Gül Ustabaş Genç

Gül Ustabaş Genç

SESSİZLİĞİN SESİ
[email protected]

23-30 EYLÜL DÜNYA İŞİTME GÜNÜ VE İŞARET DİLLERİ HAFTASI   

30 Eylül 2023 - 22:49 - Güncelleme: 13 Aralık 2023 - 22:51


Merhaba, 

Geçtiğimiz hafta, Dünya işitme ve işaret dilleri haftasıydı. 

Bildiğiniz gibi işaret dilini, işitemeyenler/sağırlar ve bunların işiten çocukları/coda’lar kullanıyor. 

İşaret dili, seslerin olmadığı bir iletişim şeklidir. Görsel olan bu dil; sadece el ile değil mimiklerle de ifade edilir.  

Gelin sizlere haftanın önemine binaen işaret dili ile ilgili kısa kısa bilgiler aktarayım.. 

Dünyada kaç tane işaret dili olduğu bilinmiyor. Her ülkenin farklı dili, farklı işaret dili olması yanında, bölgesel farklılıkların da bulunması mümkün.  

Hiç işaret dili eğitimi almamış bir sağırın iletişimini görsel betimlemelerle yapabildiği, bazı işaretlerin birden fazla anlamı olduğu veya bir kelimenin birden fazla işaretlenmiş olmasına da rastlayabiliyoruz.  

Biliyor musunuz, 16. Ve 17. Yüzyıllarda padişaha hizmet etmesi için sağır uşak, kapıcı ve refakatçiler özellikle tercih edilirmiş. Hatta sessiz iletişim kurabilme yetenekleri, gizli görüşmelere ve hassas istihbaratlara kulak misafiri olamamaları ve dışarıdan onlarla iletişim kurma ya da rüşvet verme güçlüğü nedeniyle kıymetliymişler. 

Washington’da bulunan Gallaudet Üniversitesi sağır ve işitme engelliler için tasarlanmış programları olan dünyadaki ilk ve tek üniversitedir. Türkiye’de ise Eskişehir’de bulunan Anadolu Üniversitesi bünyesinde 1993-1994 eğitim öğretim yılında açılan Engelliler Entegre Yüksekokulu işitme engelliler için açılan ilk yüksekokuldur. 

İşaret dilinin resmi dil statüsünde olduğu tek ülke ise Yeni Zelanda’dır. 

Bu hafta vesilesiyle, bizleri hatırlayan, önemseyerek ziyaret gerçekleştiren toplum destekli polislerimize çok teşekkür ediyorum. 

Sessiz dünyamıza ses olan, destek veren herkese teşekkürlerimizle… 

 

Gül Ustabaş GENÇ 

Sinop Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı

Bu yazı 2723 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum