Fizikçi, Kimyacı, Jeolog ve Antropolog'dan oluşan bir heyet, araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir eve sığınırlar. Ev sahibi konuklarına bir şeyler ikram etmek için heyetin yanından ayrılır. Hepsinin dikkati odadaki soba üzerinde toplanır. Soba, yerden bir metre yukarıda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair heyet arasında bir tartışma başlar. Her biri karmaşık tespitlerini öne sürer. Biraz sonra ev sahibi salona girer. Ona sobanın yukarıda olmasının nedenini sorarlar. Adam çaresizce ellerini iki yana açarak cevaplar: “Boru yetmedi de…”
“Tüketici topluluğunun gücünü kazandığımıza ve başarının kanıtlanmış ve çoğaltılabilir modelini de keşfettiğimizde, başarımızı daha da ileriye götürmek için ihtiyacımız olan tek şey, ideal bir iş hayatının tasarımıdır...
Kuzey Amerika’da yaşayanların yaklaşık olarak yarısıyla yapılan bir anket çalışması sonuçları; insanların doğru işi buldukları taktirde serbest çalışabileceklerini göstermiştir. Ama, doğru ya da ideal olan iş, hangisidir?
İş analizi uzmanları, ideal bir işin mutlaka iyi ve doğru bir tasarıma sahip olması gerektiğini söylerler. Yapacağınız bir işte aramanız gereken temel standartlar şunlardır:
1- İşiniz Size Pasif Bir Gelir Sağlamalıdır: İşi bir kez yapmanız ( sonra bilfiil çalışmasanız bile ), size para kazandırmalıdır.
2- Sistem Çoğaltılabilmelidir: Herkesin kolaylıkla yapabileceği bir işi yapmalısınız.
3- İşi Kendi Kendinize Değil, Kendiniz İçin Kurmalısınız: İnsanların, dörtgenin “İ” ( İş Adamları ) bölümüne asla geçmemelerinin en büyük nedenlerinden birisi de, bilinmeyenle ilgili olan korkudur. Onlar kendilerine sürekli olarak şu soruları sorarlar: “Ya çok zorsa?” “ Ya, nasıl yapacağımı bilemezsem?” “Ya, yürümezse?” Bu tarz sorular, etraflarında onlara yardım edecek hiç kimseleri olmadığı için, beyinlerini kemirip durmaya ve şüphelerini çoğaltmaya başlar. Bu nedenle böyle bir işe atılabilmek için, tecrübeleriyle bize rehberlik yapabilecek ve bizi başarıya doğru götürebilecek olan iyi bir akıl hocasına ya da danışmana ihtiyaç duyarız.
4- Zaman Açısından Esnek Olunabilmelidir: Çalışma saatlerinizi siz belirlemelisiniz. İş hayatının geleneksel ve zorunlu olan çalışma saatleri sizi kısıtlamamalıdır.
5- Mal Stoku Olmamalıdır: Bu, serbest çalışan ve tamamıyla ürünleri üzerinden odaklanan kişiler için geçerlidir. Böyle bir stokun olabilmesi için, büyük bir sermaye yatırmanız gerekir ki, bu da sizin aracı rolü oynamaktan çıkmanıza neden olur.
6- Eleman Çalıştırmamalısınız: Dörtgenin “B” ( Başkasının Emrinde Çalışanlar ) bölümünü hatırladınız mı? Eleman almak; Maaş ödemesi yapmak, elemanlarla ilgili destek programları hazırlamak ve maaşlarla ilgili olarak görüşmeler yaptığınız bir insan kaynakları Departmanı kurmak anlamına gelir. Tüm bunların maliyetini düşünebiliyor musunuz?
7- İş Kurma Sermayesi Düşük Olmalıdır: Geleneksel “Franchise”ları kurma maliyetleri, dünyanın her yerinde 50.000 Dolardan başlayıp, 1.000.000 Doların üzerine kadar çıkar. İdeal bir kişinin mali yöndeki cesaretini kırıcı olmamalıdır.
8- Özel Bir Eğitim Gerektirmemelidir: İdeal bir iş, isteyen herkesin başarılı olabilmek için gerekli olan esasları öğrenmek, kendi kendisini eğitebildiği bir sisteme sahip olmalıdır.
9- Global Piyasaya Yayılmalıdır: İnternet ve Teknolojik gelişmeler sayesinde dünya küçülmüştür. İdeal bir iş, bu rüzgarı yakalayarak, ticareti tüm dünyaya yaymalıdır.
10- İşiniz Enflasyona Karşı Direnebilmelidir: Ekonomi kötüye gittiği zamanlarda insanlar yaptıkları ekstra harcamalarını keserler. İdeal bir iş, günlük EV, İŞ veya Kişisel ihtiyaçlar üzerine kurulmalıdır ki, ekonomi kötüye gitse bile, insanlar ihtiyaç duydukları ürünleri hala satın alabilsinler.
11- İnternet ve Teknoloji tabanlı olmalıdır: İnternet ve Teknolojin destekli her tür gelişmelere açık, 21. Y.Y. mevcut her tür imkanlarından üretici ve tüketici birlikte yararlanabilmesi amaçlı sistem sürekli gelişerek desteklenebilmelidir.
Yukarıdaki listeyi, aynen ideal bir dünya, ya da ideal bir evlilik için geçerli olan, ama uygulamasının zorluğu nedeniyle asla erişemeyeceğimiz bir listeye benzetirdim. Ama artık düşüncelerim değişti. “Kendi İşini Kuran Bağımsız Bir İş İnsanı” olarak yukarıda gördüğünüz 11 kriterin hepsine uyan bir işe değil, gelir getirici dört ayrı iş sahibiyim. Biliyorum, siz de bir zamanlar benim yaptığım gibi bu konuya şüpheyle yaklaşıyor olacaksınız. Evet, ama lütfen dürüst bir şekilde şüphe edin, olur mu?
Şimdi sizi, kendi kendinize baş başa bırakıyorum. İhtiyaç duyacağınız tek şey; bilinçlice bir seçim yapmanızdır. Sıradanlığı değil, hayalinizi kurduğunuz o mükemmel hayatı kucaklamayı seçin. Sizi o harika hayata götürecek olan yolu bilinçli bir şekilde seçin. Başarının sizden talep ettiği bedeli ödemeye hazır olun ve yolunuza koyulun...”
KAYNAK: Mutlaka okunmasında çok büyük yarar bulunan; “YOL AYRIMI” eseri yazarı Av. Nicole CARY’nin, Aralık 2005 yılında İST. Arıtan Yayınevinden yayınlanan kitabının 67, 68 ve 69. Sayfalarından yararlanılmıştır…
Saygılarımla.
Yaşar EREN