Mustafa Uğurlu

Mustafa Uğurlu

Dönüş
[email protected]

Yasak mı var?

13 Temmuz 2023 - 12:36 - Güncelleme: 25 Temmuz 2023 - 12:26

Trafik levhaları ne işe yarar?
Pek işe yaradığını düşünmüyorum. Bahçe yolu Sokak'tan Atatürk Caddesine çıkışta (eski Orduevi yanı) sola dönmek 2017 yılında yasaklandı. Yasaklandıktan sonra da araç sürücülerinin birçoğu ya dikkatsizliklerinden ya da umursamadıklarından dönüş yasağına uymadılar. Daha sonra yol üzerine plastik direkler (delinatörler) koyularak trafik yönlendirilip ihlal önlendi. Kalenin önünün açılması ve millet bahçesi projesi kapsamında Atatürk caddesinde değişiklikler yapıldı. Plastik direkler kaldırıldı ve bir daha monte edilmedi. Bahçeyolu sokaktan Atatürk caddesine girişte sola dönmek yasaktır levhası hala yerinde duruyor ama levhayı tutan cıvatalardan biri düştüğü için yol trafiğe yeniden açıldığından bu yana tepetaklak olmuş durumda.





Ben bir sürücü olarak bu tabelaya baktığımda bir anlam veremiyorum.
Uzun süredir yasak olmasına rağmen Tersane ‘de araçlar Kurtuluş Caddesinden Orta yol sokağa, Ergül Sokaktan Denizciler yolu sokağa dönmekteler. Zaten park etmiş araçlar sebebiyle daralan yollarda birde ters yönden gelen araçlar nedeniyle keşmekeş yaşanıyor.
Ters yöne sadece özel araçlar girmiyor. Resmi araçların da bu yasağı ihlal ettiklerine çoğu zaman tanık olunabiliyor. Ters yöne giren araç sürücülerine yapılan iyi niyetli uyarılara da çoğu zaman ters cevaplar veriliyor. Daha da ileri gidip aracınıza sürtüp kaçan da olabiliyor. Ben bizzat yaşadım.
Birçok mahallede ve sokakta bu ters yöne girme, park yasağına uymama gibi pek çok olumsuz durumla karşılaşabilirsiniz.
Dönüş yasaklarına uyulması Tersane ile sınırlı değil elbette. Kaledibi sokağın Kıbrıs caddesi ile birleşen kısmında yolun sol tarafına park yasağı getirilmiş olmasına rağmen bu yasak öncelikle orada mevcut işyerlerine yaramış gözükmekte. Park yasağı değil de esnafa park yeri ayrılmış gibi olmuş sanki. Ben o alanı hiç boş görmedim. Tabelanın bir fonksiyonu yok belli ki.

Yasak mı var?
Kapalı alanlarda sigara içmek yasak mı? Ben pek aynı görüşte değilim. Burada sigara içilmez cezası...TL'dir uyarı tabelası olan halka açık pek çok mekânda gayet rahat sigara içiliyor. Bunun yanında pek çok esnaf yine yasak olmasına rağmen kendi işyerinde gayet rahat sigarasını içiyor.
Burada esas önemli konu yiyecek imalatı yapılan yerlerde çalışma alanında da sigara içiliyor olmasıdır. Mesai harici gün ve saatlerde gözden uzak ara sokaklarda veya üst katlarda salonları bulunan halka açık işyerlerinde, başta işletmeci olmak üzere açık açık sigara içiliyor.  Masalara küllükler verildiğine dahi şahit olmak mümkün. Buradan hareketle sigara tiryakilerinin bu tip mekânları tercih ettiği söylenebilir. Bence Sinop'ta sigara içme yasağına uyulmasının pek fazla bir önemi yoktur.


Bu yazı 3745 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum