Son günlerde, sporun hepimizi Atatürk çizgisinde birleştirdiğini, yaşayarak gördük. Bir kupa maçının yurdum insanını ayağa kaldıracağını, Ata’sına bu denli sahip çıkacağı aklıma gelmezdi.
Son yirmi yılda, doğrudan olmasa da dolaylı yollardan sayıları çok az da olsa bazı kesimlerin; Atatürk’ü silikleştirme, yok sayma, alternatif sunma gayretleri yoğunluk kazanmıştı. Tabi ki bu gayret, emperyal dış güçler tarafından beslenmekte, desteklenmektedir. Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal ve arkadaşlarına karşı padişahın ve emperyal güçlerin yanında yer alanların torunları veya onlardan arta kalanların kuyruk acılar geçmemiştir. Dünya döndükçe ve Türkiye Cumhuriyeti var oldukça, bu güruhun kuyruk acısı devam edecektir.
Gelelim asıl konuya. Bu günkü konumuz ‘’GEOMETRİ.’’ Sizlere geometri dersi verecek değilim. Bugün sizlere samimi bir itirafta bulunmak istiyorum. (Lütfen beni kınayınız!) Atatürk’ün o kadar yoğun işleri arasında birçok ders kitabı yazdığını biliyordum. Kırk beş yıllık meslek yaşamımda, öğrencilerime bu konudan çokça söz etmiştim.
İtiraf etmeliyim ki; görselde gördüğünüz ‘’GEOMETRİ-Mustafa Kemal Atatürk’’ kitabını ömrümde ilk defa altmış sekiz yaşında ve mesleğimin kırk beşinci yılında elime alabildim. Bu kitabı 2023 yılı Tüyap Kitap Fuarının Türkiye İş Bankası standında gördüm ve o günün sonunda elde kalmış 22 adet ‘’GEOMETRİ’’ kitabının tamamını satın aldım. Ve bu kitabı çocuklar ile buluşturmanın yollarını aradım.
Son iki yılda çocuklar için yazdığım yedi kitabın beşinin Kültür Bakanlığı’nca (700 adet) satın alınması üzerine, duyarlı ebeveynler ve öğretmenler kitaplarımdan talep etmeye başladılar. Ben de yedi kitaptan oluşan bu setin içine ‘’GEOMETRİ’’ kitabını sürpriz olarak ekledim. Ne var canım bunda diyenlerimiz olabilir. Düşünsene bir kere, mesleğinin kırk beşinci yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün yazdığı ‘’GEOMETRİ’’ kitabına sahip olan biriyle, (üstelik bu da bir öğretmen) daha dokuz on yaşında geometrik terimler ile ilk defa karşılaşan bir çocuğun elinde bu kitabın olmasını ve bu gururu yaşamasını. (Belki öğretmeni de bu kitabı benim gibi ilk defa görüyor olabilir) Bu çocuk, akranlarına göre bir psikolojik üstünlük sağlamış olur ve Atatürk; gözünde büyür. O’na olan saygısı artar.
Benim de üyesi olduğum Sinop Atatürkçü Düşünce Derneği Başkan ve değerli üyelerine her öğrenciye bir ‘’GEOMETRİ’’ kitabı kampanyası başlatmalarını öneriyorum. Kupa maçı dolayısıyla tüm yurtta ve dünyada yeniden esmeye başlayan Atatürk sevgisi rüzgarını, ‘’GEOMETRİ’’ kitabıyla çocukları da içine alarak sonsuza dek sürmesine bir katkıda bulunalım…
Böyle bir kampanyaya 100 adet ‘’GEOMETRİ’’ kitabı ile destek vereceğimin bilinmesini… Benim de üyesi olduğum, adı geçen dernek bu kampanyaya duyarsız kalması halinde bu konuyu; ‘’Sinop Ajans Gazetesi’’ ailesinin ele almasını öneriyorum…
İstanbul’da (1977) bir reklam ajansında, üç ay kadar bir süre ile birlikte çalışma fırsatı da bulduğum merhum sevgili Levent KIRCA’nın o özgün değişiyle;
Atatürk’le kalın,
Cumhuriyetle kalın,
Hoşça kalın!
Salih KOÇ
3 Ocak 2024 / Büyükçekmece-İst.