Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

DEPREM VE YAŞANAN ACILAR

07 Şubat 2023 - 10:09

Ülkemizin çeşitli yerlerinde meydana gelen ve can kaybına neden olan deprem  tüm ülkemizi yasa boğmuştur. Canlarını kaybeden vadandaşlarımızın acısı tüm Türkiyenin yüreğinde ve kalbinde hissedilmiştir. Ölen insanlarımızın  yakınlarının yaşamış olduğu büyük acılar bizim acımızdır.  Tek isteğimiz ve dileğimiz enkaz altında  kalan vatandaşlarımızın sağ sağlım çıkartılmasıdır. Meydana gelen  yıkıcı ve insanlarımızın ölümüne neden  olan deprem sonrası  orada yaşayan vatandaşlarımıza destek olmak bizlerin görevi olmalıdır.  Mevsimin kış olması nedeniyle Devletimizin deprem bölgesine suratlı bir şekilde hayatta kalan  insanlarımızın tüm ihtiyaçlarını acilen yerine getirmelidir. Hasarlı evlerine giremeyecekleri için kış  gününde deprem bölgesinde en büyük sorun konaklama ve yemek ihtiyacıdır. Devletimizin ve halkımızın  işbirliği ile bu sorunun en kısa zamanda çözüleceğine yürekten inanmaktayım. O bölgede yaşayan insanlarımız şunu iyi  bilsinlerki  tüm Türkiye yanlarındadır. İnsan kendi acısını nasıl hissediyorsa deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızın acısınıda tüm Türkiye derinden hissetmektedir. Devlet ve Millet olarak  bu gibi acı durumlarda birbirine kenetlenerek her zaman yaşanan acıya ortak olmuştur. Şu anda tüm Türkiye Devleti ve milletiyle beraber deprem bölgesine gerekli ihtiyacları yerine getirilmesi için seferberlik ilan etmiştir. Acımız büyüktür.  Oradaki insanlarımızın acılarını biraz olsun hafifletmek insan olarak bizlerin görevi olmalıdır. 
Yaşanan depremler tüm dünyada acılara neden olmaktadır. Biraz olsun bu acıları  ve ölümleri azaltmak yine insanoğlunun elindedir. Tüm dünyada genele baktığımızda depremlerden  en büyük zararı gören yoksul ülkelerdir. Türkiye birinci derece deprem bölgesi  olmamasına rağmen Ülke olarak yıllarca   büyük acılar yaşıyoruz. Can kaybını en aza indirmek için inşaat sektöründe devlet olarak artık gerekli tedbirleri alarak bu acılara son vermeliyiz. Güvenli yapılar yaparak deprem riskini en aza indirmek veya deprem riskini ortadan tamamen kaldırmalıyız. Ülkemizde risk taşıyan binalara acilen gerekli düzenlemeler yapılarak bu binalarda yaşayan insanlarımızın hayatlarını garanti altına almalıyız. Teknolojinin en üst seviyeye çıktığı şu zamanda deprem uyarı sistemi kurularak can kayıplarını en aza indirmek devletimizin yapacağı çalışma ile mümkün olacaktır.  Diğer bir önemli konuda deprem olduğunda insanların ne yapmaları gerektiğini eğitim sistemiyle insanlara anlatılmalı ve gerekli temel bilgiler verilmelidir. Hatta ilk okuldan başlayarak  tüm okullarda deprem dersi verilerek küçük yaşlarda insanları depreme karşı bilgilendirilmelidir. Deprem tatbikatları yapılarak depremlere karşı insanlarımızı biliçlendirmek her zaman faydası olacaktır. Diğer taraftan  deprem riski taıyan bölgelerimizde öncelikle en kısa zamanda depreme karşı gerekli tedbirler alınması insan yaşamı için çok önemlidir. 
Deprem bir doğa afettir ve insan üzerindeki psikolojisi yıkıcıdır. Felaketin ne zaman geleceğini bilmediğimiz için deprem olduğunda büyük bir korku yaşamamıza neden olmaktadır. Bu durumda insan üzerinde yıkıcı bir etki bırakmaktadır. Depremin en büyük yıkıcı tarafı ise bulunduğumuz yeri sarsmakla veya yıkmakla  kalmıyor, sevdiklerimiz ve yakınlarımızı kaybederek bizlere büyük acılar yaşatıyor. Bugünlerde deprem gerçeği ile Ülkemiz bir daha karşı karşıya kalmanın acısını yaşıyor. İnsan psikolojisini  alt üst eden bu durum belkide yıllarca insan üzerindeki  etkisini  devam ettirecektir. Depremler ve sonrası yaşanan acılar insan üzerinde hep kalıcı olmuştur. Hayatını kaybeden ister akrabamız olsun isterse tanımadığımız insanlar olsun her zaman insanlara büyük üzüntü vermiştir.  İnsanların deprem korkusu ile yaşaması insan psikolojisi üzerinde tamir edilemeyecek büyük hasarlar meydana getirmektedir.  Deprem hayatımızda gördüğümüz  en yıkıcı ve en acı veren bir doğa hareketidir. Malesef ülkemizde bu acıları zaman zaman  yaşamaktayız. İnsanlarımızı büyük üzüntüye boğan bu son deprem sonrası hayatını kaybeden vatandaşlarımızın mekanları cennet olsun. Yakınlarına Allah sabırlar versin. Yaralı insanlarımızada  Allahtan  acil şifalar dilerim.  Deprem bölgesinde bulunan tüm insanlarımızın Allah yardımcısı olsun. Allah bir daha bu acıları ülkemize  yaşatmasın. Tüm Türkiyemizin başı sağolsun.

Bu yazı 653 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum