MUTLU KENT SİNOP memleketimiz CittaSlow GERZE ilçemiz HACIKADI HOROZ’umuz ve TAVUK’umuz konulu DÜNYA GAZETESİ yazarı Sn. Müberra TAŞCÇI hanımefendi en son gelişmeleri yeterince açıklayabilmiş… Ayrıca konu üzerine fazla söze veya yoruma gerek olmamalı…
“Dünyada tek olan Hacıkadı Tavuğuna 1 milyon TL’lik yatırım
Nesli tükenmekte olan Gerze Hacıkadı Tavuğuyla birlikte Sinop’un turizmine ve ekonomisine katkı sağlamak için yapmış oldukları proje ile ilgili Hacıkadı Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çınar, “Yıllık 150 bin civciv yetiştireceğimiz tesisin hazırlanma maliyeti yaklaşık 1 milyon TL civarında, tabi bu sadece ilk aşamada. Besi çiftliklerinin oluşturulması, AR-GE merkezi, kesimhane, paketleme tesisi, soğuk hava depoları ve bekleme üniteleri gibi kompleksin içinde bulunan diğer yapılarla beraber 5 milyon TL civarında ilk yatırım maliyeti bulunuyor” dedi.
HACIKADI ÜRETİM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çınar, 5.200 metrekare arazi üzerinde 1.000 metrekare kapalı alanda yılda 150 bin civciv üretecekleri bir tesis kurarak Hacıkadı Tavuğunun tükenen neslini kurtarıp Sinop’a turizm ve ekonomik olarak katkı sağlayacaklarını söyledi.
5.200 metrekare arazi üzerinde yılda 150 bin civciv üretimi
Sinop’ta yılda 150 bin civciv üretip yetiştirme kapasitesi sağlayacaklarını belirten Hacıkadı Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çınar, “Şu anda 5.200 metrekare arazi üzerinde 1.000 metrekare kapalı alanda sadece damızlık ve kuluçka sürecini yürüteceğimiz bir tesis oluşturuyoruz. Bu tesiste 1.000 damızlık anaç ve yıllık 150 bin civciv üretip yetiştirme kapasitesi sağlayacağız. Ancak 60 gün kafeslerde yetişen civcivlerimizin geri kalan 100 günlük büyüme süreçlerini butik olarak besi çiftlikleri oluşturarak, doğal ortamında geçirmesini sağlayacağız. Yıllık 150 bin civciv yetiştireceğimiz tesisin hazırlanma maliyeti yaklaşık 1 milyon TL civarında, tabi bu sadece ilk aşamada. Besi çiftliklerinin oluşturulması, AR-GE merkezi, kesimhane, paketleme tesisi, soğuk hava depoları ve bekleme üniteleri gibi kompleksin içinde bulunan diğer yapılarla beraber 5 milyon TL civarında ilk yatırım maliyeti bulunuyor” diye konuştu.
Hacıkadı tavuğu için coğrafi işaret başvurusu yapıldı
Hacıkadı tavuğunun toplam 160 günde yetiştiğini ve Sinop Ticaret ve Sanayi Odası’nın da coğrafi işaret başvurusunu yaptığını söyleyen Başkan Çınar, “Hacıkadı Tavuğunun en önemli özelliği lezzetidir. Yüzyıllar önce Osmanlı Saray Mutfağının vazgeçilmez bir lezzeti olmuştur. Rengi ördek eti ile benzerlik göstermektedir. Gelişme özellikleri düşük olan Gerze tavukları üretimde kullanılmadıklarından dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır ve nesli tükenmekte olan hayvanlar içerisindedir. Hacıkadı ırkının 1400’lü yıllara uzanan tarihi geçmişiyle, Fransız La Fléche ırkına göre çok daha eskiye dayanan orijininin ispatı için yapılan akademik çalışmalar devam etmektedir. Gerze Hacıkadı Tavuk Eti için Menşe Coğrafi İşaret başvurusu da yapıldı. Hacıkadı ırkı dünyada sadece Gerze bölgemizde bulunmaktadır. 2019 yılında Sinop Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde Genç Girişimciler Kurulunun üyelerinden oluşan 10 girişimcinin ortaklığında Hacıkadı Üretim Anonim Şirketi’mizi kurduk. Şu anda elimizde 1.000 civarında yetişkin damızlık canlımız var. Hacıkadı bizim için bir tavuk değil bir değer. Nesli tükenmekte olan Hacıkadı tavuğunu akademik araştırmalarla yumurta ve et verimini arttırdık. Neslini devam ettirememesinin büyük sebeplerinden biri de yetiştirilmesinin çok güç olması. Normal etlik bir piliç kesim zamanına 28 günde, köy tavuğu 42 günde erişirken, Hacıkadı ırkımız tam 160 günde erişiyor ve sadece ilk 50-60 gün korumalı alanlarda büyümesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Çınar, bu projeyle birlikte kırsal kesimde yaşayan insanlara da istihdam sağlayacaklarını belirterek şunları söyledi: “Hedefimiz turizmiyle, gastronomisiyle, üretimiyle tüm şehrin ekonomisine kazandırılması, bütün şehrin Hacıkadı Tavuğu ile bütünleşip gelirini bu yolla kazanabilmesidir. Biz bu değeri yaratabilmek için ilk aşamada Kalkınma Ajansı SOGEP desteği ile 30 adet besi çiftliği kurmayı planlıyoruz. Bu besi çiftliklerinin, özellikle kırsal kesimde bulunan dezavantajlı grupları kapsayarak özellikle kadınlarımıza ve yaşlılarımıza yönelik olmasını hedefliyoruz. 18 ay sürecek proje kapsamında 30 farklı kişiye, hem yetiştiricilik için eğitimler verilecek hem de yetiştiricilik esnasında veteriner yardımıyla destek verilmesi sağlanacaktır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile ortak yapmış olduğumuz TAGEM destekli, 3 yıl sürecek proje kapsamında et veriminin La Fleche gibi 3-3,5 kg seviyesine ulaştırmak mümkün olabilecektir.”
Kaynak Haber: Müberra TAŞÇI / SİNOP”