Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

DOĞRU OLANI YAPMAK

22 Mayıs 2024 - 11:40

İnsan olarak ne kadar uğraşsak ta hata yapmamak için mutlaka bir  hata yaparız. Esasen hata yapmaktan korkmamak lazım. Doğruları bulmanın yöntemi hata yapmaktan geçer.  Önemli olan yapmış olduğumuz hatalardan ders çıkartarak doğru olanı yapmaktır. Yapılan hataları bir başarısızlık olarak algılanmamalı. Tam tersi hatalar yapıldıkça doğruları bulduğumuzda ise arkasından mutlaka başarı gelecektir. İnsanın gelişmesini ve başarısını sağlayan en önemli yöntem yapılan hatalardır.  Esasen hatalarla  mücadele etmek bir başarı öyküsüdür.  İnsan bazen  kendine  soru sorarak  ben nerede hata yaptım. ? Bu sorunun cevabı bazen zor  olsa da, esasen doğruları ve yanlışları bir araya getirdiğimizde yaptığımız hatayı orada görmemiz mümkün olur.  Hiç bir hata insanın hayatında  kalıcı değildir. Yeri geldiğinde yapılan hatalar mutlaka düzeltilir.  Yapılan hatalarda kalp ve gönül kırgınlığı varsa  insanın af edici yönü mutlaka onu da tamir edecektir. Geçmişte yapılan tüm  hatalar insana her zaman pişmanlık  duygusu yaratmıştır. Yapılan bu hataların yıllarca etkisinde kalınarak, bir bedelde ödenmiş olunabilir. Geçmişte çok kötü acılar yaşayarak,  zor durumda kaldığımız günler mutlaka  olmuştur. Belki de hiç istemediğimiz olaylar bizlerde derin yaralar açarak, halen o yaralarımız acımaya ve kanamaya devam edebilir. Geçmişi unutmak tabi ki  o kadarda kolay olmuyor. Fakat orada takılıp kalmak ise insanı her yönden olumsuz etkiliyor. Onun için kanayan yarayı bir an önce iyileştirerek eski defterleri kapatmalıyız. Doğru olanı yaparak  kendimize yeni bir beyaz  sayfa açarak yaşantımıza devam etmek en akılı yoldur. 
Her insanın bir hayali ve hedefi mutlaka  vardır. Bu hedeflere ulaşmak kısa zamanda  gerçekleşecek bir şey değildir.    Çalışmak ve mücadele etmek ister. İnsanın hayallerini gerçekleştirmesi sanıldığı kadar hiçte kolay değildir. Burada başarısız olmakta var. Yapılması gereken tek şey ben başarısız oldum diye  hayallerinden vaz geçmek olmamalı ve  inadına  mücadeleye devam ederek hedeflerine ulaşmak olmalıdır. Eğer kendinden eminsen ve kendine güven duyuyorsan bil ki mutlaka başarılı olarak hedeflerine ve hayallerine ulaşacaksın. Ben bunu yapamıyorum, bu olmuyor diyerek hedeflerinden taviz verirsen hem hayata yenilmiş olursun, hem de büyük bir  hayal kırıklığına uğrayarak yaşamını altüst edersin. Belki ilk başta çok yorulabilirsin, başaramam diye bir korkunda olabilir. Eğer kendine inancın yüksekse ben bunu başarırım diyerek mücadele edersen göreceksin gülen taraf ve başarılı olan  sen olacaksın. Çünkü hayatta  yapılan mücadele hiç bir zaman asla karşılıksız kalmaz. Yeter ki doğru yaptığına inan ve doğru olanı yap. Cesaretli olmak başarının yarısıdır. Yaptığın bir işte cesaretini kullanıyorsan hedefe ve hayallerine biraz daha yaklaşıyorsun demektir. Cesaretli olmak ben hiç bir şeyden korkmuyorum demek değildir. İnsan cesaretini olumlu yolda kullanırsa mutlaka  faydasını görecektir. İnsandaki fazla cesaret bazen insanı yolundan çıkarttığı gibi doğru olanı yapmayı da engelleyen bir kavramdır. Cesaret bazen kontrol edilmedin de insanın başına büyük işler açtığında görülmüştür. İnsan cesaretini  faydalı ve yararlı yönde kullanarak doğru olanı yaptığında her zaman insanlığa fayda getirecek işleri de yapmış oluruz. 
Vicdan sahibi olmakla, doğru olanı yapmak sanırım ayrılmayan ikiz kardeştir. Sağlam bir vicdana sahip olan bir insan asla kötülük yapmaz. Vicdan esasen insanın kalbinden gelen güzelliktir. İyi bir insanın kalbi hep doğru olanı yaparak hiç kimseye zarar vermez. Vicdan sahibi olan insanlar ne yazık ki sürekli zarar görürler. Çünkü karşısındaki insanı kendileri gibi sanarlar.  Onun için vicdandan yoksun olan insanlar tarafından suistimal edilmeye açıktırlar.   Bazen de vicdanlı olmanın zararlarını çekmiş olsalar da  asla iyi karakterlerinden ödün vermezler. Vicdanlı olmanın diğer bir tarifi ise dürüst olmaktır. Dürüst insan  yalan konuşmadığı gibi, güvenilir kişiliğe sahiptir. Bu insanların en belirgin özeliği ise sürekli doğru olanı yapmaktır. Diğer taraftan dürüst kişiler yaptıkları işlerden hiç bir zaman asla  karşılık beklemezler. Vicdan sahibi olmayan insanlar dürüst kişilerin iyi niyetini kullanarak kendilerine çıkar sağlamaya çalışırlar. Dürüst kişiler etrafında ve toplum karşısında güvenirliğini kanıtlamış insanlardır. Önce kişi kendine güvenmeli ki yapacağı bir işte karşı tarafa başarılı olacağına dair bir  güven verebilsin. Güven duygusu kolay kazanılan bir şey değildir. Eğer, doğru olanı yaparsan  etrafına  güven verebilirsin. Önemli olan ise etrafına vermiş olduğun o güven duygusunu korumaktır. Yanlış yapılan her şey güven duygusunun yok olmasına neden olacağı gibi, bir daha  o güven duygusunu da kazanmak kolay olmayacaktır. 
İnsan olarak hayatta doğru olanı yapalım ki hem  kendimizi hem de etrafımızdaki insanları üzmemeye çalışalım. Sonuçta hepimiz bir insanız yanlış ve doğru yapmakta insanlar içindir. Önemli olan yapılan yanlışları fark ettiğimizde o yanlıştan geri dönmek olmalıdır. Bazen insan düşündüğünü ve bildiklerini  bir türlü hayata geçiremez. Sigara insan için son derece zararlı bir maddedir. Fakat insanoğlu sigaranın zararlarını  bildiği halde içmeye devam eder. İnsan yaşadığı müddetçe DOĞRU OLANI YAPMASI  halinde her zaman düzgün ve karakterli  insan olarak hatırlanır.

Bu yazı 400 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum