Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

GÜVEN DUYGUSU

03 Haziran 2021 - 17:43

İnsan olarak mutlaka  birbirimize güvenmek zorundayız.  Sosyal bir varlık olduğumuz için  toplu olarak yaşam zorundayız.  Onun için   her insan  birbirine muhtaçtır. İnsanların kendi aralarında işbirliği yapması ve yardımlaşması kaçınılmaz bir durumdur. Güven duygusu karşılıklı  sadakat ve bağlılığın bir ifadesidir. Aynı zamanda, dürüstlüğün olmadığı bir yerde güven duygusundan bahsetmek asla  mümkün değildir.  Güven insan ilişkilerinin temel yapısını oluşturan çok güçlü bir duygudur. Toplum olarak birbirimize karşı güven duygusunu oluşturduğumuzda barış, kardeşlik ve huzur dolu bir ortamı da hep beraber yaratmış oluruz. Burada ön plana çıkan  sorun ise her insana  güvenmek ne kadar doğrudur ? Tabi ki güven duygusu bir  anda oluşan bir durum değildir. Karşındaki insanı tanımak ve ona güven duymak için bir zamana ihtiyaç olduğu gibi, kişinin tavırları ve eylemlerinde  güven verme açısından çok önemlidir. İnsanları yanıltarak doğrulardan kaçmak suretiyle kısa vadede kendine çıkar sağlamak amaçlı yapılan  bir eylemin ifadesi ise yalan konuşmaktır. Yalan ifade  bir insanın itibarını sarsar, inanırlığını  kaybeder  en önemlisi ise   güven duygusunu toplum karşısında zedeler.

Sır saklamak ve bir sırrı başkasıyla paylaşmak insan ilişkileri ve karşılıklı güven  açısından   faydalı olduğu gibi güven duyulmayan bir kişiye de  sır kesinlikle anlatılmamalıdır. Her insanın bir düşüncesi, duygusu ve içinde sakladığı bir  sır mutlaka  vardır. Sevdiğin bir insana veya çok güven duyduğun kişilere  bunları anlatmak insan beynindeki yükü ve enerjiyi boşaltarak insanın ruhen  rahatlamasına neden olur.

 Esasen sır insan üzerinde bir yüktür. Bu ağır yükü taşımak insanı yorsa da, mutlaka sırrını başkasıyla paylaşmak ihtiyacı duyar. Her insanın hayatında bir arkadaş çevresi ve grubu  vardır. Bu arkadaş çevresinde herkese güvenmek insanı büyük yanılgıya düşürür. İyi ve kötüyü ayırmak belli bir zaman ve süre  ister. Arkadaşlar arasında iyi bir analiz sonucunda  kimin dost kimin kötü niyetli olduğunu bu süre  içerisinde   öğrenilmiş olunur.  Arkadaşlık grubunu oluşturan kişiler   içerisinden  eleme yapılarak   dürüstlüğüne inandığın  ve   güven duygusu oluşmaya başladığında  insan sırlarını açıklamasında hiç bir sakınca yoktur. Esasen burada yapılmak istenen şey,  sırların içinde saklı olan ve zaman zaman insanı rahatsız eden olayların etkisinden kurtulmak suretiyle güvendiğin  insanın   görüşü alınarak  bir çıkar yol bulmaktır.  Sır saklamak arkadaşın verdiği bir emanettir. Bu emanete ihanet etmek ise  hainliktir. Yaşam boyu  güvenilir olmak ve sır saklamak insanlık adına yapılması gereken onurlu bir davranıştır. . 

Güven duygusu yaratılarak güvenilir olmak itibarın kilidini açan anahtardır. Hiç bir zaman güven duygusu kolay kazanılmaz. Fakat güven duygusunu kaybetmek o kadar kolay ki bir daha  o itibarı  geri almak neredeyse imkansızdır. Güven duygusunun temelinde  karşılıklı güven vardır, dostluk vardır, sevgi ve saygı vardır. Eğer bu duyguların biri zarar görürse kişiler arasındaki güven duygusu da tamamen  yok olmuş demektir. Karşı tarafa güven vermenin en önemli unsurların başında  dürüst ve düzgün bir insan olmaktan geçer. İş yerinde, arkadaşların arasında, aile içinde ve  hayatın her döneminde ve kademesinde  güvenilir olmak hayatın  insana verdiği   çok değerli  ödül ve hediyesidir. Bu itibarı korumak ve   bir  ömür boyu bu güven duygusunu onurlu bir şekilde  taşımak insan için şereftir. Kişilere saygı duyarak kişilerden saygı görmek, kişilere dürüst davranarak kişilerden dürüstlük görmek, İnsanlara dost bir şekilde yaklaşarak onlardan dostluk görmek insanlık adına ve insan ilişkileri açısından örnek gösterilecek yaklaşım olduğu gibi bu bakış açısında  güven duygusunun oluşmasına neden olmaktadır.  

Güven  duyduğun ve sırlarını  paylaşarak  dertleştiğin kişilerin yapmış olduğu  ihanetin  ve kalleşliğin insan olarak  her kişinin başına gelebileceği  gerçeğini unutmamak  lazım.  Belkide en yakınıyla paylaşmak istemediği sorunlarını, dertlerini ve sırlarını güvendiği kişiye anlatması sonucunda, o kişide arkadaşının sırlarını başka bir kişiye aktarması hiçte ahlaki bir  davranış değildir.  Sır saklamak bir saygı işidir. Bir başkasına ait sırrı ölünceye kadar taşıması ise  kişinin karakter  yapısının en güzel örneğidir. İnsan olarak çok güven duyduğumuz ve güvendiğimiz kişilerin güven duygusunu boşa çıkartarak inanırlığını tamamen ortadan kaldırması insanın kişiliğine ve itibarına büyük zarar verir.  GÜVEN DUYGUSUNU   kaybetmeden bir ömür boyu yaşamak insanların  en önemli özelliği olmalıdır.
 

Bu yazı 404 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum