Erkan Turan

Erkan Turan

PARANTEZ
[email protected]

 " İYİLİK ve YARDIM SEVERLİK "

09 Nisan 2021 - 15:59


"Et iyiliği, at denize; balık bilmezse Halik bilir."
"İyilik gariptir, sahibini kimse tanımaz."
İYİLİK; güzellik, erdem, fazilet, nezaket, iyi olma özelliği, karşılık beklemeden yapılan yardımdır.
İyi insan, etrafının mutluluğu ve huzuru için çalışır, karşılık beklemeden hizmet verme erdemine ulaşır...
Onun için iyilik yapmak doğal bir iştir. Zaten iyi bir insan istese de kötülük yapmak elinden gelmez...
İyi olan insan karşısındakilerden de iyilik bulur. İyilik kötülüğü örter. Kötülükten uzak duran kimse kötülüğe de aynı davranışı yapar, yani iyilikle cevap verir. Sana kötülük edene sen iyi davran ki utansın, o kötülüğü bir daha yapmasın.
Kimi insanlarda, derler ki, bazende iyiliklere karşı kötülük görülür. Bu da insanın yapısından gelir. Yine de bu durumda atalarımız ve büyüklerimiz, iyilikten yana tavır almamazı öğütlemişlerdir... Bu durum, olgun kimselerin başarabileceği bir davranış biçimidir.
sözün özü; "İyiliğe iyilik her kişinin karı, kötülüğe iyilik er kişinin karı." Yani, iyiliğe iyilikle karşılık vermeyi herkes yapabilir. Ama yapılan kötülüğü bağışlamak ve ona iyilikle karşılık vermek yalnızca olgun, erdemli kişilerin yapacağı iştir.
İnsanların birbirlerine karşı iyilik yapmaları Tanrı buyruğu ve Hz. Muhammed'in öğüdüdür. Allah'ın emrini yerine getirmek, rızasını kazanmak insana huzur ve mutluluk verir.
Kul bilmez ise Hak iyiliği takdir etmesini bilir. Bu düşünceden hareketle Türk toplumunda İyilikseverlik insanımızın içine sinmiş köklü bir meziyet olarak kendini gösterir...
YARDIMSEVERLİK; Yardım bir kimsenin kendi güç ve imkanlarını başka birinin iyiliği için kullanılmasıdır. Böylece insanlar yardımlaşarak karşılaştıkları zorlukların sıkıntılarını hafifletirler.
İnsan insana daima gereklidir, birbirinin yardımına muhtaçtır.
Kendimizden daha düşkün durumda olana yardım etmemiz gerekir. Herkes elindekinden biraz verirse sonuçta toplanan ihtiyaç sahibinin sorununu çözer. El birliğiyle yapılan iş çabuk biter, bereketli olur.
Büyük önemli işler birlik ve beraberlikle başarılır. Birlik ve beraberlikle bütün güçlükler aşılır.
Azda olsa yardımlaşma konusunda bir araya gelemeyen, yardımlaşamayan insanlar da vardır. Bu davranış ve tavır olumlu karşılanmaz...
Atalarımız beraber olma, yardımlaşma davranışlarına tarih boyunca olumlu bakmışlardır. Bunun daha hayırlı olduğunu belirtirler.
Ülkemiz ve milletimiz arasında yardımseverlik örnek alınacak bir erdem olarak kabul edilir ve yaşatılır...
Bir hafta sonra kutsal aylarımız dan Ramazan ayı başlıyor. Düşkünlerin elinden tutmayı, kimsesiz, yardıma muhtaç kimselere yardım eli uzatmayı unutmayalım!...

 

Bu yazı 1454 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum