Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

GEÇMİŞE DÖNÜP BAKTIĞIMIZDA

26 Nisan 2023 - 10:26

İnsanoğlu hayata ilk  gözlerini açtığında  yaşam mücadeleside  başlamış olur. Bu mücadele bir ömür boyu süreceği için,  bu zaman içersinde   hayat bizlere bazen acıyı hissetirecek bazen  güldürecek bazende ağlatacaktır. Yaşamak ve karın doyurmak için insanın iç güdüsünde her zaman var olan çalışmak ve başarmak hayatın en önemli yapı taşlarından biridir.  Çalışırsan aç kalmaz karnını doyurursun, başarırsan hayat sana ödülünü ve mükafatını her zaman mutlaka verir. İnsan yaşamında olumlu veya olumsuz iz bırakmak kişilerin karakter yapısına bağlıdır.  Kişiler üzerinde olumlu bir etki yaratmak ancak dürüst bir kişilikle mümkün olur. Bu olumlu  izlenimi insanlara hissetirildiğinde  kişi toplum tarafından hem sevilir hemde takdir görür. Olumsuz  tutum ve tavır  toplum düzeyinde hiç bir zaman kabul gören bir davranış biçimi değildir. Zaten bu gibi insanlar sürekli sorun ve problem yaratan kişiliklere sahip olduklarından halk tarafından hiç bir zaman kabul görmezler. Burada önemli olan geçmişe geri dönüp baktığımızda  davranış biçimi olarak  insanlar üzerinde olumlu bir etki bırakmışsak kişiliğimizle  övünmemiz lazım. 
Hayat insana hiç bir zaman dört dörtlük bir yaşam vermez. Hayatın  bizlere sunmuş olduğu bu yaşam biçiminde mutlaka inişli ve çıkışlı  zamanlarımız olacaktır. Bu durumu bilinçli bir şekilde yönettiğimizde hayatımızdaki o inişli çizgi kendi beçerimiz ve gayretimizle bizleri mutlu sona ulaştıracaktır. Hayatımızdaki  bazı değişimler insan açısından her zaman zordur. Değişen ortama uyum sağlamak  zaman  ve sabır ister. Bazı  alışkanlıklarımızı bir kenara bırakarak yeni çevreye uyum sağlayarak yaşantımızı  devam ettirmemiz  bizler açısından en doğru karardır. İnsan hayatında her zaman yanlışlıklar ve hatalar olacaktır. Yapılan hataların  peşinden  mutlaka bir  pişmanlık duygusu gelmiştir. İnsan olarak yaptığımız hataların nedenlerini düşünerek çözüm üretme mantığı her zaman insanaoğluna kazandırmıştır. Zaman zaman  yapılan hatalar insanın canını acıtan kanayan  yara benzer, fakat yara düzelir izi insanda ölünceye kadar kalıcıdır. Geçmişe dönüp baktığımızda yapılan bu hatalardan ders çıkartarak bir daha aynı hatalara düşmemek  için doğru kararların  peşinden koşmak bizlere hata yaptırmayacaktır. 
İnsan geçmişe dönüp baktığında orada acısıyla ve tatlısıyla  yaşanılmış bir hayat vardı. Bu hayattın içinde bazen sevgi  bazen üzüntü, bazende gözyaşı olmuştur. Geçmişi hatırlamak insan üzerinde farklı duyguların ve hislerin yaşanmasına neden olmaktadır. Geçmişte  yaşanılmış güzel duygular her zaman insan üzerinde olumlu bir etki bırakmıştır. Ne kadar yaşlansakta o güzel duygulara  insan olarak yaşam boyu hep bir özlem duyulmuştur. Yaşamak zorunda kaldığımız veya bırakıldığımız kötü durumlar ise bizleri hem üzmüş hemde hayatımızın en zor anlarının yaşanmasına  neden olmuştur. Bu olumsuz durumu insan olarak hatırladığımızda yaşam boyu  o döneme karşı bir nefret uyandırmıştır. Bunlar geçmişte yaşamak zorunda kaldığımız bir yaşantıdan ibarettir. Geçmişteki güzel günleri unutmak asla mümkün değildir. Geçmiş yıllarda  yaşanılan o kötü günlerden ders çıkartılarak günümüz yaşantısında  o hatalara bir daha düşmemek çok önemlidir. Esasen geçmiş yıllara da fazla takılmamak gerektiğini düşünmekteyim. Eğer, Geçmişi sürekli kafamıza takarak yaşarsak bu seferde  geleceğimizi yok etmiş oluruz. Çünkü hayat ve yaşam sürekli bir değişken içinde olduğundan, bizlerde bu değişime ayak uydurmak zorundayız.
Geçmiş yıllar  insan hayatında her zaman derin izler bırakan bir yaşam  şekli olmuştur. Beynimizde eski senelere doğru bir yolculuk yaptığımızda bizleri rahatsız eden bir takım olayları tekrar hayali olarak yaşmak insana hiç bir şey kazandırmaz. Çünkü orda bırakmak zorunda kaldığımız bu olaylara takılı  olarak yaşamak insanın kendine yaptığı en büyük işkencedir. Geleceğimizi şekillendirmek  ve mutluluğu yakalamak için geçmişin o ağır yükünden mutlaka  kurtulmak lazım. O yıllara kafamızı yorarak yaşadığımız kötü günleri  zihnimizde tekrar canlandırmak enerjimizi yok ettiği gibi nefretinde kölesi oluruz. Bazı olaylar tabiki kolay kolay unutulmaz. Tabiki bu  olaylar yaşanmasaydı daha iyi olurdu. Fakat, bu  olumsuzluklar  yaşanılmış ve tarihin bir köşesine yazılarak orada bırakılmıştır. Tekrar olayları gündeme getirerek o anı  yaşamak hem insanı üzecek hemde zihnimizi yoracaktır. Yapılacak tek şey yaşanılmış o kötü dönemin  sayfasını kapatarak  geçmişteki olumsuzkları bir kenara bırakmak ve her şeye yeniden başlayarak eski olayların esiri olmadan hayata  beyaz  bir sayfa açmak insanı mutlu edecektir. Sonuçta hepimiz insanız ve her zaman hata yapabilecek bir yapıya sahibiz. Onun için geçmişte yapılan hataları ve olumsuzlukları karşılıklı af ederek barış sağlamak insanı ruhen rahatlatacak ve geçmişe takılı kalıpta insan kendini yıpratmayacaktır. Hayatımızda bir gerçek varki oda  GEÇMİŞE DÖNÜP BAKTIĞIMIZDA artık çocukluğumuzu, gençliğimizi, tatlı ve acı günlerimizi   yaşadığımız o yıllara bir daha artık geriye dönerek   yaşama imkanımız asla olmayacaktır.

Bu yazı 585 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum