Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

İNİŞLİ ÇIKIŞLI YAŞAM

05 Aralık 2022 - 10:50

Hayat süprizlerle dolu bir yaşamdan ibarettir. Hayat bilinmez bir yoldur karşına ne çıkacağını asla bilemezsin. Yaşam bazen insana acımasız davranarak  elinden bir şeyleri alır. Bazende cömert davranır insana istediğini verir. Esasen hayat ağır bir yüktür insan bazen taşıyamaz.  Yaşamımızda  mutlaka  inişli ve çıkışlı zamanlar  olacaktır. Yükseklere  çıkmak o kadar da kolay değildir. Çalışmak ister, azim, gayret  ve  mücadele etmek gerektirir. Önemli olan çıkılan  o yüksek zirvede kalıcı olmaktır. Eğer o  yüksekte dürüstlüğü kendine rehber edinirsen orada kalırsın. Şımarır insanlara hor bakarsan hayat insanı o yüksekten öyle bir aşağı indirir ki bir daha asla orayı sana göstermez. Umursamamazlık ve tembellik  insana hiç bir zaman  başarı getirmemiştir. Yaşamın içinde mücadele ve emek yoksa orada başarıda yoktur.  Bazı şeyleri kaybetsek bile  hiç bir zaman asla  pes etmemeliyiz. Şunu da hiç bir zaman unutmamak lazım bu hayatın  inişi olduğu gibi çıkışıda olacaktır. 
Bazen insan o kadar kötü olaylar yaşar ki o anda sanki her şeyin bittiğini ve bir daha  asla o  eski güzel günlere  dönemeyeceği karamsarlığını yaşar. Bu gibi durumlarda insan hiç bir zaman asla umudunu kaybetmemesi gerekir. Umut insanların  yolunu aydınlatan  çok güçlü bir ışıktır. Umutsuzluğa kapılmak ise karanlığın içinde kaybolmaktır.  Sabretmek  insanları her zaman başarıya getirmiştir. Onun için umut ve sabır insana  kaybetiklerini tekrar geri almak için bir fırsat verir. Bu fırsat iyi kullandığında hayatın en büyük ödülü alınmış olur. Mutlu veya  mutsuz olmak insanların yaşadığı ortama ve olaylara bağlıdır. Hayat bazen insanı dik yokuşa sürerek  insana hem  acımasız hemde  cimri davranarak  hayattan  istediğini  almasını engeller. Bu durum insanı mutsuz eder ve  çaresiz bırakır. Mutlu olmak insan için çok özel bir duygudur. Eğer hayat insana istediğini vermişse mutluluğun kapısı ardına kadar açık demektir. Kaybetmek duygusu  insanoğlu için en büyük korkular arasında yer alır. Yaşam boyunca insanlar bazı değerlerini, sevdiği insanları, işini  veya en yakın arkadaşını  kaybetmeyle karşı karşıya kalabilir.  Malesef bunlarda inişli çıkışlı yaşamın bir gerçekleridir.  
Yaşam nefes alıp vermekten ibaretir. Nefes alıp verdiğimiz müddetçe hayat bizlere  bazen gülen yüzünü bazen acıyı,  bazende nefreti gösterecektir. Her zor yaşamın arkasında mutlaka güzel günlerde olacaktır. Güzel günleri yaşamak içinde insanların yerine getirmesi gereken bazı  kurallar vardır. Bu kuralların başında çalışmak ve mücadele etmektir. Her insan hayatta  bazı zorluklarla ve sıkıntılarla karşılaşabilir. Sıkıntı ve zorlukları yenmenin anahtarı ise  güçlü olmaktan geçer.  Eğer bir  insan bilgi, kültür ve yetenek alanında kendini iyi yetiştirmişse hayat o kişiye her zaman istediğini verecektir. İnsanın başarılı olmasında en önemli etken kişilerle ilişkilerin ve diyalogların çok iyi olması gerekir. İnsan her alanda kendini  yeterince yetiştiremez. Bu durumlarda    başkasından bilgi alış verişinde bulunması gerekebilir. Buda sadece   iyi bir arkadaşlık ortamı ile mümkün olur. Birde ne kadar iyi niyetli olursan ol, ne kadar çaba harcarsan harca malesef bazen insanın işleri bir türlü rast gitmez. Bu durumda insanın hayata bakış açısını olumsuz yönde etkileyebilir. Peşinden kaygı ve stres gelerek hayatı ve yaşamı daha da zorlaştırır. Burada insan paniğe kapılmadan yapması gereken tek şey güçlü bir duruş sergileyerek tüm olumsuzluklara karşı mücadele etmektir. Hayat  inişli çıkışlı bir yaşamdan ibaret olduğuna göre bu tür durumlar ve olumsuzluklar  karşımıza her zaman mutlaka  çıkacaktır. 
Bizler insan olarak bu dünyanın misafir yolcularıyız. Onun için hayatın vermiş olduğu tüm  güzelliklerinden faydalanmak isteriz. Eğer aldığımız nefesten mutlu oluyorsak hayat bizlere her zaman güler yüzünü gösterecektir. Paylaşmak çok guzel bir duygudur. İnsanların çekmiş olduğu acıyı, sevinci, yokluğu,  mutluluğu ve zor günleri  paylaşmak insanlığın bir görevidir.  Ömrümüz bizlere müsaade ettiği müddetçe inişli çıkışlı yaşantımız mutlaka  olacaktır. Hayatta hiç bir şey insanoğlunun  istediği doğrultuda veya arzuladığı  gibi asla gitmez. Hayat insanı bazen düz yolda bazende sisli yolda yürütür.  Önemli olan sisli yolda yürürken  yönünü kaybetmemektir. Bazen insan hiç ummadığı anda hayatın büyük darbesini yer ve  hayatın ağır yükü omuzlara bindiğinde insan nefes alamayacak hale gelir. O ağır yükten kurtulmak için yine her zaman söylediğimiz gibi mücadele ve kararlılıkla  düşmüş olduğumuz olumsuz durumdan kurtulmaktır. İnsanların en önemli yardımcısı olan zekamızı ve beyin gücümüzü  iyi yönde kullandığımızda karanlık yol aydınlanarak bizleri bu çıkmazdan kurtulmamıza yardımcı olacaktır. Burada önemli olan diğer bir etkende sabrımızı disiplin altına alarak doğru kararlar vererek düzlüğe çıkmaktır. İnsan olarak ne kadar hayat bizleri dibe batırsada hiç bir zaman yaşamdan kopmamak  bizleri güçlü kılacaktır. Şuda bir gerçek ki her inişin bir çıkışı mutlaka olacaktır. Onun için İNİŞLİ VE ÇIKIŞLI YAŞAM hayatımızın bir parçasıdır  ve tek hedefimiz mutluluğu yakalamak olmalıdır.

Bu yazı 916 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum