Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

ORMANLARIMIZI YOK ETMEYELİM

05 Ağustos 2021 - 11:55

Ormanların  insanoğluna ve doğaya sağladığı faydaları saymakla bitiremeyiz. Her şeyden önce  insanın hayatta kalmasını sağlayan oksijeni ormanlardan  almaktayız.  Ormanlık alanlar  nemli yerler olduğu için buralara daha fazla  yağmur  yağmaktadır. Diğer taraftan  ormanlarımız sayesinde  yağan yağmurlar insanların temel ihtiyacı olan  suyu karşılamaktadır.  Toprakla orman ikiz kardeştir. Onlar hiç bir zaman birbirinden asla ayrılmazlar. Ağaç ve toprak ikilisi birbirine sımsıkı  sarılarak  toprak kaymasını ve erozyonu önlemektedir. Evlerde yazın sıcaktan bunaldığımızda serinlemek   ve şehrin gürültülü yapısından kurtulmak ve  biraz olsun kafa dinlemek için  ilk gideceğimiz yer ormanlık alanlardır. Bir ağacın gölgesinde serinlemek ve dinlenmek insana büyük mutluluk  vermektedir. Ormanlarımız sadece  insanların  hizmetinde olan alanlar değildir. Ayrıca, ormanlıklar  hayvanların da  yaşamsal alanı olduğu gibi, içinde çok sayıda canlı türünü barındırmaktadır. Ormanların  insanoğluna bu kadar faydası olmasına rağmen ne yazık ki  kesilerek yok edilmeye devam ediliyor. Ağaç kesiminden sonra meydana gelen olumsuz  tablodan ise  yine insanoğlu etkileniyor ve zarar görüyor. Bu  bölgelerde iklim  değişiklikleri göstererek, daha önceden  yağış alan bölge,  ağaç kesim sonrası ise kurak bir iklimle karşı karşıya kalmaktadır . Sadece iş bununla bitmeyerek  bölgede yaşayan hayvan ve bitki türü de bu ağaç kesiminden büyük zarar görmektedir. Küresel ısınmaya doğru hızla  giden dünyamız, ağaç kesim sonrası  bu ısınmayı dahada hızlandırıyor.
Çeşitli nedenlerle ormanlarımız yok  edilmeye devam edilirken  esasen sadece ağaç kesmekle kalmıyoruz doğamızın dengesini bozduğumuz gibi, bu durum iklim değişikliklerine de neden olmaktadır. Bunun yanında orman alanlarımız yok edildiği müddetçe iklim değişikliğinin yanında su kıtlığı ile karşı karşıya kalınacağı bilinmelidir. Dünyamızın akciğeri olan ormanlarımızı korumak yine bizlere düşmektedir. Yaz mevsiminde orman yangınları daha fazla olmaktadır. Orman yangınların önüne geçmek için piknik alanında yakılan ateşe dikkat etmeliyiz. Birde sigara izmariti  atılması sonucu yanan ormanlarımız var ki gerçekten bu bir ihmaldir ve sonucu da çok acıdır. Yangınla beraber ağaçlarımız yok olduğu gibi, bunun yanında hem bitki örtüsü hemde ormanda yaşayan canlılar yanarak yok olmaktadırlar. Birde doğal nedenlerin başında gelen  yıldırım düşmesi sonucu  yok olan ormanlık alanlarımız vardır. Tabi ki buna yapılacak tek şey yangın yerine hızlı bir şekilde ulaşarak daha fazla ağaç yanması önüne böylece geçilmiş olacaktır. Basit gibi görünse de  orman yangınlarına neden olan diğer bir etkende ormanlık alanlara attığımız cam kırıkları ve bunun yanında içinde su bırakılarak atılan plastik şişelerde yangına neden olmaktadır. Ormanlarımıza  cam parçalarının yanı sıra   içinde az su bırakılarak atılan  plastik şişelere  güneş ışınının  yansımasından dolayı   mercek görevi yapması sonucunda yangın çıkmaktadır.
Ormanlarımız insanlar   için vazgeçilmez alanlardır. İlk zamanları avlanma  ve barınma  amaçlı olarak kullanılan ve teknolojinin tam olarak gelişmediği dönemlerde ise ormanlarımız fazla tahribata uğramamıştır. Nüfus oranının artmaya  başlamasıyla beraber ormanlarımız yok   edilmeye başlanmış   ve tahribata uğramasının en önemli nedenlerinin başında tarım ve hayvancılığın gelişmesinin etkisi büyüktür.  Bu amaçlı yok edilen ormanlarımızı artık tarım amaçlı kullanılan arazi olarak görmekteyiz. Diğer en önemli etken ise hayvanlara otlama alanı açılması için bu amaçlı kesilen ve yok edilen ormanlık alanlarımız hayli fazladır. En      mantıklı kesim ise yaşlı ağaçları keserek  ormanın gençleştirilmesi olmalıdır. Sinop İnceburunda yapılması düşünülen Nükleer  Santral için kesilen binlerce ağaç hepimiz derinden üzmüştür. Ağaç hayat ve su demektir. Her kesilen ağaç sonrası iklim değişiklikleri  meydana gelerek yağmur yağışını azaltacağı ve  bunun sonucu olarak ta susuzluk baş gösterecektir.
Ağaçlar kesilerek yok edildiğinde ekolojik denge  bozularak insanların yaşama şartları değişikliğe uğrayarak hayat  zorlaşacaktır. Bunun yanında havadaki oksijen miktarı  azalarak nefes almakta zorluk çekilecektir. Diğer taraftan ekolojik denge bozulduğunda insanoğlu ile birlikte   ormanlarda yaşayan  tüm canlılar etkilenerek büyük zarar görecektir. Ormanlarımızın insanlara diğer faydası ise ağaçlar karbondioksit'i emerek gövdelerinde ve yapraklarında tutmasıdır. Ormanlarımız bizler için yaşam sevincidir. Yeşili görmek ve onun gölgesinde oturmak ayrı bir mutluluktur. Bir ağaca konmuş kuşun muhteşem ötüşü insana huzur ve rahatlık verir.  İnsanlara sunmuş olduğu faydaları ve güzelliklerini saymakla bitiremeyiz. Doğamızın bizlere armağan ettiği   bu harika güzellikleri keserek yok etmek  geleceğimizi ve gelecek nesilleri yok saymaktır. Burada sadece  kendimiz  düşünmemeliyiz. Gelecek  nesillere daha iyi bir yaşam alanı bırakmak için ağaçlarımızı kesmek yerine  koruma altına  alarak görevimizi en iyi şekilde yapmalıyız.  Yaz aylarında şehir içinde asfaltın ve betonun güneş ışını ile ısınması sonucu  yaşamak adeta işkence oluyor. Şehir içinde bulunan tüm  boşluk alanlara ağaç dikilmesi sonucunda sıcaklık oranı büyük oranla düştüğü görülmüştür. Ormanlarımızı korumak en az vatanı korumak kadar tüm insanların görevi olmalıdır. Vatanımızı nasıl seviyor sahip çıkıyorsak  ormanlarımızı da o kadar sevmeliyiz ve sahip çıkmalıyız.  Yeşilin olmadığı her yerde hayat zordur. Onun için ORMANLARIMIZI YOK ETMEYELİM.                                                                                 Bu yazıyı yazarken Antalya İlimizin  Manavgat İlçesinde çıkan dehşet verici yangın tüm ülkemizi derinden üzmüştür. Gerçekten ülkemiz adına büyük bir felakettir. Yerleşim alanlarına kadar uzanan  yangın yaralanmalara ve maddi kayıplara neden olmuştur. Yaralı olan vatandaşlarımıza Allah tan acil şifalar dilerim.
 

Bu yazı 751 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum