Gül Ustabaş Genç

Gül Ustabaş Genç

SESSİZLİĞİN SESİ
[email protected]

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

03 Aralık 2023 - 11:19 - Güncelleme: 13 Aralık 2023 - 23:03

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ 

 

İnsanın kalbi engelli olmasın, zira bizi insan yapan kolumuz, bacağımız, kulağımız ya da gözümüz değil, KALBİMİZDİR… 

3 Aralık Uluslararası Engelliler günü 1992 yılında BM Genel Kurulunun 47/3 sayılı kararı ile ilan edilmiştir. Toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. 

Elbette engelliler bir gün veya bir hafta ile sınırlanamaz. Umuyorum ki; her bir farkındalık günü/haftası geleceğimiz için atılan sağlam bir adım olur.  

Engellilere, engeli doğrultusunda empati yaparak yaklaşmak, engelini zorlayacak her türlü etkenlerden korumak ve kolaylaştırmak yapılması gereken en önemli adımlardan birisidir. Şöyle ki; işitemeyen biri ile iletişimde onun anlayacağı şekilde (işaret dili, yazı gibi), ortopedik engellinin her yere ulaşımında kolaylık sağlayacak imkanlar (rampa, asansör gibi) ve yine görme engellilerin her türlü betimlemelere uzanabilmeleri (sesli betimleme, hissedilir yüzey gibi) bunlardan birkaçı olabilir. 

Sosyal devlet ilkesi gereği, her engellinin engelini kaldıramasa da, bunu hafifletecek her türlü protez, ortez, implant, araç ve gereçler ücretsiz olmalı. Çünkü onların hayatını idame ettirebilmeleri için bunlar gerekli olduğu halde azımsanmayacak bir bedel ödemek zorunda bırakılıyorlar.  

Bir diğer sorun ise, engellilere acıyarak bakılması. Bu beni/hepimizi çok rahatsız ediyor. Halbuki engelli olmak, hayatın içinde hep vardır, var olacaktır. Önemli olan kişinin buna olan direncidir. Ben işitme engelli olduğum için hiçbir zaman isyan etmedim, bunun bana getirdiği artı değerlere odaklandım. En önemlisi sessizlik içinde rahatça kitap okuyabilmek, çalışabilmek ve olumsuz söylemlerin psikolojimi etkilemiyor oluşuydu.  

Engellilerin her yerde olduğunu unutmayalım, onları motive edecek, destek olacak, işlerini kolaylaştıracak şeylere odaklanalım. Bu dünya hepimizin… 

Engelsiz, engellerden uzak bir dünya dileğiyle. 

 

   

Gül Ustabaş Genç 

Sinop Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı

Bu yazı 2870 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum