Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

GEÇMİŞE ÖZLEM

19 Ağustos 2021 - 13:52

Her insanda  mutlaka geçmişe bir özlem duygusu  vardır. O yıllarda yaşanılmış unutulmaz  hatıralar saklıdır kalbimizin derinliklerinde.  Hiç bir zaman  insan benliğinden silinmeyecek izler taşırlar. Geride bırakmak zorunda  kaldığımız güzel ve acı günler  içimizde oluşturduğu bir buruk sevinç ve gözyaşıdır. Bir zamanlar hepimiz bir çocuktuk ve o yılları yaşayarak bu yaşlara  kadar gelmeyi  başarabildik.  Çok güzel  günlerimiz olduğu  gibi hayatın   bazen  acımasız yüzünü göstererek üzüldüğümüz ve acı çektiğimiz zamanlarda  oldu. Sevinmek, üzülmek ve acı çekmek  insan adına  yazılmış bir kanundur. Bazen insan bunaldığı ve  başarısız olduğu zaman hemen   geçmiş zamanın arkasına sığınarak orada yaşadığı bazı anıları dile getirerek mutlu olmaya çalışırlar. Geçmişe özlem insan hayalinde her zaman var olan bir duygudur.  
Hangi yaşta olursak olalım insan benliğinde  çocukluk anıları ve hatıraları  her zaman  var olacaktır.  İnsan ömrünün en güzel çağı  çocuk olarak yaşadığı senelerdir. Hayalde olsa çocukluk yıllarına gitmek insanın içinde bazen heyecan bazende üzüntü yaratır. İnsanın  çocukluğunda yaşamış olduğu güzel günlere özlem her zaman heyecan verici olmuştur.   Çocukluk yıllarında yaşanılan bazı olumsuzluklar insanların  üzüntü yaşamasına neden olmaktadır. İnsan olarak hayatın en özgür ve en  masum dönemi çocukluk yıllarıdır.  İnsanlar belli bir yaşa geldiğinde  çocukluk yıllarındaki  sonsuz özgürlüğe her zaman özlem duymaktadır.  İnsanın hiç bir şeyden sorumlu olmadığı yıllardır çocukluk dönemi. 
Esasen yıllar önce kapanmış bir sayfadır geçmiş zaman. Bazen insan hayal gücünü kullanarak geçmiş  zamanın sayfalarını karıştırmak ister. Günümüzün kötü yaşam şartlarında insanın  bulamadığı huzur ve sevgiyi  geçmişe sığınarak hayalde olsa tekrar  o güzel günleri yaşamak istemesi geçmişe bir özlemdir. Geçen zaman her zaman insana huzur ve mutluluk  vermez. Hatırlamak istenmeyen  geçmişte yaşanılmış kötü ve unutulması mümkün olmayan bazı olaylar insanları derinden üzmektedir.  Ne kadarda  hatırlamak istemesek de geçmişin hatıralarını silmek hiçte kolay değildir. Geçmişte kalarak geleceği mahvetmek   insana hiç bir şey kazandırmaz.   Esasen  yaşanmış bu kötü anıları geçmişte bırakarak  geleceğe umut dolu bakışlarla hayata yaklaşmak insanı daha mutlu edecektir. Geçmiş zamanda yaşanılmış ve o dönem mutluluk ve huzur  vermiş olayları hatırlamak insanları ne kadar rahatlatmış olsa da şunu iyi bilmek lazım artık o dönemin geride kaldığının  bilincinde olarak mutluluğu geçmişte aramak yerine  geleceğin  planlarını  yaparak  huzur ve mutluluğu günümüzde yakalamak  daha mantıklı olacaktır. Geçmiş zamanın  iyi ve kötü anılarına  takılı kalmak  yaşantımızı olumsuz yönde etkileyecektir. .
Geçmiş zamanın içinde   insan olarak yaşamış olduğumuz iyi ve kötü   o kadar çok  anılar var ki hangisini dile getirmek lazım. Yaşamış olduğumuz şu düzen geçmişi o kadar çok aratıyor ki artık günümüzde her şey yapmacık duruma  gelmiş. Sadece menfaat ve çıkar üzerine kurulmuş, güçlünün galip geldiği, güçsüzün ezildiği ve sınıf ayrımının yapıldığı   bir dünyanın içinde dönüp duruyoruz.  Yaşadığımız ortam içersin de  ne yazık ki  sevgi ve saygıya bile  artık gereken ilgi gösterilmiyor. Geçmişte yaşamış olduğumuz dini ve milli bayramlarımızı  bile özler duruma geldik.  Geçmişte huzur ve mutluluk kendiliğinden oluşurdu. Durumu iyi olan insanlar fakirlere yardımcı olarak onlarında mutlu olması sağlanırdı.  İnsanlar birbirine asla yanlış yapmaz o dönem dürüstlük insanların rehberi olmuştu.                                                                                       İnsanlar arasındaki iyi niyetli yardımlaşma  o dönem insanlık adına toplum   tarafından kanun haline getirilmişti. Yalan ve kötülük toplum içinde hiç bir şekilde barınamazdı. Geçmişin en güzel örneği ise küçüklerin büyüklere saygı duyması, büyüklerin küçüklere sevgi ile yaklaşımıydı.  İnsanlar arasında güven duygusu eski yıllarda daha sağlamdı. Eskilere baktığımızda toplum içinde güven duygusunu  sarsacak  olaylardan hep kaçınılırdı. Geçmişte yaşadığımız tüm güzel anıların yanında o dönemin insanları birbirlerine sevgi çerçevesi içersin de yaklaşarak  saygı duyması  bizlere gelecek adına  bir ders niteliğinde olması, aynı zamanda   günümüze bu güzel geleneği  taşıyarak bizlere ışık tutması sanırım  toplum olarak birlik ve beraberliğimize büyük güç katacaktır. Yaşadığımız müddetçe GEÇMİŞE ÖZLEM her zaman duyulacaktır.
 

Bu yazı 1022 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum