Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

İNSANLARLA ALAY ETMEK

08 Eylül 2021 - 10:27

İnsanlarla alay ederek kişileri  küçük düşürmek veya toplum önünde rencide etmek insanlık adına hem utanç verici bir durum, hemde ahlaki acıdan son derece terbiyesizce yapılan bir eylemdir. Her insan hata yapma veya kusurlu bir harekette bulunma eğilimine  sahiptir. Bunu fırsat bilerek  karşındaki kişiyle alay etmek veya  onu toplum karşısında  küçümsemek hiç kimsenin haddine değildir. Bir insanın fiziksel dış görünüşü ile alay etmek veya o insanı gırgıra alarak dalga geçmek ahlaksızlıktır.  Hiç bir zaman bugününe güvenmeyeceksin, çünkü yarının ne olacağı hiç belli olmaz. Belkide alay ederek küçümsediğin kişiden   daha beter olabilirsin. İnsanların dış görünüşüne kusur aramak yerine, o kişilerin fikirlerine ve düşüncelerine değer vererek onlarla dost olmak en doğru yoldur. Alay etmek insanlığa yakışmayan çirkin bir eylemdir. Ayrıca, alay ederek kişiye eziyet vermek ve üzmek insanlık adına utanç verici bir durumdur.  İnsanların zayıf tarafını kullanarak kişileri alaya almak yerine onlara hoşgörü ve anlayış içersin de yaklaşarak  toplumun bir parçası haline getirmek görevimiz olmalıdır. 
Bir insanla alay etmek bir karakter meselesidir.  Karşındaki alay edilen kişinin bir insan olduğunu asla unutmamak lazım. İnsanları  küçümseyerek  aşağılamak o insanların ahlak değerinin ne kadar zayıf olduğunun göstergesidir. Bu tip insanlar toplumun gözünde  itibarı olmayan kendini beğenmiş kompleksine kapılmış zavallı kişilerdir. Fakat, kendileri ile alay edildiğinde çok büyük tepki vererek bundan son derece   rahatsız olurlar. Kendilerini toplumun üzerinde gördüklerinden bütün her şeyin kendi hakimiyetinde olduğunu sanan bu kötü zihniyet, insanları alaya alarak kötü ruhlarını tatmin ederler ve  kişileri  toplum önünde değersiz kılarak vicdansızlık  ve ahlaksızlık yaparlar.  Hepimiz insan olarak yaratıldığımıza göre hiç kimsenin birbirinden üstün tarafı yoktur. Bazı kendini bilmez insanlar sadece kendini eğlendirmek için karşısındaki insanın istemediği halde  uygunsuz takma bir isim  takarak onu alaylı bir şekilde toplum önünde  çağırması o insana karşı yapılan büyük bir terbiyesizliktir. 
İnsanlarla alay edilmesi hiçte hoş olmayan bir durumdur. Hepimizin eksik veya kusurlu bir tarafı  mutlaka vardır. Bazı kişiler insanların bu yönlerini  kullanarak kendilerine malzeme çıkartıp alaylı bir şekilde insanları rencide ederek arkadaşları veya toplum karşısında o kişileri zor durumda bırakırlar. Alay edilen kişi toplum veya arkadaş karşısında  her zaman zor anlar yaşayan taraf olduğu için, kendini savunmaya geçeceğinden istenmeyen olaylarında yaşanmasına neden olabilir. Alay edilmesinden hoşlanmayan bir insan  şiddete başvuracağını da hiç akıldan çıkartmamak lazım. İşlerin istenmeyen  olaylara doğru gitmesini engellemek için insanların bu kötü huyundan ve tavrından vazgeçmesi bence  en iyi seçenek olacaktır.   Alay etmek insanlara hiç bir şey kazandırmaz.  Sadece nefret ve düşmanlığın yaratılmasına  yardımcı olur. Birde fiziki yönden sakat olan insanlarla alay etmek asla af edilir bir durum değildir. O insanlarda toplum içinde gezme ve  yaşama hakkına sahiptir. 
Alay etmenin ana temelinde yatan gerçek alay eden kişinin toplum karşısında üstünlüğünü ispat etmeye çalışmasıdır. Bu çirkin eylemi yaparken de karşısındaki insanın gururunu ve toplum karşısındaki itibarını düşünmeden yaptığı insanlık dışı bir harekettir.  Arkadaşlarının yanında  alaya alınarak utanma hissi yaşamasına neden olan bu tavır tabi ki insanı son derece  üzer.  Esasen burada utanması gereken bir kişi varsa oda alay eden kişidir. Yapmış olduğu  tutarsız bir  eylem sonucunda bir insanın kalbinin kırılmasına neden  olan bu kişi bir gün yaptığının bedelini mutlaka ödeyecektir.  Yapılan kötülükler  geçte olsa mutlaka bir gün yerini bulacaktır. İnsanlarla gırgır geçmek ve insanları alaya alarak kişileri  küçümsemek ve onların duyguları ile oynamak utanılması gereken insanlık dışı bir tutumdur. 
Bazı  davranışlar vardır insanları derinden  üzer. Kötülük yaparak kalp kırmak insana yapılan  en büyük haksızlıktır. Aydınlık her zaman  bir çıkıştır. Karanlık ise kaybolmaktır.  Karanlık yüreğe sahip olmak  acıma duygusundan  yoksun olmak demektir. Bu kişilerden uzak durmak ise doğru yolda olduğunun göstergesidir. İnsanların zayıf yönünü  kullanarak alay edilmesi utanç verici bir olaydır. İnsan olarak alay edilmeyi hiç kimse istemez. Genelde alay edilmeye maruz kalanlar  sesiz kişiliğe sahip olan insanlardır. Bunu yapanlarda utanma duygusundan yoksun ve kendini yükseklerde gören insanlardır. Sadece gülmek ve eğlenmek için bir kişiyle alay edilmesi insanlığın ayıbıdır. Bu olaya diğer kişiler tarafından  müdahale edilmemesi ise düşündürücüdür. Alay etmenin hiç bir zaman haklı tarafı yoktur. Hiç kimsede bir başkasını alaya alma hakkına  sahip değildir. Alay etmek karşıdaki  insanı üzdüğü gibi, psikolojik sorunların yaşanmasına neden olabileceğinden bu kötü tutumdan insanlık adına kaçınılması gereklidir. İNSANLARLA  ALAY ETMEK tek kelime ile utanç verici bir durumdur.

Bu yazı 5320 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum