Gül Ustabaş Genç

Gül Ustabaş Genç

SESSİZLİĞİN SESİ
[email protected]

ENGELSİZ 112

14 Ocak 2023 - 18:09

Bildiğiniz gibi Sağlık, İtfaiye, Jandarma, Emniyet ve AFAD ile Orman ve Sahil Güvenlik gibi Kurumlar 112 Acil biriminde tek çatı altında birleştirildi.  

Ancak işitme engelliler bu çağrıdan yararlanamıyordu. 16.04.2019 tarihi itibarıyle Ankara 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünde faaliyete başlayan Engelsiz 112 tüm Türkiye’ye hizmet vermektedir. 

Ankara dışındaki bir şehirden acil çağrı yapan bir engellinin durumu, anında bulunduğu şehirdeki Acil 112 ile koordinasyon kurarak yönlendirilecekler. 

Engelsiz 112 uygulaması akıllı telefonlara indirilen mobil  bir uygulama. Bu uygulamayı indirecek işitme konuşma engelli kardeşlerimiz acil vakalarında direkt arayıp işaret dili kullanarak, sesli konuşabilenlerde dudak okuyabilme yöntemlerini kullanarak ulaşabilecekler. Dileyenler bu uygulamaya sağlık sorunlarını da kaydederek süreçte daha hızlı ve etkin müdahale edilmesini sağlayabilirler. 

Dikkat edilmesi gereken ikinci husus, Engelsiz 112 uygulaması internetin olduğu bir ortamda geçerli, internetin olmadığı yerlerde direkt 112 ye SMS yolu ile kısa mesaj atılması önem arz ediyor. Bu internetin çekmediği, telefon ile ulaşılamayan herhangi bir yerde bulunan kişiler için de geçerli.  

Size hızlı bir şekilde ekip gönderilebilmesi için; telefonunuzun konum servislerinin açık olması, telefondaki uygulamanın güncellenmesi önemli, uygulamayı doğru ve eksiksiz bir şekilde tanımlamanız halinde aksilik yaşamazsınız. 

Bu önemli bilgiyi ilk defa İtfaiye haftasında edinince, bilmeyenler olabileceği düşüncesinden hareketle yazma gereği duydum. Kafama takılan soruların cevaplarını Ankara 112 Acil Çağrı Merkezinden mail yoluyla edindim. 

Ve şuna dikkat edelim, 112 Acil daima çok önemli durumlarda aranmalı..  

İşaret dili kullanan kardeşlerimize amaç dışında özel tercümanlık için kullanmamaları rica ediliyor.  

Sağlıklı ve güvenli günler dileğimle… 

 

Gül Ustabaş GENÇ 

Sinop Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı 

Bu yazı 1468 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum