Gül Ustabaş Genç

Gül Ustabaş Genç

SESSİZLİĞİN SESİ
[email protected]

7-14 OCAK BEYAZ BASTON GÖRME ENGELLİLER HAFTASI

07 Ocak 2023 - 20:16

Beyaz Baston kavramı ilk defa 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmasıyla ortaya çıkmıştır. 

Zamanla bu kavram dünya genelinde yaygınlaşmış ve her yıl Ocak ayının ikinci haftası farkındalık haftası olarak kabul edilmiştir. 

Beyaz baston, görme engellilerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Aynı zamanda görme engelliyi tanıma, yardıma gereksinim duyduğunda gereken desteği vermekte kolaylık sağlamaktadır. 

Görme engelli vatandaşlarımız, okul öncesi dönemden başlayarak durumlarına uygun doğru bir eğitim ve destek aldıklarında birçok işi rahatça yapabilmektedirler. Bu konuda toplum olarak bilincimizin artması, gerek kamu, gerekse özel sektör ve sivil toplum örgütlerimizin üzerine düşeni yapması, engellilerin topluma katılmasını, toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak ve engellilerin yaşam kalitelerini artırmak suretiyle, iş ve geçim sıkıntısı çekenlerin de sorunlarını azaltacaktır.  

Bilhassa özen gösterilmesi gereken hususları sıralamamız gerekirse, Kurum ve kuruluşlarda yanlarında refakatçıları bulunmadığında kendilerine bir rehber görevlendirilmesi ve rehberlerin görme engellinin orada yapmak zorunda kaldığı tüm işleri sona erinceye kadar yardımcı olmaları, Bakanlık genelgesi doğrultusunda acil vakalardan sonra ikinci önceliğe sahip olmaları gerekmektedir. 

Özellikle azmi, cesareti ve başarılı çalışmalarıyla bana güç veren sevgili dostum Avukat Selma İbar nezdinde tüm kardeşlerimi tebrik eder, farkındalıkların artmasını temenni ederim. 

Engellerin engellenemediği bir dünya dileğiyle.. 

 

Gül Ustabaş GENÇ 

Sinop Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı

Bu yazı 577 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum