Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

YAŞAMAK GÜZEL BİR DUYGUDUR

16 Mart 2023 - 10:03

Yaşamı güzelleştiren en önemli etken  insanların birbirlerini sevmesidir. Sevginin o güçlü yapısı insanlar için her zaman birleştirici rolünde olmuştur. İnsan yaşamında sevgi hep ön sıralardadır. Sevgi güzellik, huzur ve mutluluk  demektir. Kötü duyguların ve yanlışların yapılmasını engelleyen gerçek güçtür. Hiç bir kötülük sevginin karşısında asla  duramaz. Sevgi insanlara her zaman yaşama sevinci vermiştir. Eğer karşındaki insan zorda kalmışsa  şevkat elini uzatmak ve yardım etmek insanlığın gerektirdiği bir görevdir. Yaşam yolunda verdiğimiz mücadele sırasında karşımıza çıkan  olumsuz duyguları bir kenara bırakarak hedefimiz hayatın keyfini çıkarmak olmalıdır. Hata ve yanlışlar insan hayatında her zaman olacaktır. Yapılan hatalar sonrası insan kendini suçlayıp yaşamı zorlaştırmamalıdır. Önemli olan hata ve yanlıştan   ders çıkartarak bir daha aynı hataları yapmamaktır. İnsan yaşamında en fazla üzüldüğümüz olayların başında haklı olduğumuz halde haksızlığa uğrayarak suçlu duruma düşmektir. İnsanın gururu kırılır, hayal kırıklığı yaşar, insanı derinden üzer  ve canını yakar. Bu durumlarda insan sakinliğini koruyarak haksızlığı ortadan kaldırmak için  çaba göstermelidir. İnsan haklılığını kanıtlamak için  uzun bir zaman ve sabır ister.  Fakat, adalet terazisi düzgün çalıştığında ise  haklı olduğun kanıtlanacaktır.  
İnsan hayatının bazı bölümlerinde yaşamı zorlaştıracak istenmeyen olaylarla karşı karşıya kaldığımız anlar olmuştur. Yaşamak güzel bir duygu olduğuna göre, bizleri hayata bağlayan  en önemli etken ise  sağlıklı olmaktır. İnsan sağlığını etkileyecek zararlı maddelerden uzak durmak sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde aldığımız her nefesin bizler için büyük önemi vardır. Yaşamak nefes alıp vermek olduğuna göre nefes alıp vermemizi engeleyecek  sağlıksız ortamlardan  uzak durmak sağlıklı yaşamın bir gereğidir. Hayat kalitesini yükselden ve insanların mutlu olmasını sağlayan en önemli değer yine sağlıklı olmaktan geçer. Diğer taraftan, iyi bir yaşam  ve sağlıklı kalmanın en önemli  temel noktası  insanın ekonomik yapısı ve alım gücüdür. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için alım güçümüzün yüksek olması ve insan sağlığı için gerekli vitaminleri alabilmemiz yine cebimize giren paraya bağlıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek her gün artan fiyatlar nedeniyle  masraf gerektiren bir durumdur. Bazı gıda ürünleri ise başta et olmak üzere  lüks duruma girmiş ve gram usülü alınır hale gelmiştir. Alınan maaşlar yaşam seviyesinin   altında olduğu için evlerimizde kullandığımız elektrik, doğalgaz buna benzer tüketim maddelerinin maliyeti  çok yüksek olması nedenyle  öncelik bunlara verildiği için, beslenme ihtiyacı  ise ikinci planda  kalmış durumdadır. Hal böyle olunca da   insan sağlığı olumsuz yönde  etkilemektedir.   
İnsanoğlu güzel bir hayat ve yaşam sürmesi için sürekli bir mücadele içindedir. Eğer bir insan yaptığı işte başarılı olmak istiyorsa  mutlaka bir hedefi ve çizgisi olmalıdır. Yapmak istediğimiz ve hedefe koyduğumuz her şey  güzel bir yaşam içindir. Bunuda gerçekleştirmek yapacağımız başarılı çalışmalar sonrası mutlu olmak ve bu güzel duyguları yaşayarak yaşam kalitemizi artırmak olmalıdır. Dünyada yaşamak kadar güzel bir duygu yoktur. Ancak yaşarsan bu duyguyu hissedersin. İnsan hayatında bazen sorunlar ve problemler yaşıyor, bu durumda yaşam kalitemizin düşmesine neden oluyor. İnsanın hayattan beklentisi ve istekleri her zaman gerçekleşmiyor. Durum böyle oluncada insan ister istemez  hayal kırıklığı yaşıyor. Şu da bir gerçek insanoğlunun istekleri ve beklentileri hiç bir zaman bitmiyor.  Eğer istekler ve beklentiler  sizin boyunuzu aşıyorsa o zaman   hayal kırıklığı kaçınılmaz oluyor. Hayal kırıklığı yaşamak istemiyorsak  olmayacak işlerin peşinden değil, ancak olabilecek işlerin peşinden koşmakla mümkündür.  Hayal kırıklığı insanın yaşam duygusunu olumsuz yönde etkileyen üzüntü verici bir durumdur. 
Yaşamak dünyanın en güzel duygusudur. Fakat, bu duyguyu yok edecek ve insanları zor durumda bırakacak  ve yaşamı çirkinleştirecek olaylardan kaçınmak gereklidir.  Bir insana kötülük yapmak ve o kişinin duyguları ile oynamak insanlık dışı bir eylemdir. Dünyamızda bu karektere sahip  art niyetli  o kadar çok insan varki bu kişilerden sakınmak ve  onlarla arkadaşlık yapmamak kötülüklerden korunmak demektir. İyi kişiliğe sahip olan  insanlar yaşamı her zaman güzelleştirir. Bu kişiliğe sahip olan insanların olduğu yerde mutluluk,  güzellik, huzur, sevgi, dostluk  ve  yaşamdan zevk almak vardır. Kalplerinde ve yüreklerinde  hep güzel duygular besledikleri  için sürekli  kötülüklerde  maruz kalanlar   bu insanlardır. Fakat, ne olursa olsun her zaman temiz kalp kazanır. Çünkü eninde sonunda kötülük yapanların foyası ortaya çıktığında hep kendileri utanç duymuştur.  İnsanlar birbirlerine kötülük yapmalarının tek nedeni menfaat ve çıkardır. Çok güven duyduğun bir insan dahi olsa  eğer düzgün bir karakter yapısına  sahip değilse  kendi çıkarı ve menfaati  söz konusu olduğunda insanın sırtından mutlaka vuracaktır. Sevginin,  saygının, mutluluk ve  huzurun,   dostça muhabetin yapıldığı, insanların birbirini sevdiği, kötülüklerin,  zalimliğin,  savaşın olmadığı ve barışın galip geldiği bir dünyada   YAŞAMAK GÜZEL BİR DUYGUDUR.

Bu yazı 674 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum