Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

BİR ZAMANLAR BASINDA SİNOP BELEDİYESİ

17 Haziran 2021 - 11:58

15 MAYIS 1340 TARİH (Miladi 15 Mayıs 1924)  142 SAYILI SİNOP GAZETESİ : Sinop Belediye Eczanesi (850) lira bedelle Eczahane  Daim Bey'e devredilmiş ve mumi ileyh tarafından (Halk Eczanesi) namıyla yeni bir hususi eczane açılmıştır.
İskele Resmi  : Müzayedeye vad edildiğini ilan ettiğimiz Sinop İskele resmi altıyüzyetmişbin kuruşa talibi Boyabat'lı Şimşirzade Hakkı Efendi'ye ihale olunmuştur.
Park : Bir müddetten beri yine hayvanata mera olmaya başlayan tersane parkı Belediye Heyeti caddesinin himmetiyle meralıktan kurtulmuştur. Darısı mezarlıkların başına.
29 MAYIS 1340 (Miladi 29 Mayıs 1924) 146 SAYILI SİNOP GAZETESİ :   Mezarlıklara hayvan salıverenler, Neşriyat merkezimizi nazari dikkate alan Belediyemiz mezarlıkların etrafındaki duvarların bir kısmını tamir ettirmiş ve mütebakiyesinin de tamirine çalışmakta bulunmuştur. Badema mezarlıklara hayvan salınması ve oralarının mera haline konulması men edilmiş bulunduğu halde dün yine kasten bir beygirin salındığı görülmüş ve beygir yakalanarak yavehaneye teslim ve  sahibi teczi edilmekte bulunduğu haber alınmıştır.  
Belediye Riyasetinden ve Evkaf Müdüriyetinden; Adadan kasabaya gelen işkenbeci su yolunun bir kısmının ada karyesinden Üçüncoğlu Hasan tarafından açılmış olduğu tahkik ettiğinden yeni Belediye Kanunu mucibince merkumdan beş lira cezayi nakdi alınmasına ve tarib ettiği mahallin de kendisine hali sabıkına irca ettirilmesine Belediyece karar verilmiştir.                                                                                                                                                            12 HAZİRAN 1340 TARİH (Miladi 12 Haziran 1924) 150  SAYILI SİNOP GAZETESİ : Su mecralarını kendi istifağları için tahrip etikleri tahakkuk eden Ada karyesinden Usta oğlu Mustafa ve  Üçüncüoğlu Hasan'dan beşer lira; Cafer Efendi Haremi Zehra, Ali Çavuş ve Kör İsmail'den ikişerbuçuk lira cezai nakdi tahsiline Sinop Belediyesince hükmedilmiştir. Kasaba dahilindeki halkı susuz bırakarak kendi tarlalarını sulamak ve bu suratle menfeatlerini temin etmek isteyen bu eşhasın bu suretle tecziyeleri şayanı memnuniyedir.
4 AĞUSTOS 1340 TARİH (Miladi 4 Ağustos 1924) 164 SAYILI SİNOP GAZETESİ : Hükümet civarındaki kabristan ile meydan eteğindeki büyük kabristan duvarları Belediyece tamamen tamir edilmiş ve şu suretle hayvanatın mezarlığa girmemeleri temin olunmuş ise de bazı ashabi hayvatın geceleri kabristan içerisine şimdiye kadar olduğu gibi hayvan bırakmaları melhuz bulunduğundan mekabiri islamiyye ye son derece riayet olunması tebliği ilan olunur. 
21 AĞUSTOS 1340 TARİH (Miladi 21 Ağustos 1924) 169 SAYILI SİNOP GAZETESİ : Sinop Belediye Kondüktörlüğüne sabık şehramaneti Kondüktörlerinden Tahir Efendi tayin edilmiştir.
4 EYLÜL 1340 TARİH (Miladi 4 Eylül 1924) 173 SAYILI SİNOP GAZETESİ : Bir Ayda Ne kadar Et Yedik; Sinop Mezbahasında Temmuz ayı zarfında 123 koyun, 91 keçi, 28 yaşlı öküz, 31 damızlığa gayri salih yaşlı inek, 2 dana, 58 kuzu 1 manda zebhedilmiştir.
27 TEŞRİNİSANİ 1340 TARİH (Miladi 27 Kasım 1924) 198 SAYILI SİNOP GAZETESİ : Belediyece Cezalandırılanlar; Narhından fazla et sattıkları Kasap Çavuş oğlu Hasan, Yalnız oğlu Mustafa (1250), Osman oğlu Zekeriya mahdumu Mehmet efendi (2500) kuruş cezai nakdiye ye mahkum edilmişlerdir.
13 AĞUSTOS 1341 TARİH (Miladi 13 Ağustos 1925) 271 SAYILI SİNOP GAZETESİ :  Sinop Sonbahar At Yarışları; Belediye Riyasetinden  341 Senesi Şehri Eylülün yirmi beşinci Cuma Günü Adada Sülük Gölü Çam mevkinde son bahar at koşusunun icrası takrir etmiştir. En büyük mükafat (250) liradır. iştirak etmek arzusunda bulunacak ashabı hayvanat ve ehli meraka ilan olunur.
28 MAYIS 1928 TARİH 551 SAYILI SİNOP GAZETESİ :  Müceddiden inşa olunan Belediye Park Gazinosu üç senelik bedel icarı 8 Mart 928 tarihinden itibaren yirmi gün müddetle müzayedeye vad edilmiştir. Talip olanların ve şeraiti müzayedeyi öğrenmek isteyenlerin tafsilatı lazime almak üzere müddeti müzayede zarfında 27 Mayıs 928 tarihine müdadif Pazar günü öğleden sonra saat onaltuya kadar soracakları peyin yüzde yedi buçuğu nisbetinde pey akçası müstashiben Belediye Dairesine müracaat etmeleri ilan olunur.
9 AĞUSTOS 1950 TARİH 1424 SAYILI SİNOP GAZETESİ : Şehir Kulübü Açılıyor; Şehrimizin mühim bir ihtiyacı olan şehir kulübünün açılması için bir müddetten beri yapılmakta olan çalışmalar son şeklini almıştır. Açılışına ait formalitesi ikmal edilen ve nizamnamesi hazırlanan kulübün bu günlerde faaliyete geçmesi beklenmektedir. Şehir Kulübü, Belediyenin esaslı bir surette tadil ettirerek tamir ettirdiği park gazinosunda açılacaktır.
Şehrin manzarasını bozacak şekilde izinsiz ve imar planı haricinde yapılan gecekonduların çoğalmakta olduğu görülmektedir. Bu çirkinliği gidermek ve usulsüz yapılan bu derme çatma inşaatı ortadan kaldırmak üzere vilayetçe gerekli tedbiri alınmıştır. Bu gibiler derhal yıktırılacak ve yapılmasınada meydan verilmeyecektir.   
30 TEMMUZ 1964 2559 SAYILI SİNOP GAZETESİ : Şehrimizde Haftada iki defa pazar kuruldu; İlgililerden öğrendiğimize göre, Kaleyazısı çarşısı çeşme meydanında perşembe günleri kurulan pazarın iyi alaka gösterdiği ve haftada iki gün pazar kurulmasına zaruret hasıl olduğu görülerek pazartesi ve perşembe günleri olmak üzere haftada iki gün pazar kurulması kararlaştırılmıştır.
 

Bu yazı 723 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum