Gül Ustabaş Genç

Gül Ustabaş Genç

SESSİZLİĞİN SESİ
[email protected]

7 HAZİRAN TÜRK İŞARET DİLİ BAYRAMI VE DEAFPEDİ

10 Haziran 2023 - 10:02 - Güncelleme: 15 Haziran 2023 - 00:13

Herkese Merhaba, 

Bildiğiniz gibi konuşamayan (sağır/deaf) kardeşlerimiz işaret dili ile iletişim kurmaktalar. 

TID yani Türk İşaret Dilinin kendine özgü bir grameri vardır ve başka ülkelerin işaret dili ile aynı değildir. Kullanılan Türkçe dil bilgisini de olduğu gibi işaret diline çeviremezsiniz.  

Türkiye’de işitme engelli okullarında öğretilen dil bilgisi, onların yazılı iletişim kurabilecekleri yeterlikte değil. Mümkün olduğunca Kamu kurumlarında, başta Hastane, Emniyet olmak üzere yeterli sayıda çalışanın işaret dili öğrenmesi gerekir. Çünkü hasta olduklarında dertlerini anlatamamaları yanlış teşhis koyulmasına, emniyet, adliye gibi kurumlarda ise yanlış karar verilmesine neden olabilir ve bu oldukça önemlidir. 

Yaklaşık 12 yıl önce bu hassas konuyu zamanın Sinop valisine yazılı olarak sunmuştum, ondan sonra Sinop’ta işaret dili eğitimlerine başlanmıştı. Bu eğitimler ilgi görse de, yeterli olamıyor çünkü bizzat pratik yapmak onların içinde olmak lazım, aksi halde öğrenilenlerin unutulmasına neden oluyor. 

Gelelim harika bir fikir ile ortaya çıkan “ İşitme  Engellilik ve ilişkili Kavramlar sözlüğü DEAFPEDİ ye.. AB Sivil Düşün Programı kapsamında İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği aracılığı ile hazırlanmış. Onur Sömen ve Sinan Tarkan Aslan hocaların editörlüğünü yaptığı sözlükte işitme engellilerin dünyasında kullanılan her türlü kelimenin açılımı ve anlatımı yapılmış. Mesela “total işitme kaybı” ne demektir, “Biyonik kulak” nedir, “bimodal işitme” nasıl olur, “sağır sultan” kime denir? Vbg. örnekleri sıralayabiliriz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 

Sözlüğün sonundaki özlü sözler de harika.. 

“Körlük insanı nesnelerden, sağırlık insanı insandan koparır.”  Helen Keller 

Sessizliğe ses olmanız dilek ve temennisiyle.. 

 

Gül Ustabaş GENÇ 

Sinop Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı

Bu yazı 2647 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum