Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

DUYGULARIMIZ

12 Aralık 2022 - 13:06

Her insanın  olaylara bakış açısı farklı farklıdır.  Gelişen olaylara kendi penceremizden baktığımızda bizim düşüncelerimizi başka  bir kişi kabul etmeyebilir. Bir konu hakkında insanlar farklı yorumlarda bulunarak fikir ayrılığı ortaya çıktığı mutlaka olmuştur.  İnsanlar arasında meydana gelen düşünce ve görüş ayrılığı sonucunda bakış açımızın ne kadar değişken bir yapıya sahip olduğunu görebiliriz. Duygularımızda insanlar arasında mutlaka değişkenlik göstermektedir. Bazı kişiler  kendini mutlu hissetiğinde, bazı kişiler ise  kendini  mutsuz hissedebilir.  Yaşadığımız müddetçe insanlar duygularını çeşitli yöntemlerle dile getirmiştir. Bazı insanlar çektiği acıyı ve üzüntüyü içine atarak    olaylara  o şekilde tepki verebilir, bazı insanlar ise yaşamış olduğu acı ve üzüntüyü dışa vurarak göz yaşları ile belli edebilir. İnsanları en çok rahatsız eden  duygularımızın başında korku gelmektedir. Hissedilen bu korku kişiler üzerinde  olumsuz  baskı oluşturarak yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.  Korku denen his  insanların elinde olmadan bazen  birden  ortaya çıkarak olaylara karşı  gösterdiğimiz ani   bir reaksiyondur. Bazılarımız karanlıktan, bazılarımızda  yaptığı herhangi bir şeyden pişmanlık duyduğumuzda veya bir hata yaptığımızda ortaya çıkacak olumsuzluklardan korkarız. 
Duygularımızı  yönlendirmek ve yönetmek kişilerin kendi elindedir. Eğer zekamızı kurallara göre iyi yönde kulanır ve yönetirsek mutluluk ve başarı duygusu hep yanımızda olacaktır. Bazen insan kendini  ifade edemediğinde veya  anlatamadığında  devreye öfke duygusu girer ve  istenmeyen olaylarla karşı karşıya kalınabilir.  Eğer insan  duygularını  ifade edebilirse kişi kendini hem mutlu hisseder hemde kendine bir güven gelir. Diğer taraftan yaşamak zorunda kaldığımız olumsuz bir olay karşısında duygularımızı kontrol altına alarak iyi yönetirsek sorunları,  problemleri ve olumsuzlukları  başarı ile çözmüş oluruz. Kontrolden çıkan bir duyguyu  sağlıklı bir şekilde yönlendirmek ancak  mantıklı düşünme ile mümkündür. Yaşadığımız ortamın durumuna göre olumlu veya olumsuz duygularımızın  ortaya çıktığını görürüz. Olayların seyrine ve gidişatina göre bazen çok sinirleniriz, bazen tedirgin oluruz, bazende karşımızdaki insana acıma hissine kapıldığımız anlar da  olmuştur. Bu hislerin  hepsi insanoğlunun duygularının bir parçasıdır. Bazen duygularımıza yenik düşerek hata yaptığımızda olmuştur. Şunu da aklımızdan hiç bir zaman  çıkartmamak  lazım. Hata yapmak insanoğluna mahsus bir duygudur ve her insan mutlaka hata yapmaktadır. Önemli olan  yaptığımız hatalara tekrar düşmemek için  olumsuz duygularımızı iyi yönde kullanarak   kendimize yeni bir hedef belirleyerek  hatalarımızı telafi etmektir.  
Vatanımıza, bayrağımıza, İstiklal Marşımıza  ve Atatürke karşı  duygumuz Türk Milletinin hiç bir zaman asla vazgeçemiyeceği ölümsüz bir sevgidir. Dini ve Milli bayramlarımız duygularımızın arasında en yoğun olarak yaşadığımız andır. Dünyanın en güçlü ülkelerine karşı savaşarak kazandığımız Cumhuriyetimizi  korumak ve yaşatmak Türk Ulusunun en güçlü duyguları arasındadır. Milletimizi  bayraksız ve vatansız bırakmayan aziz şehitlerimize karşı duymuş olduğumuz minnet duygusu en yüce olanıdır. Yurdumuza  dışarıdan gelecek saldırılara karşı  Vatanımızı  ve Türk Milletini koruma görevi olan Kahraman  Türk Silahlı Kuvvetlerimize, aynı zamanda   Ülkemizin iç huzurunu sağlayan Kahraman Türk Polisimize  karşı milletimiz büyük sevgi, saygı  ve minnet duygusu  beslemektedir.   Ulusal birliğimizin ve özgürlüğümüzün sembolu olan İstiklal marşımıza her Türk büyük saygı duymalıdır. Geçtiğimiz yıllarda istiklal marşımız okunurken bazı insanların ayağa kalkmayarak saygısızlık yaptığı, bu durum ise Türk Milletini derinden üzmüştür. Bu kişilere karşı hissetiğimiz duygu  nefret ve tiksinmedir. Ulus  olarak birlik ve beraberliğimiz bizim en güçlü duygularımız arasındadır. Birlik ve beraberlik duygusu denildiğinde  vatanımıza karşı dışarıdan gelecek salıdrılara karşı güç birliği oluşturularak millet olarak beraberce hareket etmektir. 
Her yaptığı işten kişi kendi sorumludur. Bu bilinçte olan insanlar  gelecekte mutlu ve başarılı olma şansı en yüksek kişilerdir. Sorumluluk sahibi olmak gelecek demektir, aynı zamanda kendi yaşantısını belirleme  yetkisi kendindedir. Sorumluluk duygumuz  çerçevesinde yaptığımız başarılı veya  başarısız sonuçları  kabullenmek aynı zamanda  başkalarının haklarına saygı göstermektir. Sorumluluk duygularımız arasında büyüklerimize  saygı, küçüklerimize  ise  sevgi göstermektir. Her insanın mutlaka yerine getirmesi gereken sorumlulukları vardır. Hiç kimse sorumluluktan  kaçma  lüksüne  sahip değildir. Eğer bir insan evli ise eşine ve çocuğuna, diğer taraftan   bakıma muhtaç anne ve babaya bakmak zorundadır. Manevi duygusu çok yülsek olan, aynı zamanda insan olmanın en önemli yapı taşlarından biri vefa duygusudur. Vefa duygusu içinde, kötülüğü, kalleşliği, yalancılığı, sahtekarlığı, dolandırıcılığı ve ikiyüzlülüğü asla barındırmaz. Sevgiyi, saygıyı, dostluğu, kardeşliği, birlik ve beraberliği,  ahlaklı olan herşeyi ve tüm güzelikler vefa duygusunun içindedir. Vefa duygusu aynı zamanda kişiler arasında hiç bir ayırım yapmadan insanlara aynı eşit ve mesafede durmaktır. Vefa esasen  gönlünden gelen bir insanlık duygusudur. Aç olan insanlara yardım etmek ve  karınlarını  doyurmak vefa duygusunun en sevabıdır.  Yüreğimizin derinliklerinden gelen en güzel  sese kulak vererek   DUYGULARIMIZI ona göre değerlendirelim.

Bu yazı 427 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum