Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

HAYAT UZUN BİR YOLDUR

15 Nisan 2021 - 13:15

HAYAT UZUN BİR YOLDUR

Hayat dediğin kavram bazen acımasız oluyor,  bazende insana  dost yüzünü gösteriyor. Tabi ki bu uzun yolda yürümek  o kadar da kolay olmuyor. Yaşam denen engebeli bu  yolda karşımıza çıkacak tüm olumsuzluklara göğüs gererek hayatı yaşanır bir hale getirmek bizlerin zaferi olacaktır. Hayat bir yaşamdan ve mücadeleden  ibaret  olduğuna göre bizleri bekleyen bu uzun yoldaki  yaşamda,  sevinç, üzüntü ve göz yaşı  her zaman bizim yanımızda olacaktır. Gözyaşı dökmek, sevinmek ve üzülmek  hayatın bir gerçeğidir. Hayat denen bu uzun yolda yaşanan güzel bir duygudan dolayı ağlamak veya gözyaşı dökmek mutluluğun insanlara  vermiş olduğu  sevinç sonrası yaşanan  bir durumdur. Yaşadığımız ortamda  gelişen bazı olumsuz durumlar  sonucunda  insanlar içindeki sıkıntıyı ancak göz yaşı ile atabiliyor. Bu durumda insanları biraz olsun rahatlamasını sağlıyor.  Göz yaşını tetikleyen olayların başında kişilerin  yaşamış olduğu hayal kırıklığı, üzüntü ve aldatılma, bunun yanında  alınan mutlu  bir haber  sonrası  insanların bu olaylara karşı vermiş olduğu tepkinin karşılığıdır göz yaşı.   
Hayat  insanlara ne vereceği ve nereye getireceği belli olmayan bir yolculuktan ibarettir. Hayat insanlara hiç bir zaman eşit mesafede davranmaz. Bazı insanları yokuşa sürükler, bazı insanları düz yolda yürütür, bazılarına hayatın sıcak yüzünü hissettirir, bazılarına ise hayatın karanlık tarafını göstererek adeta  süründürür. Hayatın geleceği sürprizlerle dolu olduğu için hiç bir insan geleceğini bilme imkanına sahip değildir. Hayatın bu bilinmeyen tarafında karşımıza ne çıkacağı belli olmayan sırlarla dolu bir hayat yolculuğu olduğu için ancak yaşayarak  hepsini görme imkanına  o zaman sahip olabiliriz. Bu gizemli yolda insanların  inişli ve çıkışlı  zamanları olacağı gibi, bazende hayat çelmesini takarak yere düşürdüğü de olacaktır. Önemli olan ise hayatın insanı  yere düşürdüğünde tekrar ayağa kalkmayı bilmektir. Eğer etrafında zamanında iğilik yaptığın bir kişi varsa o kişi sana mutlaka dost elini uzatarak düşmüş olduğun yerden seni  kaldıracaktır. Zamanında yapılan tüm güzellikler ve iyilikler yeri geldiğinde  bir gün mutlaka insanın kapısını çalacaktır.
Hayat denen bu uzun yolda insan her aradığını ve her   istediğini bulma imkanına sahip değildir. Kaybetmek ve kazanmak yaşantımızın bir parçasıdır. Kazanmak insanı her zaman  mutlu eder, kaybetmek ise hiç bir insanın istemediği bir durumdur. Mutlu olmak veya olmamak insanın hayatında gelişen olayların akışına bağlı  olaylardır. Mutluluk insanların yaşayabileceği en güzel duygudur.  Mutsuzluk ise insanın hayatını alt üst eden kötü bir histen ibarettir. Sevgi ve saygı kavramı   hayat denen bu uzun yolda ilerlediğimiz müddetçe  her zaman karşımıza çıkabilecek en güzel duygu şeklidir. Aynı zamanda sevgi insanları birbirine yaklaştıran ve dostlukların temelin atan çok güçlü bir duygu ve histen  ibarettir. Saygı denen terim esasen bir kültür işidir. Kişiler birbirlerine saygılı bir şekilde yaklaşırsa o topluma veya ortama barış ve huzur gelmiş demektir. Bu uzun yolda işler her zaman iyi gitmez. Hayat çirkin  yüzünü bir gün insana mutlaka gösterir. Kıskançlık ve cahillik insanların birbirlerine yapmış olduğu kötülüğün ana kaynağıdır. İnsanlık adına diğer bir kötü unsur ise insanların  birbirlerine iftira atmasıdır. Asılsız bir konu hakkında insanları kötüleyerek kendine çıkar  sağlamak günah olduğu gibi insanlık adına utanç verici bir olaydır. İftira atarak masum  insanları suçlamak hem ahlaki hemde vicdani tarafından bakıldığında bu tip kişiler hakkında  söylenmesi gereken tek şey insanlıktan yoksun olmalarıdır.
Hayat çizginde  ve  kaderinde ne yazılmışsa insan onu mutlaka görür. Alın yazısından istesen de asla kaçamasın. Hayat denen yolda ilerlerken kader  bazen insanı  uçurum kenarından döndürür, bazende  insanı  uçurumdan aşağı atar. Bir dost eli ararsın o zaman  düşmüş olduğun  uçurumdan çıkmak için. Eğer bir dost edinmişsen mutlaka seni çıkaracaktır o çukurdan.   Hayat  insanın elinden alır  en değerli varlıklarını  bir daha asla  geri vermemek  üzere. Hiç bir şey yapamasın, elinden hiç bir şey gelmez,  yapacağın tek şey ise  acılarını kalbinde hissetmen olur. Hayatın acımasız tarafı geldiğinde sana arkadaşlık eden ve acını azda olsa hafifleten gözlerinden akan yaşlardır.  Hayat bazen üzülmektir, bazende hayatın acımasızlığına isyan etmek ve haykırıştır. Tam bu sırada  sesini birilerine duyurmak istersin. Eğer  zenginsen sesini herkes duyar. Fakat, fakir ve garibansan kimse  sesini duymadığı   gibi, açık olan kapılarda suratına kapanır. Hiç kimse düşünmez ki   hayat denen yol ne kadarda uzun olursa olsun bir gün mutlaka o yolun sonuna gelineceğini. Yapılan kötülükler, zulümler, kalleşlikler  ve ihanetler hiç kimsenin yanına kar kalmaz. Hesap günü geldiğinde   bunların bedeli mutlaka ödenecektir.  HAYAT UZUN BİR YOL OLSA DA her şeyin  bir sonu olduğu gibi hayatın ve yaşamında mutlaka  bir sonu olacaktır.
 

Bu yazı 1041 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum