenazesinden dolayı; “Ben cenazede o tarz mesafenin ortadan kalkabileceği bir görüntünün olabileceğini öngörmedim. Öngörmem gerekiyor muydu? Evet, gerekiyordu. Bu benim kusurum. Vatandaşımızdan bu anlamda özür diliyorum” demişti. Sayın bakan kongrede koronavirüs tedbirlerinin hiçe sayılmasına rağmen tebrik mesajını twitter hesabından paylaştı.
                     Usta gazeteci Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya salondaki kalabalık ile ilgili olarak canlı yayında yaptığı tespitte, “ Salon kalabalık, dışarısı çok kalabalık, öyle maske, mesafe diye bir şey yok. Kimsede virüs yok, korona derdi yok. Umarım buradan çok kötü sonuç çıkmaz” dedi. Yine yazar Ahmet Ümit: “ Ayrıcalığınız sizin olsun ama bütün milleti hasta edeceksiniz. Bu nasıl iştir sayın Fahrettin Koca? Covid-19 ‘la mücadele böyle mi kazanılacak? Bu nasıl iştir Süleyman Soylu? Bunun cezai yaptırımı yok mu? “ tweeti paylaştı. Yazar Yekta Kopan’da: “Bu görüntüler sağlık çalışanlarına, esnafa, sanatçıya, yakınlarını törensiz defnetmek zorunda kalanlara, işsizlikten intihar edenlerin ailelerine, özetle hepimize hakarettir” yorumunda bulundu.
                  Her gün yirmi binin üzerinde vatandaşımızın koronavirüs illetine yakalandığı ülkemde vaka sayıları, yüzer yüzer değil biner biner artmaya başlar. Kongredeki kalabalık Türkiye’nin son yılda gördüğü en yüksek düzeydeki kalabalıktı. Vakalar nedeniyle açılamayan kepenkleri, ekonomik bir krizden sosyal bir krize doğru gidiyor. Şimdi ne olacak, sokaktaki garibana, eczanede kimse yokken çay içen eczane çalışanlarına, dükkandaki esnafa, dağdaki çobanlık yapan teyzeye, banka önünde babasını bekleyen çocuğa mı gücünüz yetiyor? Tam bir keyi yönetim, tutarsızlık… İktidar uğruna, insan hayatı hiçe sayılıyor.
                                                                                                           Sevgi ile kalın
                                                                                                           24 Mart 2021
                                                                                                      Erdoğan ERKAYMAZ
 

Bu yazı 707 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum