Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

HAYAT MÜCADELESİ

09 Mart 2022 - 23:22

Hayat mücadelesi dediğimiz şey doğumla başlar ve ölümle biter.  Bu zaman dilimi  içersin de  insanlar yaşamlarını sürdürebilmesi ve hayattan istediklerini alabilmesi için  sürekli bir mücadele savaşı vermek zorundadır. Bu mücadelenin içinde bazen kazanmak var bazende kaybetmek. Kazanmak insana büyük moral vereceği gibi,  hayata bakış   açımızı da hep olumlu yönde etkileyen faktörler arasındadır. Kaybetmek ise insanoğlunun hiç istemediği bir duygudur. Büyük bir hayat mücadelesi sonunda zor kazandıklarımızı bazen kolay bir şekilde kaybedebiliyoruz.  Fakat, kaybettiğimiz  maddi ve manevi  değerleri vereceğimiz bir mücadele sonunda tekrar kazanacağımızı da hiç bir zaman aklımızdan çıkartmamalıyız. İnsanın her zaman hayattan bir beklentisi vardır. Hayat mücadelesi içerisine girmediğimiz müddetçe beklentilerimiz hiç bir zaman  kendiliğinden gerçekleşerek bizim ayağımıza gelmez. İnsan olarak hayattan beklentilerimizin başında mutlu ve sağlıklı bir yaşam gelmektedir. Bunun dışında insan hayatında mutlaka  bir hedefi   ve çizgisi  olmalıdır. Hayattan beklentimizi bu hedefler  doğrultusunda  mantıklı bir şekilde kullanırsak başarılı olma şansımız her zaman  yüksek olacaktır. Hedefi ve amacı olmayan bir insanın hayat mücadelesini kazanma şansı neredeyse yok demektir. 
İnsanlar yaşamları boyunca çeşitli zorluklarla ve istenmeyen olaylarla her zaman  karşı karşıya kalmıştır. Bu zorlukların  karşısında yılmadan mücadele ederek hayattan istediğimizi alma imkanına her zaman sahip olabiliriz. Bir baba ailesinin geleceği için sürekli hayat mücadelesi  vermek zorundadır. Ailenin sorumluluğu  babanın üzerinde olduğu için omuzlarında taşıdığı hayat mücadelesi yükü ne kadar ağır olursa olsun  ailesi ve çocukları için o yükü  taşımak zorundadır. Bazen hayatın acımasızlığı  daha çocukluğunu yaşayamadan kendini hayat mücadelesi içinde bulan küçük bedenler hayatın ağır yükü altında ezilmektedirler. Yoksulluk nedeni ile çalışmak zorunda kalan küçük çocuklar aile bütçesine katı sağlamak için daha küçük yaşlarda kendilerini hayat mücadelesi içinde buluyorlar.  Birde hayatın acımasız yüzü var ki  anne ve babadan yoksun olarak yaşayan kendi kaderleri ile baş başa bırakılan sokaklarda yaşamak zorunda kalan  kimsesiz çocukların hayat mücadelesi ve yaşam şartları  gerçekten yürek acıtıyor. Hayat mücadelesi içinde belkide  hayatın en acımasız tarafı ve yüzü ise çeşitli nedenlerle anne ve babalarını kaybederek korumasız, sahipsiz ve sevgisiz kalan  çocuklar  yaşamlarını   yetim ve öksüz  sürdürmek zorunda kalıyor olması insanlık adına çok üzücü bir durumdur. 
Her insanın hayattan  tek isteği vardır oda  sağlıklı bir yaşamdır. Hayatımızı sürdürmemiz için mutlaka 
hayat mücadelesi içinde olmamız gereken bir maraton yarışı içine olmalıyız. Burada tüm insanlığın tek hedefi  ise  huzurlu ve iyi bir yaşam kalitesini elde edebilmek  için  var gücü ile çalışarak geleceğinini garanti altına almaktır. Fakat, hayat mücadelesi ve yolculuğu içinde işler her zaman istediğimiz gibi gitmeyebilir. Bu uzun  yolculuk esnasında karşımıza çıkabilecek çeşitli engellerin dışında   kötü ve art  niyetli kişilerin yolumuzu keserek  bizleri durdurma gayreti içersin de olacaklardır. Hedeflediğimiz yolu kapatsalar bile, mutlaka insanı hedefe ulaştıracak açık  bir yol bularak  hedefe ulaşacaktır. Burada önemli olan hayat mücadelesinden taviz vermeden azim ve gayretle kapalı yolu açarak  hedefi on ikiden vurmaktır. Hayat mücadelesi içinde bazen hiç bir engele tabi olmadan istediğimiz hedefe rahat bir şekilde ve zorlanmadan gittiğimiz zamanlarda olmuştur.
Hayat mücadelesin de   bazen üzüntü, bazen neşe,  bazende  mutluluk   vardır.  Üzülmek insanın psikolojik yapısını bozacağı gibi insanı en fazla yıpratan bir durumdur. Neşeli ve mutlu olmak hayatımızın en güzel duygularından biridir. Umutla yaşamak ve umudun peşinden koşmak inançlı insanların hayat mücadelesini daha kolay kazanacakları bir yarışın içine girmiş olacaklardır. Umut insana başarı ve heyecan  getirir. Umut başarının gülen yüzü ve anahtarıdır. Umut olmadan hiç bir hayat mücadelesini kazanma şansı yoktur. Birde fakir ve yoksul  insanların hayat mücadelesi vardır. Tek amaçları ise karınlarını doyurmaktır. Genelde şehrin kenar ve arka sokaklarında yaşamlarını sürdüren bu kesim  sağlık ve diğer hizmetlerden yararlanamıyorlar. Gerekli gıdayı alamadıkları için hastalığa yakalanma riskleri her zaman daha fazladır.  İşleri olmadığından  evlerine gerekli gıda  malzemelerini getiremedikleri için zaman zaman çöplerden ve pazar yerlerinden  yiyecek toplayıp evlerine getirmek zorunda kalıyorlar. Maalesef hayat ve yaşam mücadelesi içinde bu durumu görmek insanı hem üzüyor hemde kahrediyor. Hiç kimsenin HAYAT MÜCADELESİ içersin de  çöplerden yiyecek toplamak zorunda kalmadığı bir dünyada insanca yaşamak tek dileğim ve arzumdur. Çünkü hepimiz insanız.

Bu yazı 1430 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum