Salih Koç

Salih Koç

Her Telden
[email protected]

EKİM-DİKİM-GEÇİM

03 Ekim 2022 - 22:36

Takvim yapraklarına baktığımızda ekim ayının birçok önemli gün ve haftaları içine aldığı görülmektedir.  Örneğin; Yaşlılar Günü, Dünya Çocuk Günü, Uluslararası Dünya Öğretmenler Günü, Ahilik Haftası, Muhtarlar Günü… en de önemlisi Cumhuriyet Bayramıdır.

Sosyal yaşamda bu etkinlikler, ekim ayı takvim yapraklarında yerini ala görsün bir de bu ayda ‘’ekim, dikim, geçim’’ işleri başlar ki; sorma gitsin. Ek de nasıl ekeceksin?Dik de nasıl dikeceksin? Bundan on beş, yirmi yıl önce benim yaşadığım bölgede bir çift öküz parasına, küçük bir traktör alınıp ekim dikim işleri yapılırdı. Yem istemezdi, su istemezdi, kendine has ahır istemezdi. Koyardınız mazotunu kendi işinizi gördüğünüz gibi konu komşunun işlerini de kolayca görürdünüz. 

Mazota ve tarım girdilerindeki fahiş artışlar ekim işlerini büyük sekteye uğrattı. Şimdi öküz yok, traktör var. Mazot çokpahalı, gübre dersen o da pahalı. Dolayısıyla ekim yok, dikim yok. En azından öküzün mazot masrafı yoktu. Hep böyle gidecek zannederek öküzleri de sattık. Elde öküz kalmadı. Ekmeden, dikmeden kısacası üretmeden nasıl yaşayacağız? Yıllarca tarımda izlenen ithalat ağırlıklı politikalar ile gıdada dışa bağımlı olduk. 

İzlenebilecek yeni iktisadi politikalar ile belki traktörlere mazot almak mümkün hale gelebilir. Belki bir çift öküz alacak maddi olanağa da kavuşabiliriz. Peki ya kaybettiğimiz üretme yetimizi yeniden nasıl kazanacağız?..

Ekim yok, dikim yok ama soluk alıp veren her insan için geçim devam ediyor. Elektrik, su, tüp, doğalgaz el yakarken,geçim nasıl olacak?

Eskiden ekim ayı girince insanlarda bir sevinç olurdu. Sararan yapraklar, doğadaki değişim insanlara esin kaynağı olurdu. Öyküler, romanlar yazılırdı. Şiirler şarkıya dönüşür, yaşama güzellik katardı. Geçmişi anımsamaya çalışıyorum. Hafızamı yokluyorum, sanki aradan bir asır geçmiş gibi düzeleceği yerde gittikçe geçim zorlaşıyor…

Ekim ayı için birçok güzellemeler yapılırken şimdilerde ekim ayı, geçim ayı oldu. Daha kara kış gelmeden geçim derdine düştük çoğumuz… 

Her şey bir yana da ‘’ekim-dikim-geçim’’ bu yıl her zamankinden daha çetin olacak gibi…

                                                                                                                                         Salih KOÇ

[email protected]                                                   2 Ekim 2022 /Büyükçekmece-İst. 

Bu yazı 505 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum