Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

ŞANSLI OLMAK

02 Nisan 2021 - 16:36

Düşünce olarak insan hayatında çok önemli yere sahip olan şans bazılarının yanı başında bazılarınında çok uzağında olduğu düşünülebilir. Eğer yaptığın bir işte başarılı olmuşsan hemen ilk akla gelen bugün  şans benim yanımda oldu. Fakat, o kadar çok uğraşmama rağmen bir türlü başarılı olamadım bugün şansım yaver gitmedi diyebiliyoruz. Esasen şans insan için bir umut gibi görünse de  işini hiç bir zaman şansa bırakmadan, yaptığın işte başarılı olacağına emin isen o yolda ilerlemekle zaten  kendi  şansı kendin yaratmış olacaksın. Şans  hiç kimsenin kapısını çalıp ta ben geldim demez.  Bir işi severek yaptığında  o işe karşı yeteneklerini de  kullanırsan  şans insanın her zaman yanındadır.  Başarısız olmak hiç bir insanın istediği durum değildir. İnsan hayatında başarı varsa bunun yanında başarısızlıkta mutlaka olacaktır. Her şeyi şansa bağlamak insan hayatını olumsuz yönde etkiler. Şansa fazla güvenmek  insan üzerinde yaratacağı olumsuz baskıların başında psikoloji bozukluklar kendini gösterebilir. Her şeyi şansa bağlanarak yapılırsa o zaman her adım atığımız da şansı yanımızda olmasını isteriz. Şans ne umut nede güven kapısıdır. Şans hiç bir zaman insanı kurtaracak  bir güç değildir.  Burada önemli olan   çalışarak insan hem şansını hemde geleceğini kazanmış olur.

Yapmış olduğunuz her hangi bir iş yolunda gitmediği zaman kabahati  şansa bağlayarak pes etmek yerine yolunda gitmeyen işi başından başlayarak bir daha deneme yoluna gidildiğinde her şeyin yoluna girmiş olduğunu gördüğünüzde şansın değilde   çalışmanın, azim ve gayretin  başarısı olduğunu kanıtlamış olursunuz. Buradan çıkarılması gereken ders ise  çalışmadan hiç bir şeyin başarılamayacağını, şans denen kavramın ise sadece insan düşüncesinin bir ürünü olduğu söylenebilir.  Şunu da iyi bilmek lazım her insanın yaşamında olumsuz durumların mutlaka olabileceğini, bunu da şansızlığa bağlama düşüncesinin sağlıklı olduğunu söylememiz mümkün değildir.  Çok şanslı olarak tabir edilen insanlarında hayat çizgisinde bazı inişler ve çıkışlar olabileceğini de akıllardan çıkarmamak lazım. Hayatta hiç kimse dört dörtlük değildir. Yaşam boyunca insanlar bazı hatalar yapacaktır.  Burada önemli olan yapılan  hataları şansızlığa bağlamak yerine   ben nerede hatta yaptım arayışına giderseniz  hem kendinizi mutlu etmiş olursunuz hemde yapılan hatayı bularak işlerin üzerine daha cesur bir şekilde gidilerek  başarıyı yakalarsınız.

Hayatta olumlu ve olumsuz  sonuçlanan her hangi bir şeyi insan olarak hemen şansa bağlarız. Peki insanlar şanslı olabilmek için ne kadar çaba harcıyor. ? Hiç bir iş yapmadan bir kenarda oturarak şanstan yardım bekleme imkanı var mı ? İnsan olarak birazda şansı kendin yaratacaksın.  Eğer kişi  zekasını   iyi yönde kullandığı zaman hayatta başaramayacağı  hiçbir şey yoktur. Tabi ki başarı hiç bir zaman  kendiliğinden gelmez. Başarı emek ister, sabır ister, devamlılık ve mücadele ister. Kısacası hayatta hiç bir şey kolay bir şekilde çalışmadan elde edilmediğine göre hiç kimse çalışmadan ve mücadele etmeden  şansın elini tutup ta hadi bana şans getir deme imkanına  sahip değildir.

Bazı insanlar  hiç bir şey yapmadan tüm imkanların yanına gelmesini ister. Çalışmayı sevmeyenler hayatta hiç bir şey elde edemezler. Çalışırsan ancak karnını doyurursun. Çalışmadığın zamanda aç kalırsın. Hiç bir iş yapmadığında  hayat insanı her zaman huzursuz ve mutsuz  eder.  Hayat acımasız yüzünü çalışmayı sevmeyen insanları aç bırakarak gösterir.  Daha sonra çıkıp ta   ben ne kadar şansız bir insanmışım deme hakkını kimseye vermez.  

İnsanlar gerçekten kendilerine şans yaratma çabası içersin de olmak istiyorlarsa mutlaka bir hedefi ve amacı olmalıdır. Hayatta hedefi ve amacı olmayan insanlar hiç bir şekilde isteklerini yerine getiremezler. İnsanların önüne çıkan bazı fırsatları iyi değerlendirerek hayattan isteklerini alarak hedefine ulaşmış olurlar. Eğer işi şansa bırakarak önüne çıkan fırsatları  elinle bir kenara itmiş olsalardı istekleri ve hayalleri başka bir bahara kalırdı. Şans hiç bir zaman kurtarıcı değildir.  Her  hangi bir işte başarı sağlanmışsa başarının kaynağı şans değil kararlılık ve çalışmaktır.  Başarı ve başarmak insanoğlunun yaratıcılığı sonunda meydana çıkan bir güçtür. Bu gücü şansa bağlamak hayalciliktir. ŞANSLI OLMAK  sadece çalışmanın ve azmin bir zaferidir.
 

Bu yazı 701 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum