Erişilebilirlik; binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin, engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasıdır.
Sinop Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen Engelli Erişilebilirlik seminerine katıldık.
Yüksek İnşaat Mühendisi Emre Karaalioğlu tarafından verilen seminerde bu konu her yönü ile ele alındı, anlatıldı.
Engellilere uygun bina içi, dışı, girişi, çevresi, ortak kullanım alanlarında tuvaletler, atm.ler ile rampa ve hissedilir yüzeylerin standardı gibi bilgiler edindik.
Bazen etrafımıza bakıyoruz da ne kadar çok engeller varmış meğerse. Yaya kaldırımlarında elektrik direkleri, standarttan uzak rampalar, merdivenler, yanlış döşenmiş hissedilir yüzeyler.. liste uzar gider. Ya gelişigüzel park eden araçlara, yetersiz engelli araç park yerlerine ne demeli?
İşitme engellilerin, bedensel olarak görünen bir engeli olmadığından bu konuda çok fazla mağduriyeti olmuyor. Ancak onlarda işitememekten kaynaklı problemler yaşayabiliyor. Mesela asansör arızası ve/veya elektrik kesintisi durumunda nasıl bir yol izleyecekleri hususu.. bu soruyu yönelttim ancak duyma engelim nedeniyle yazarak cevabın verilmesini istedim. Sn.Semra Özmeral müdürüme yardımı için teşekkür ederim. Asansör yönetmeliğinde içeride telefon alarm butonu olduğu ve buna basarak dışarıdan sesli uyarı ile yardım isteyebileceğimiz bilgisi aldım. Tuhaf olan ben bu sorunu yaşadığımda telefonumun da devre dışı kalmış olmasıydı.. telefon operatörlerinin çekim konusunda son zamanlarda dikkat çeken bir ağırlaşması var, bunu da ilgili telefon operatörlerine bildirmemiz gerekiyor sanırım.
Sinop’ta kadrolu işaret dili tercümanı olmaması da büyük bir eksiklik.
Seminer de ilimize yeni atanan Aile Sosyal Politikalar Müdürü Sn.Zeki Yıldırım ile tanışma fırsatı bulup en kısa surede ziyaret etme sözü aldım.
Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, engellerden uzak bir dünya dileğiyle…
Gül Ustabaş Genç
Sinop Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı