Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

SÖZ VERMEK VE SÖZÜNDE DURMAK

01 Temmuz 2021 - 11:07


Söz verip sözünde duran onurlu ve güvenilir  insanlar her zaman  sağlam  duruşları ile kendilerinin dürüst ve inanılır insanlar olduklarını  göstermişlerdir. Bunun tam tersi olan söz verip sözünde durmayan kişiler ise  halk arasında itibarı yok olmuş,  güvenirliğini  ve saygınlığını kaybederek yalan konuşmayı meslek haline getirmiş, aynı zamanda  hiç bir şekilde toplum arasında  sözüne inanılmayan ve  kişiliklerini  yerle bir etmiş insanlardır. Ağızdan çıkan söz insanın karakter yapısını gösteren en önemli ölçüdür. Söz vermek yeminle aynı eş değerdedir. Verilen sözü yerine getirmek ve sözünde durmak insanların vicdani meselesidir. Bir laf vardır '' söz senettir '' kelimesi söz vermenin ne kadar önemli olduğunun en iyi göstergesidir. Söz verip daha sonra sözünü  yerine getirmeyen sürekli  yalan konuşarak insanları oyalayan  ve iki yüzlülük gösteren kişilerden uzak durmak her zaman yararlıdır. Kendine güveni olmayan insanların  başkalarının  güvenini kazanma cesaretini gösteriyor olması,  bir çıkar peşinde  olduğunu düşünerek  sözüne güvenmenin son derece sakıncalı  ve  aynı zamanda  hiç bir sözüne itibar  edilmemesi gereklidir.
Kişi olarak   tutulamayacak  bir söz vermek ve verdiği  sözü yerine getirememek  halk arasında insanın  kişiliğini,  güvenini  ve  itibarını  tamamen zedeler. Eğer bir  söz  verilmişse  verilen sözün arkasında durularak  yerine getirilmişse,  halk  içinde  saygın bir kişi olarak sözüne güvenilir,  dürüstlüğü ile  halk arasında sevilen ve sayılan kişi olarak her zaman  yerini  alır. Söz verildiği halde sözünü yerine getirmeyerek insanların duyguları ile oynamak hiçte insanlığa yakışır bir davranış biçimi değildir. Söz verip daha sonra verilen sözler unutularak  kişilerin umutlarını ve hayallerini boşa çıkarmak, aynı zamanda kişileri inciterek ve gururları ile oynamanın af edici hiç bir tarafı yoktur.
Söz vermek,  verilen  sözü yerine getirmek insanlık adına bir şereftir. Yalan konuşarak kişileri aldatmaya yönelik   verilen sözler ahlaksızlığın ta kendisidir. Söz namustur yerine getirilmesi gereken vicdani  bir  borçtur. söz vermek ve   o sözü yerine getirmek  kişinin ne kadar dürüst ve ahlaklı bir kişiliği olduğunun göstergesidir.   Verilen sözden geri dönmek ise  tükürdüğünü yalamaktır,  bu olumsuz tutum ise  insanlığa yakışmayan bir davranıştır. Söz ağızdan çıktığı andan itibaren eğer kişide mertlik varsa verdiği söze bağlı kalır, verdiği sözden hiç bir şekilde geri  dönmeyerek kişiliğini ve karakter yapısını ortaya koyarak neyi gerektiriyorsa onun gereğini yapar.  Beynimiz bize iyi niyetli bir şekilde emrediyorsa,  verilen sözde  kalbin derinliklerinden geliyorsa o söz mutlaka yerine getirilir.  Eğer bir  insan kendine saygı duyuyorsa  karşısındaki kişiye de  saygı duyarak  verdiği sözü mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini bilen  karakter yapısı sağlam, düzgün  ve onurlu insanlardır. 
Aile içinde söz verme kavramları  anne, baba ve çocuk ilişkisi  açısından  çok önemlidir. Baba veya anne tarafından çocuğa verilen sözler kesinlikle yerine getirilmesi gerekir. Eğer verilen sözler yerine getirilmezse çocuk hayal kırıklığına uğradığı gibi anne ve babaya güveni azalır ve aralarındaki sevgi  bağı zarar görebilir. Çocuk olarak anne ve babadan bazı istekleri mutlaka olacaktır. Eğer çocuğunuz  sizden her hangi  bir şey istediğinde yerine getiremeyecekseniz çocuğunuza nedenlerini anlatarak   ikna yoluna gitmek en akılcı yol olduğu gibi, en azından çocuğunuzun gönlünü bu şekilde alarak anne, baba ve çocuk ilişkisi daha sağlam bir yapıya dönüşür.  Anne ve baba tarafından verilen söz bazı nedenlerden dolayı  yerine getirilemediği için çocuğuna karşı bir mahcubiyet yaşanmasına neden olur ve  buda anne ve babayı derinden  üzer. Bir evlat anne ve babanın en değerliği varlığıdır. Çocuğunun mutlu olmasını görmek her anne ve babanın tek isteği ve arzusudur. Çocukların her isteğini de yerine getirmek neredeyse imkansızdır. Burada yapılması gereken tek şey  çocuklarınıza yerine getirebileceğiniz sözleri vermek olmalıdır.
Birde söz verme olayına siyasi pencereden bakıldığında maalesef  olumlu şeyler söyleme imkanına sahip değiliz. Seçim meydanlarında tüm siyasiler halka karşı  cömert davranıyor.   Fakat, koltuğa oturduktan sonra nedense her konuda unutkan oluyorlar. Siyaset hiç bir zaman güç değildir,  sadece  iktidara gelmek için bir araçtır. Gerçek güç ise siyaseti iktidara taşıyan halktır.  Halkın desteği olmadan hiç bir siyaset iktidara gelme imkanına sahip değildir. Siyaseti iktidara getiren gerçek güç olan halka seçim meydanlarında  verilen sözler yerine getirilmelidir. Hayatta en güzel duygu ise   SÖZ VERDİĞİNDE  SÖZÜNDE DURMAK olmalıdır.
 

Bu yazı 5567 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum