Çetin TEK

Çetin TEK

BENİM KALEMİMDEN
[email protected]

YORUM YAPMAK

03 Temmuz 2023 - 12:12 - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 - 16:27

Yorum yapmak bence kültür ve  bilgi  işidir. Herhangi bir konu   hakkında insanların kendi görüşlerini ve fikirlerini belirtmesidir. Bunu yaparken de konuya hakim olmak  ve konu hakkında bilgi sahibi olmak  gerekir. Bilgi sahibi olmadan yapılan bir yorum hem insanları yanıltır, hemde yorum yapanı zor durumda bırakır. Önemli olan yapılacak  yorum hakkında fikir sahibi olduktan sonra görüşlerini  doğru bir şekilde karşı tarafa aktarmaktır. Bu şekilde yapılan   bilinçli  yorumlar   insanları yanıltmadığı gibi,  yorum  yapan kişide böylece  toplumun güvenini kazanmış olur.  Bilgi ve kültürün yanı sıra yorum yapmak yetenek ve kabiliyet gerektiren bir durumdur.  Her şeyi çok biliyormuş gibi yapılan  yorumlar  insanı hem gülünç duruma düşürür hemde ne kadar bilgisiz  bir insan olduğun ortaya çıkar ve itibarın  yerle bir olur.
Olaylara karşı bakış açımızı doğru ve dürst bir şekilde yorumladığımızda hem topluma faydalı bilgiler aktarmış oluruz hemde bulunduğumuz ortamda insanların takdirini kazanırız. Hiç bir şekilde aslı olmayan,  sadece insanları karalamak için yapılan yorumların hiç kimseye bir  faydası olmadığı gibi, yorumu yapan  kişide böylece  toplumun nefretini kazanmış olur. Yorum yapmak her insanın en doğal hakkıdır. Burada önemli olan kişileri inciltmeden ve kırmadan dürüst bir şekilde yapılan yorumlardır. Sevgi ve saygı çerçevesi içersinde kalınarak yapılan yorumlar toplumda her zaman itibar görmüştür. Bir olayı çarpıtmadan  doğru bir şekilde değerlendirerek  kişileri veya toplumu bilgilendirmek dürüst olmanın en belirgin örneğidir. Yapılacak yanlış ve hatalı yorum bilgi kirliğiliğine neden olacaktır. 
Yorum yapmanın bir kuralı ve kaidesi vardır. En önemli kural ise Ülkemiz çıkarlarını zedeleyecek şekilde hiç kimse  yorum yapamaz ve yapma hakkınada sahip değildir. Milli değerlerimiz içinde olan Vatanımız, Bayrağımız, İstiklal Marşımız, Dilimiz, Dinimiz  ve Kültürümüze hiç kimse  kötü bir yorumda bulunamaz.  Bu değerler Türk Milletini sağlam bir şekilde ayakta tutan en önemli unsurlardır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e ağıza alınmayacak bir şekilde yorum yapmak bu ülke insanlarını derinden üzmekte ve düşündürmektedir.  Ne yazık ki dünyada üzerinde  bizim ülke kadar kurucularına kötü söz söyleyen ve yorum yapan  başka bir ülke yoktur. Türk Miletinin gözbebeği olan dışarıda ve  içeride milletimizin  huzur ve güvenliğini,  vatanın bölünmez bütünlüğünü koruyan kahraman Türk askerimize ve polisimize hiç kimse kötü bir  yorumda bulunmamalıdır. 
Bilmediğin herhangi bir konu hakkında yorum yapmak insanı  zor durumda bırakabilir. En doğru olanı bildiğin ve uzmanlık alanına giren konular hakkında  yorum yapmaktır. Kin ve nefret üzerine yapılan yorumlar insanın bulunduğu ortamın huzurunu kaçıracağı gibi, aynı zamanda gizli düşmanlık  olan kin duygusu ilerleyen zaman içinde insanın başını ağrıtacaktır.  Yapılan olumsuz yorumlar insan üzerinde bir baskı oluşturarak kişileri yanlış yapmaya teşvik edebilir. Bu olayların önüne geçmek için ise kışkırtıcı yorumlardan kaçınmak gerekir.  Küfür ve  hakaret içeren  yorumlar insanlık adına utanç vericidir. Hiç kimse insanın  saygınlığını, onurunu ve şerefini rencide etme hakkına sahip değildir. Bilinçli ve bilgi dahilinde  yapılan yorumlar insanlara her zaman fayda sağlamıştır. Hiç bir bilgi sahibi olmadan yapılan yorumlar ise insanları yanlış yerlere yönlendirmiştir.  
Haksız bir şekilde sadece kişileri karalamak için gerçek dışı ve maksatlı yapılan yorumlar bir zaman sonra inandırıcılığını kaybettiğinde yorumu yapan kişi  zor durumda kalarak  itibarını böylece  kaybetmiş olur. Konuyu çarpıtmadan dürüst ve düzgün bir şekilde yapılan yorumlar insanlara hem itibar kazandırmıştır, hemde inandırıcılığını isabat etmiştir.   Bir konu hakkında yorumda bulunan kişi önce dürüstlük ilkesine bağlı kalmalı ve kendinden emin olmalıdır. Araştırılmadan hayali yapılan yorumlar  dürstlük ilkesi ile bağdaşmayan bir tutumdur. Davranış biçimi olarak kendi haklarımızı savunduğumuz gibi, karşıdaki kişilerinde haklarına saygı duymak insan olarak önceliğimiz olmalıdır. Yapacağımız yorumları bu çerçeve içersinde kalarak yaparsak en doğru olanı yapmış oluruz. Doğru olan bir şey hakkında  yanlış yorum yaparak insanları yanlışa sevk etmek ahlak kurallarına uygun bir tavır ve tutum  değildir. Yapmak istediğimiz yorumları vicdan süzgeçinden geçirerek yaptığımızda işte o zaman insanlığa hizmet etmiş oluruz. İnsanların sevgisini kazanarak  doğruları yaptığımızdan emin olduğumuzda dürüstlük basamağını geçmiş oluruz. Önemli olan hiç kimseye zarar vermeden dürst bir şekilde YORUM YAPMAK olmalıdır.

Bu yazı 3619 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum