Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

PAYLAŞMAK VE YARDIMLAŞMAK

14 Haziran 2023 - 13:56 - Güncelleme: 21 Haziran 2023 - 12:43

Paylaşmak, insan hayatının  en önemi  kurallarından bir tanesidir. Paylaşım olmayan bir yerde huzur ve mutlulukta olmaz. Fakir ve yoksul  bir insanla elindekini paylaşmak insanı mutlu eder. Hayatımızın  her alanında yapılan yardımlaşma biz insanlar için büyük bir gereksinmedir. Hiç bir insan birbirinden asla kopuk yaşayamaz. İnsanlar ellerindekini paylaştıkça ve  birbirine yardım ettikçe güçlü bir beraberliğin  ortaya çıkması sağlanır. Paylaşım derken sadece elindeki olanı bölüşmek değildir. Bir insanın acısını, sevincini ve  mutluluğunu paylaşmak o insana büyük güç ve moral verir. Acı ve sevinç birbirlerine tamamen zıt kavramlarıdır. Acı insanoğlunu en fazla üzen kavramların başında gelmektedir. İnsanların  acılarını paylaşmak ise yaşadığı o kötü durumdan biraz olsun kurtulmasına yardımcı olmaktır. Sevinç ise insanların mutlu olduğunu gösteren çok önemli bir  duygudur. Bir insanın sevincini ve  neşesini  paylaşmak ve onunla beraber o anı yaşamak dost olmanın bir göstergesidir. 
Paylaşım insanlar arasındaki   dayanışmayı güçlendirerek toplumsal güvenin sağlanmasına yardımcı olacağı gibi, sevgi ve saygı bağlarınıda güçlendirmesine katkı sağlayacaktır. Hiç bir karşılık beklemeden yapılan yardımlaşma esas olmalıdır. Muhtaç olanlara yardım etmek ve elimizdekilerini olmayanlarla paylaşmak insana manevi bir huzur sağlar. İnsanların dertlerine çağre aramak ve onlara yardımda bulunarak sorunlarını çözmek insanlığın gerektirdiği en önemli öncelik olmalıdır.  Malesef hayat her insana eşit şekilde durmuyor. Hayat adaleti denen kavram bazı insanları  bolluk içinde yaşatırken bazı kişileride yokluk içinde yaşatıyor. Her insanda mutlaka bir paylaşım duygusu vardır. Bu paylaşım duygusunu benimsemek ve faaliyete geçirmek her insanın amacı olmalıdır.  Bu vesile ile  bizde  olanı başka insanlarla paylaşmak ve  bölüşmek  insanları mutlu etmek son derece güzel bir duygudur. Paylaşmanın toplum hayatındaki yeri ve önemine baktığımızda asla vaz geçemeyeceğimiz bir kavramdır. Her insanın mutlaka bir sorunu ve problemi vardır. Bu sorunları ve problemleri aşmak ve en asgari seviyeye düşürmek yine  insanlar arasında yapılacak  yardımlaşma ve paylaşımla  mümkündür. İnsan tek başına hiç bir zaman  güç değildir. Ancak, beraberlik ve yardımlaşma insanı  güçlü kılar. 
Paylaşım insan hayatında çok geniş bir  alanı kapsamaktadır. Bazı alanlar vardır ki paylaşım için güven ister, karşındaki insanın  dürüstlüğüne inanman gerekir. İnsanın  içinde biriken bazı  sorunlar ve dertlerini  başka bir kişi ile paylaşmak becburiyeti hisseder. Esasen içimizde sakladığımız  sır  omuzlarımızda  ağır  bir yüktür. O yükü omuzlardan indirmek için  insan sırını başka bir kişiyle paylaştığında biraz olsun rahatlamış olur. Bir insanın çaresizliğini ve  sıkıntısını paylaşarak  çözüm aramak ve o insana yardım etmek bir insanlık görevidir. Şunuda hiç bir zaman unutmamak lazım bizlerde o insanlar gibi çaresiz kalabiliriz. Türk milletinde komşuluk  çok güçlü temellere dayanır. İyi bir komşuluk ilişkisi karşılıklı güven, sevgi ve saygı bağının güçlü olmasına bağlıdır. Paylaşım ve yardımlaşma  komşuluk ilişkilerinde çok önemli bir yere sahiptir. Hastalıkta, sağlıkta,  sevinçli ve neşeli zamanlarda paylaşım her zaman komşulukta en ön planda olmuştur. Komşuluk  ilşkilerinde hiç kimse aç kalmaz. Her evde pişen yemek  mutlaka paylaşılır.  Günümüzde her ne kadar  komşuluk ilişkileri eskisi  kadar güçlü olmasada örf ve adetleri azda olsa yaşatmaya çalışan insanlara rastlamak mümkündür. Şehirlerde çok katlı apartman dairelerinde insanlar birbirlerini dahi tanımıyorlar. Hal böyle olunca da komşuluk ilişkileri zayıflayarak insanlar arasındaki paylaşım böylece yok olmaktadır. 
insanın elindekini bir başkasıyla bölüşmesi veya  paylaşması  insana hem mutluluk verir hemde karşındaki insanı sevindirmiş olursun.Yaşadığımız ortamda bulunan  fakir ve yoksulun karnını doyurmak ve  yardımda bulunmak  bir insanın yapabileceği en sevap işlerden  biridir. Yoksul ve fakir olmak insan hayatını zorlaştırır. . Eğer  fakir  ve yoksulsan   aç kaldın demektir. Sağlık yönünden gerekli gıda alınamadığından hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Burada devletin paylaşımcı  ve yardımlaşma yapısı ön plana çıkarak bu insanlara yardım etmesi asli görevi olmalıdır. Bu arada yoksulluk ve fakirlik dünyamızın en önemli sorunlarından biridir. Dünya coğrafyası üzerinde yeterli beslenemedikleri için  açlıktan ölen insanlar olmasına rağmen bu ölümleri   engellemek için yapılan hiç bir çalışma olmaması çok üzücü bir durumdur. Dünyadaki iyi durumda olan devletler bir araya gelerek bu ülkelere gıda yardımında bulunması halinde bu insanların ölümleri engellenmiş olacaktır.  Uluslar arası yardımlaşma ve paylaşımın ne kadar önemli olduğu burada kendini göstermektedir. Doğduktan sonra her insanın bu dünya üzerinde yaşama hakkına sahiptir.   Açlıktan ölen insanların yaşama hakkını  elinden almak insanlığın bir  ayıbıdır.  Yediğimizden arta kalan tonlarca yemek çöplere atıldığı bir dünyada   insanların açlıktan ölmesi  gerçekten çok üzücü ve düşündürücü bir durumdur.  PAYLAŞMAK VE YARDIMLAŞMAK insanlığın gerektirdiği en önemli görevlerden biridir.

Bu yazı 1848 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum