Mustafa Uğurlu

Mustafa Uğurlu

Dönüş
[email protected]

HALK EKMEK GELİYOR!

02 Ekim 2023 - 07:43


          

HALK EKMEK GELİYOR!
Sinop Mamulleri Ekmek A.Ş yönetim kurulu başkanı Kazım Bilgiç ile şirket, inşaatı devam eden fabrika, amaç ve hedefler hakkında söyleşi yaptık.
Kuruluş: Sinop’ta mevcut 18 fırının işletmecisinin ortaklığa katılımı ile iki yıl önce Sinop Unlu Mamulleri ve Ekmek Anonim Şirketini kurarlar.  Daha sonra 6 üyenin çekilmesi ile şirket ortağı sayısı 12 ye düşer. Organize sanayi bölgesinde 10.000 yer satın alarak inşaata başlarlar.  ilk 1.250 m²’lik kapalı alanın inşaatı bitmek üzeredir. İkinci 1.250 m²’lik kapalı alanın inşaatına yakın zamanda başlanacaktır. Toplamda her tür unlu mamullerin üretilebileceği 5000 m’lik kapalı alan yapılması hedeflenmektedir. Bu günlerde üretime başlamış olması gereken fabrikanın faaliyete geçmesi ülke “ekonomik koşullarında oluşan olumsuzluklar nedeniyle gecikmiş. Altı ay içerisinde üretime başlanması planlanıyor.
Ekonomik Amaç: Birleşerek maliyetleri minimize etmek, mevcut durumda karşılanamayan piyasanın büyük çaplı, 10-15 ton mantı üretimi gibi, ihtiyaçlarına cevap vermek. Üretilen dayanıklı unlu mamulleri yurt dışına ihraç ederek katma değer yaratmak.
Sosyal amaç: İşçi temin etme sorununu çözmek, işçilerin hafta tatili yapmalarını sağlamak ve sosyal haklarını vermek.
Hali hazırda fırınlarda haftada yedi gün çalışıldığından işçilerinde, işverenlerinde hafta tatili kullanmaları mümkün olmamaktadır.  Bir fırın bir gün ekmek üretimine ara verecek olsa ekmek sıkıntısı yaşanması söz konusu olmaktadır. Fabrika sayesinde ekmek sıkıntısı yaşanması söz konusu olmayacaktır.
Fabrika da üretime başlandığında işçiler, vardiyalar halinde çalıştırılacağından, 8 saatten fazla çalıştırılmaları gerekmeyecek ve hem işçiler hem de işverenler hafta tatili yapma imkanına kavuşacaklardır.
Mevcut çalışma saatlerinin uzunluğundan mesleğe talep az olup usta olarak yetiştirilmek üzere çırak bulmada sıkıntı yaşanmaktadır. Çalışma koşullarında sağlanacak iyileştirme sayesinde iş kolu cazip hale geleceğinden fırıncı ustalığı mesleğine talep artışı hedeflenmektedir
Otomasyon sayesinde maliyetler düşecek ve standart beyaz ekmek büyük şehirlerde satılan halk ekmek gibi uygun fiyatla piyasaya sunulabilecektir.
Üretim hedefi: Beyaz ekmek ve diğer tüm ekmek çeşitlerini üretmek. Kurumsal firmalara 1 hafta- 10 gün dayanıklı tost ekmeği gibi paketli ekmekler üretmek. Mantı, kuru pasta ve diğer pasta çeşitlerini ve her türlü tatlıyı üretmek. Kısaca unlu mamuller sınıfına giren tüm çeşitleri üretilecektir. Özellikle büyük ölçekte Sinop mantısı talebi bulunmakta ancak talep mevcut koşullarda karşılanamamaktadır. Fabrika üretime başladığında büyük ölçekli talepler karşılanabilecektir.
Sinop’un Karadeniz bölgesi için optimum dağıtım merkezi olması nakliye maliyeti açısından rakiplere karşı avantaj sağlayacak olup piyasaya hâkim olunmasını kolaylaştıracağı öngörülmektedir.
Ben de kendilerine başarılar diliyorum, yolunuz açık olsun.
 

Bu yazı 1401 defa okunmuştur.