Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

İHANET VE ALDATMA

22 Şubat 2023 - 11:13

Hayatta her şeye olumlu ve güzel bakmak insanlığın gerektirdiği kuraldır. Yaşantımızın içinde bazen sıkıntılı ve zor günlerimiz mutlaka olacaktır. İşte tam bu sırada geçirmiş olduğumuz bu kötü günlerin üstesinden gelebilmek için insanın  dost ve güvenilir kişilere ihtiyacı vardır. Her insan için bir gereksinmedir, dertlerini ve sorunlarını bir arkadaşıyla veya yakın dost bildiği insanlarla paylaşması.  Bu sayede biraz olsun insan rahatlar ve üzerindek olumsuz enerjiyi atarak hayata pozitif bakmasını sağlar. Hiç kimsenin tek başına yaşama imkanı yoktur. Her insanın mutlak  bir arkadaş  grubu veya çevresi  vardır. Arkadaş seçmek ona güvenmek ve inanmak sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Fakat, işin diğer tarafı ise arkadaş olarak insanlar birbirine güvenmek  zorundadır. Dostluklar ve  arkadaşlıklar ancak insanlarin birbirlerine güven duyması ile gelişir. Tabiki bu dostluklar ve arkadaşlıklar birazda şansa bağlıdır. Arkadaşına çok güvenirsin bütün sırlarını ona anlatırsın, bir bakmışsın dost olarak gördüğün  arkadaş   karşına bir anda  düşman olarak çıkmıştır. Malesef çok güven duyduğun  arkadaşın  ihanet denen o onursuz davranışı devreye sokarak artık istediğini almak için sıra  sinsi planını gerçekleştirmeye gelmiştir.  Güven duygusunu kötüye kullanarak karşındaki kişiyi aldatmak ve ona  hainlik yapmak, ayrıca kendi menfaatleri  doğrultusunda kullanarak ihanette bulunmak hem kalleşliktir  hemde onursuz bir davranıştır. 
Yaşamın içinde o kadar güzel duygular varken insanlar  aldatma ve yalan konuşma yöntemini seçerek birbirlerine kötülük yapması utanç verci bir davranıştır. İhanet kavramının temelinde yatan aldatma ve aldatılma insana büyük acı  vermektedir. Bir insana söz vererek onu cesaretlendirmek,  daha sonrasında  ise tutulamayan sözler ve yerine getirilmeyen vaatler verilerek insanların temiz  duyguları ile oynamanın adı ihanettir. Hiç bir insan aldatılmayla karşı karşıya gelmek istemez. Aldatılmak insanın içinde öfke ve nefret yaratarak karmaşık duyguların yaşanmasına neden olmaktadır. Daha sonra  insan aldatılma psikolojisine  girerek sağlık yönünden büyük problemler yaşayarak olumsuz yönde etkilenmektedir. Aldatma ve ihanet insanın kalbinde hiç bir zaman iyileşmeyecek derin yaralar açmaktadır.                                                                                                              İnsanlar arasında en temel kavram güven duygusudur. İnsanları tanımadan kurulacak arkadaşlık ve duygusal ilişkiler insanın başına her zaman büyük sorunlar açmıştır. Bir insanın inanırlığını ve o kişinin güven duygusunu ölçecek  hiç bir alet yoktur. Arkadaşlık kurulduktan sonra kendini gösteren veya ortaya çıkan  güven duygusu kavramı insanın karekter yapısını ön plana çıkartan bir davranış biçimidir. Bu yapıyı daha önceden tesbit etmek asla mümkün değildir. Güven duygusunun yok olduğu andan itibaren ihanet ve aldatılma devreye sokularak insanların böylece çirkin yüzü  ortaya çıkmış olur. İhanetin  ne ölçüsü  nede bir ayarı vardır. İnsan kalbine yapılan en büyük kötülüktür. Kalp yara aldımı bir daha  asla iyileşmez ve  yıllarca insan acısını çeker.                                                                                                                                            
İhanetin ve aldatılmanın  altında yatan nedenlerin başında insanlar arasında güven  duygusunun  zayıflaması veya kaybolması sonucunda  meydana  çıkan bir itimatsızlık sorunudur. İhanet ve aldatılma olgusunun altında yatan nedenlere baktığımızda hangi konuda olursa olsun insanların birbirlerine karşı güven duygusu denen kavram  yok olduğunda aldatma ve yalan ön plana çıktığında birlikteliğin bitiş noktasına geldi demektir. İnsan yaşamında beraberliğin devam etmesinin en önemli etkenleri başında güven duygusu gelmektedir. İnsan için çok önem taşıyan güven duygusu sağlıklı bir şekilde devam ettiği müddetçe insanoğlu her zaman mutlu olacaktır. Şuda bir gerçekki aldatmanın ve ihanetin  hiç bir zaman haklı tarafı yoktur. Anlaşamadığın bir insanla medeni bir şekilde anlaşarak sağ solu kırmadan, vicdanları zedelemedem,  kalp ve gönülleri  kırmadan  beraberliği sonlandırmak her yönü ile insana yakışan en önemli tavırda budur.                                                                                                                                                             Ayrılıklar ve anlaşmazlıklar  insanlar için her zaman  büyük yıkım olmuştur. Esasen olaylar bu noktaya gelmeden önce iki kişinin arasında sorun olan meseleleri beraberce anlaşarak çözüldüğünde  istenmeyen olayların önünede böylece geçilmiş olacaktır. Hayatta ölümden başka her şeye bir çare olduğuna göre insanların yaşamış olduğu bu kötü duyguları yenecek bir çarede mutlaka vardır.  insanlar ihanet ve aldatma seçeneğini yerine sevgiyi, saygı  ve mutluluğu seçtiğinde zaten bu olumsuz durumlarda kendiliğinden oratdan  kalkmış olacaktır. Her insan için yaşam çok kıymetlidir. Bu kısa hayat içinde kötülüklerin, yalanın ve ihanetin peşinden koşacağımıza, enerjimizi dostluktan, dürstlükten ve huzurdan tarafa kullandığımızda mutlu ve aydınlık günlerimiz hep bizden tarafa olacaktır. İhanet ve aldatma insanların en kötü tarafıdır. İçimizden bu kötü ruhu atmak yine biz insanların elindedir. Her şeye olumlu bakarak, hayatı ve yaşamı severek ve insanlar birbirlerine değer verdiğinde inanın  dünya üzerinden kötülükler  kalkacaktır.  İHANET VE ALDATMA denen bu kötü kavram insanoğlunun birbirlerine yaptığı en kötü davranış biçimidir.

Bu yazı 612 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum