Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

ÇARESİZLİK

27 Mayıs 2021 - 17:33

Yaşantımızın  bazı bölümlerinde hayat  insanı ya yıpratıyor yada çaresiz bırakıyor. Şu bir gerçek ki  hayat insana her zaman  dört dörtlük bir yaşam vermiyor.  Yaşamış  olduğumuz olaylar karşısında bazen yüreğimizde çok sert fırtınalar esiyor,  bazende çaresizliğin pençesine esir düşüyoruz. Hayatın bu karmaşık yapısı  insanları mutsuzluğa sürüklediği gibi hayatı da zindan edebiliyor. Çevremize baktığımızda mutlu olabilecek çok az  insanlar var. Toplumun içinde orta gelirli  diyebildiğimiz  insanlar zorda  olsa ayakta kalmayı başarabiliyor. Fakat halkımızın içinde  çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan geliri düşük insanlar ne yazık ki  hayatın acımasız yüzü ile karşı karşıya kalıyorlar. İnsan olarak hepimiz nefes alıp verdiğimiz müddetçe çaresizlik karşısında pes etmek yerine  bu olaylar karşısında yapılması  gereken  tek şey var oda   mücadele etmek ve savaşmaktır.
İnsan olarak  gelişen olaylar karşısında  çaresiz kalmak belkide hayatın en kötü anlarından biridir. Çözüm aramak istediğin halde  bir türlü çözüm üretememek ve  bunun karşılığında ne yazık ki   hayata boyun eğmek oluyor.  Zor bir durumdur insanların çaresiz kaldığında bir şeyler yapamamak. İnsanların düşmüş olduğu bu  durum karşısında çevresinden bir yardım  bekler ve  bir umut arar.  Hayat yokuşunu çıkmak her zaman  zor,  zahmetli ve yorucudur.  Kötü kader insanları sürükleyip bir kenara bıraktığında  gidilecek  yolu bulmak hiçte kolay değildir.  Esasen  her çıkmaz yolun  bir çıkışı mutlaka vardır. Burada yapılması gereken tek şey  olayları iyi bir şekilde yöneterek aydınlığa çıkmak olmalıdır. Çaresizlik yenilmeyecek bir durum değildir. İnsan beyin gücünü olumlu yönde kullandığında tüm olumsuzlukları kontrol altına  aldığımızda bizlere işkence yaşatan  çaresizlik sendromunu da mutlaka yenerek daha aydınlık, mutlu, huzurlu   ve sağlıklı bir yaşam bizleri bekliyor demektir.                                                                                                                                                                Çaresizliğin insan üzerindeki en önemli etkisi insanların  strese girmesidir.  Büyük bir çaba ve gayret  gösterilmesine rağmen bir türlü sorunların çözülmemesi insanları sterse ve bunalıma girmesine neden olabilmektedir. Bu durumda insanların yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir. Olaylar karşısında pes etmek yerine akılcı ve mantıklı bir şekilde olayların üzerine giderek çaresizliği tersine çevirmek insanların başarabilecek  bir güce sahip olduğunu unutmamak lazım. Çaresiz kalmak insana acı verir, İnsanın sağlığını elinden alır, mutsuz olmanın en büyük düşmanı çaresizlik içinde kıvranmaktır. Çaresiz kalmak  İnsana gülmeyi unutturur ve  insana hayatı zehir ederek umutsuzluğa sürükler. Çaresizliğin insana yaptığı en büyük düşmanlık insanda korku yaratmasıdır. Bu durumda   korku sendromunu meydana çıkartarak insan yaşamını olumsuz yönde etkilemesine neden olur.
Çaresizlik insanları korkuya, heyecana ve umutsuzluğa  sürüklediği gibi, bunun yanında yapmak istenilen her hangi bir işte bir türlü başarıyı   yakalayamaması  insanları üzmektedir. Hayatta her zaman mutlaka bir yol vardır sorunları çözmek için. Problemlerin  üstesinden gelebilmek  doğru yolda olduğundan emin olmak her zaman insanı başarıya getirmiştir.  Çaresizliğin üstesinden gelebilmek için hiç bir zaman yılmadan olayların üzerine cesur bir şekilde gitmek ve başarmak için mücadeleden asla vazgeçilmemesi gerekir.  Bir insan kendini  çaresizlikten daha  güçlü olduğunu hissettiğinde   emin olun o an  sorunların üstesinden gelmeyi başarmış demektir. Yeter ki insan olarak  o gücün kendinde olduğundan emin olsun.                                                                                                                                                  
Bir şeyleri başarmak veya problemleri çözmek için insan üzerinde bazı olayların çözülmesi gereklidir. Her şeyden önce insanın zihinsel ve  ruh halinin problemleri çözmeye yeterli olup olmadığının bilinmesi lazım. İnsan olarak her konu hakkında bilgi ve fikir sahibi olmak neredeyse imkansızdır. Zor durumda kalındığında insanlar başka kişilerin fikirlerinden yararlanarak problemlerin üstesinden gelebilir.   İnsanı rahatsız eden olaylardan uzaklaşarak daha sakin bir ortamda çok iyi düşünerek çözümsüzlüğe çare aramak insana moral verdiği gibi arkasından mutlaka bir başarı gelecektir.
Çaresizlik insanları yorduğu gibi her konuda isteksiz tavırlar içerisine girilerek mutsuz olma durumunu tetikleyen bir yaşamsal sorundur. Çaresizliğin daha ileri ki adımı ise kin ve nefrete dönüşmesi sonucu insanların başarı durumu düştüğü gibi etrafındaki her şeye anlamsız tepki vermeye başlayabilirler. Bunun yanında arkadaşlar arasındaki  güven duygusu tamamen yok olabilir. Çaresizlik  insanlara gülmeyi ve sevinmeyi neredeyse unutturur. Sorunların altında ezilen ve çaresiz kalan bu insanlar bir çıkış yolu aramalarına rağmen hiç bir olumlu sonuca gidemezler. Bu insanlara bir yardım elinin uzatılması sonucunda  bir nebze  olsun sorunlarının çözülmesine yardımcı olunması duygusal  ve ruhsal yönden rahatlamalarına   neden olunabilir.  
Ölümün dışında  her derdin bir çaresi mutlaka vardır. Önemli olan sorunların çözümünde doğru yolda olunduğundan  emin olmak. Sabır ve irade çözüm bulma ve üretme yolunda çok önemli yapı taşlarından biridir. Bazı sorunları çözmek uzun zaman isteyebilir. Sabrınız ve iradeniz sağlam yapıda ise her zaman çözüm yolunda bir adım önde olduğunuzu unutmayın. İnsan zaman zaman kendini çaresiz hissettiğinde mutlaka bir çıkış yolu olduğunu unutmamak lazım. Çaresiz kaldığımızda yenilgiyi kabullenmek  yerine inadına mücadele etmek bizlere başarıyı getirecektir. Hayatta en kolay şey mücadele etmeden yenilgiyi kabul etmektir. Yaşamın zorluklarına karşı dayanıklı olmak mücadele gücümüzü her zaman en üst seviyede tutarak amacımıza ulaşmayı böylece sağlamış olur.  Diğer taraftan hiç bir şey yapmadan   olayları sadece seyretmek  ÇARESİZLİĞİ güçlü kılmaktır.
 

Bu yazı 527 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum