Prof. Dr. Ali ORAL

Prof. Dr. Ali ORAL

TeknoPencere
[email protected]

Yapay Zeka Karşısında İnsanlığı Bekleyen En Büyük Tehlike

27 Temmuz 2023 - 16:31 - Güncelleme: 29 Temmuz 2023 - 11:32

Yapay zeka teknolojileri, son yıllarda büyük bir ilerleme kaydetmiş ve birçok alanda insan yaşamını kolaylaştırmıştır. Yapay zekanın gelişmesi ve yaygınlaşması birçok olumlu fırsat sunarken, aynı zamanda insanlığı bekleyen potansiyel tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Bu yazıda, yapay zeka karşısında insanlığı bekleyen tehlikelere kısaca göz gezdirip bu tehlikenin sonuçları ve çözüm önerileri üzerinde duracağız. Yapay zeka için öngörülen en büyük tehlike, süper zeka ve yapay zekanın kontrol edilemez hale gelmesidir. 

Süper Tehlike: Süper Zeka ve Kontrol Kaybı

Yapay zekanın gelişimiyle birlikte insanlığı bekleyen en büyük tehlike, "süper zeka" adı verilen bir aşamaya ulaşılması ve bu süper zekanın insan kontrolünden çıkmasıdır. Süper zeka, insan zekasını aşan ve karmaşık problemler çözebilen yapay zeka gereçlerini ifade eder. Yapay zeka teknolojileri, eğitim-öğrenme adımlarıyla güçlendirilerek sürekli olarak geliştirilebilir ve insan zekasını geçme noktasına gelebilir. Bu aşamada, yapay zeka daha akıllı hale gelir ve kendi hedeflerini belirlemeye ve bu hedeflere ulaşmak için kendi eylemlerini planlamaya başlar. Bu durum, istemeden de olsa insanlığı tehlikeye atabilecek kararların alınmasına yol açabilir. 

Çözüm Önerileri:

Bu büyük tehlikenin büyümesi ve insanlığın yapay zekateknolojileriyle başa çıkabilmesi için çeşitli çözüm önerileri vardır:

Etik ve Hukuki Standartlar: Yapay zeka teknolojilerinin içeriği ve kullanımı için etik ve hukuki standartların belirlenmesi önemlidir. Bu standartlar ile yapay zekanın insanlarındeğerlerine ve insan haklarına saygı göstermesini ve insanlığı tehlikeye atacak kararları almaktan kaçınmasını sağlamalıdır.

Güvenlik ve Kontrol Mekanizmaları: Yapay zeka kaynak kodunun kontrol edilebilir olması ve güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir. İnsanların yapay zeka sistemlerini yönetme ve müdahale etme yetenekleri sınırlanmamalıdır. Ayrıca, yapay zekanın çalıştırılması izlenebilir olmalı ve durdurulabilmesi için kontroller eklenebilir.

İşbirliği ve Farkındalık: Yapay zeka geliştirme ve kullanma sürecinde uluslararası işbirliği ve bilinçlilik artırılmalıdır. İnsanlığı tehlikeler konusunda bilgilendirmek ve planlamak önemlidir. 

Süper zeka konusu şu an için uzak görülebilir. Ancak unutulmamalı ki 1970-80 ‘li yıllarda Uzay Yolu, Uzay 1999 gibi dizilerde gördüğümüz ve o an için imkansız denilen teknolojilerin önemli bir kısmı bugün hayatımızda.  

Sonuç:

Yapay zeka karşısında insanlığı bekleyen en büyük tehlike, süper zeka ve onun kontrolden çıkmasıdır. Bu tehlike, yapay zeka ile yönetilen nesnelerin insan zekasını aşan yeteneklere sahip olması ve insan kontrolünün dışına çıkması durumunda ortaya çıkar. Diğer büyük bir tehlike yapay zekayazılımcılarının kötü niyetli girişimleridir ki bu durumda sadece kişisel güvenlik değil ülkelerin de güvenliği tehlike altında olur.  Bu tehlikenin değerlendirilmesi için etik ve hukuki standartlar, güvenlik ve kontrol düzenleri, uluslararasıişbirlikleri önemlidir. İnsanlığın yapay zeka becerilerini, etikve insan odaklı bir şekilde yönlendirilmesi halinde yapay zeka teknolojileri insanlığa fayda sağlayacak ve potansiyel tehlikeleri en aza indirecektir.

 

Haftaya: Üniversite Tercihleri için Öneriler

Bu yazı 2862 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum