Gül Ustabaş Genç

Gül Ustabaş Genç

SESSİZLİĞİN SESİ
[email protected]

ENGELLİLER VE SPOR ÇALIŞTAYI

04 Haziran 2023 - 11:17 - Güncelleme: 21 Haziran 2023 - 12:44

Geçtiğimiz hafta Sinop Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından; Sinop’un sportif anlamdaki sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri sunmak amacıyla düzenlenen  “Sinop İli Spor Çalıştayı”na Sinop Kent Konseyi Engelli Meclisi olarak katılım sağladık. 

Rektör Prof.Dr. Nihat Dalgın’ın açılış konuşması ile başlayan programda Prof. Dr. Aydın Özbek’in spor ve sağlık konulu konuşmasını barkovizyon eşliğinde izlemek çok faydalı oldu. Prof.Dr. Erkal Arslanoğlu moderatörlüğünde; Türkiye Bilardo Federasyonu Başkanı Ecz.Ersan Ercan, eski milli basketbolcu Tolga Tekinalp ve milli voleybolcu İdil Naz Başcan ile yapılan panel  ile devam edildi.  

Öğleden sonraki programda, Doç.Dr.Hüseyin Özkamçı ve Doç.Dr. Gülşah Sekban başkanlığında, engelli STK ları, engelli sporcu antrenör ve eğitimcileri ile dezavantajlı sporcuların sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştuk. 

Sinop’ta engelli sporcu sayısı az, her türlü sportif etkinlikler için yeterli antrenör, uygun spor salonu ya da mekan bulunmuyor. Bunları ve neler yapılabilineceğini konuştuk. 

Her sporun farklı olması yanında her engellinin yapacağı spor da farklı olabiliyor bunun için takımlar kurulması ve uygun kişileri bulmak da sıkıntı olabiliyor. 

Mesela ilimizde basketbol ya da voleybol oynayan yetenekli işitme engelli kardeşimiz olması, aynı engel grubundan yeterli sayı olmaması nedeniyle ve yine görme engelli kardeşlerimiz için uygun bir alan ve onlara kılavuz olacak antrenör olmaması nedeniyle başka şehirde, başka klüplerde oynamak zorunda kalabiliyorlar.  

Bunlar için yetkililere görev düşüyor, yetenek taraması yapılması, hatta üniversitede engelli öğrenci için kontenjan açılması, ve/veya spor bilimleri öğrencilerinden engelli sporcu çalıştırarak onlara başarı notu verilmesi gibi çözüm önerileri düşünülebilir. 

Portekiz/Lizbon’da katılmış olduğum AB destekli “Lets play together” de engelli sporcuların her alanda nasıl aktif olduklarına, nasıl çalıştıklarına şahit olmuştum.  

Umarım Sinop’tan da başarılı engelli sporcularımız çıkar, hatta paralimpik olimpiyatlara uzanır, yeter ki istek, azim ve onlara destek olacak ailesi ve Kurumlar çıksın. 

Bu güzel geçen çalıştaya davet ettikleri için Sinop Üniversitesi ve Spor bilimleri fakültesine,  karşılıklı görüş alışverişinde bulunurken yakın ilgi ve alakaları için Doç.Dr.Hüseyin Özkamçı ile Doç.Dr.Gülşah Sekban’a çok teşekkür ediyoruz. 

Sağlıklı günler dileklerimizle.. 

 

Gül Ustabaş Genç 

Sinop Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı

Bu yazı 1582 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum